Kultura
PREDSTAVLJANJE

Monografija Stanislava Marijanovića
Objavljeno 23. travnja, 2024.
Na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku danas (utorak, 23. travnja), s početkom u 18 sati, u sklopu manifestacije Noć knjige održat će se predstavljanje umjetničko-znanstvene monografije akademskog slikara-grafičara Stanislava Marijanovića, izv. prof. art s AUKOS-a.

Monografiju bogatog umjetničko-znanstvenog stvaralaštva Stanislava Marijanovića će, uz samog umjetnika, predstaviti i autor monografije, izv. prof. dr. sc. Vladimir Rismondo s AUKOS-a, dekanica AUKOS-a Helena Sablić Tomić, Igor Loinjak, predavač na Katedri za povijest umejtnosti Filozofskog fakulteta u Osijeku, i Dubravko Marijanović, nakladnik i urednik monografije.

Stanislav Marijanović djetinjstvo je proveo u Baranji, gdje je završio i Gimnaziju, nakon čega je upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je 1980. diplomirao kao akademski slikar-grafičar u klasi profesora Alberta Kinerta. Od 1980. do 2012. djeluje kao samostalni umjetnik, član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i stručnih umjetničkih udruga u Francuskoj i Grčkoj. Profesionalno se bavi umjetničkom djelatnošću u području suvremene vizualne i likovne prakse u mediju grafike, slikarstva, proširenog kiparstva, ilustracije, kao i književnim radom.

Objavljeno mu je 14 autorskih umjetničkih knjiga (tekst, ilustracije i oprema). Slikovnice su mu objavljene u 22 zemlje. Njegove su knjige predstavljane na važnim hrvatskim i međunarodnim sajmovima knjiga i srodnim manifestacijama te izložbama, nalaze se u fundusima brojnih biblioteka diljem svijeta, u preporučenoj školskoj literaturi nekoliko zemalja, u udžbenicima, prema njima su pisana glazbena i kazališna djela te rađene mnogobrojne likovne i literarne radionice.

Nakon predstavljanja u Osijeku, dan poslije (srijeda, 24. travnja), monografija Stanislava Marijanovića bit će predstavljena u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine, s početkom u 18 sati, a u četvrtak, 25. travnja, u mađarskom gradu Pečuhu.

T. Prusina
Možda ste propustili...

PREMIJERA U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

“Četiri čudesne nezgode” voljet će i djeca i roditelji

PREMIJERA FILMA “ŠTO DA SE RADI?” GORANA DEVIĆA

Dokumetarac o borcima i radnicima

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike