Kultura
MARKO ŠOŠIĆ U VINKOVAČKOJ GOVORNICI

Instalacija “Halo, Orion” u najmanjoj galeriji na svijetu
Objavljeno 27. ožujka, 2024.
Ukazuje na trenutak nužnosti odbacivanja starog i potrošenog te ponovnog buđenja

U središnjem vinkovačkom parku, na Trgu bana Šokčevića, u najmanjoj galeriji na svijetu, engleskoj crvenoj telefonskoj govornici koju je 1996. gradu darovao vinkovački Englez i branitelj Steve Gaunt, vinkovački likovni umjetnik i pedagog, izv. prof. dr. art. Marko Šošić predstavio je svoju instalaciju "Halo, Orion".



Izolirani prostor


Kako je Šošić objasnio, instalacija je postavljena na početak proljeća, u samom centru grada, u prostoru žive i intenzivne komunikacije ljudi, vozila i ptica. Dodao je kako mu je drago što svoju 23. samostalnu izložbu otvara u svome gradu, u kojemu je njegov djed ostavio vidljiva traga jer je nekada davno izradio brave na ulaznim vratima povijesno važnih vinkovačkih zgrada.


- Ove godine ja sam prvi koji nastupa i danas, na dan proljeća, otvaramo izložbu, otvaramo proljeće te pozdravljamo Orion i svim Vinkovčanima uvodimo jednu novu priču za pravi početak nove godine. Doba je Uskrsa, buđenja prirode, životnih sokova te novih ideja i aspiracija - rekao je Marko Šošić, koji je osim na 23 samostalne izložbe izlagao i na više od 50 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Telephone galerija novi je koncept i akcija vinkovačkog Gradskog muzeja, Galerije likovnih umjetnosti "Slavko Kopač", idejnog začetnika, voditelja i kustosa Galerije Zorana Šimunovića, koja je rad počela u jesen prošle godine, kada je u pilot-projektu svoju izložbu predstavio također vinkovački umjernik Dubravko Sertić.


Zoran Šimunović podsjeća kako je danas komunikacija moguća na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme, postala je učestala, brza, personalizirana i intimna koliko to sami želimo, pa je telefonska govornica izgubila svoju primarnu funkciju - izolirani prostor usred gradske vreve u kojem nam je omogućen razgovor s nekim drugim tko nije tu.

- A govornica, smještena na vinkovačkom forumu, ostaje prazna poput kukuljice iz koje je izišao bitni sadržaj. Njezin se novopokretački sadržaj sad mijenja, ispunjava se umjetničkom akcijom koja je premještena iz klasičnih galerijskih i izložbenih prostora te dovedena među ljude i njihove pravce kretanja. Promjenom svoje funkcije, iz privatnog u javno, ne mijenja se i njezino simbolično značenjej, jer i umjetnost je komunikacija višega reda.

Podsjećam, 1978. godine na 150 metara zračne linije u smjeru jugozapada, gdje se danas nalazi hotel Slavonija, pronađena je gotovo cjelovita posuda, najstariji indoeuropski kalendar, nazvan Orionovim. U smjeru sjeverozapada, 73,56 m zračne linije, nalazi se Gradski muzej Vinkovci, gdje je taj artefakt i smješten, a ova govornica čini dio tog zamišljenog trokuta. Prije točno osam godina u Muzeju vučedolske kulture održana je izložba-instalacija Marka Šošića "Orion Somniator" (Orion sanjač).

Nove aspiracije


Izložba je otvorena na početak kalendarskoga proljeća, koji se poklapa s početkom vučedolske nove godine, kad se zviježđe Oriona više ne vidi na noćnom nebu, jer ono zalazi za horizont prije nego što padne noć. Početci brojnih ciklusa počinju upravo s proljećem, i osobni, i javni, i zajednički, vrijeme je obnove i transformacije, vrijeme je Uskrsa i buđenja prirode i životnih sokova. Ovom se umjetničkom akcijom, instalacijom, ukazuje na taj trenutak nužnosti odbacivanja starog i potrošenog te ponovnog buđenja i preporoda. Autor polazi od samoga sebe, kao pojedinca, jer vrijeme je proljetnih spremanja i novih aspiracija – kaže Zoran Šimunović, dodajući kako se ovaj pozdrav Orionu, pradavnom Vinkovčaninu, upućuje ponovno, ovaj put u Vinkovcima.


Sva četiri brida govornice okićena su cvjetnim vijencima, što ju čini naglašenim i privlačnim objektom u gradskom parku, pojašnjava Šimunović, a sve njezine vanjske plohe gusto su prekrivene umjetnim briljantima, što pridonosi raskošnoj i blještavoj vizuri, stakla su zatamnjena modrom folijom, koja će noću biti vidljiva kao asocijacija na noćno nebo, a instalacija će vjerojatno biti poticaj za fotografiranje i selfije, čime ona postaje i motiv i sredstvo komunikacije. Izložba-instalacija trajat će sljedeća dva mjeseca.

Miroslav Flego
GROTESKNE SITUACIJE IZ SVAKODNEVICE
Marko Šošić, izv. prof. dr. art., rođen je u Vinkovcima 1975., gdje je završio osnovnu i glazbenu školu te gimnaziju. Na ALU u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru diplomirao je na odjelu slikarstva. Na Poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva pri ALU Sveučilišta u Zagrebu 2015. stekao je naslov doktora slikarstva. U svom slikarstvu istražuje oniričke prostore sna (fenomenološki: sna kao slike, zaobilazeći pritom semantičko tumačenje sadržaja), ljudskoga tijela kao znaka specifičnih psiholoških stanjâ pojedinca. Groteskne situacije iz svakodnevnoga života smješta na pozornicu slikarskoga polja istražujući identitete koji se skrivaju iza pomno odabranih socioloških uloga i mentalnih prostora koje grade u hijerarhiji svojih formalnih i semantičkih vrijednosti. Izražava se u tradicionalnom mediju štafelajne slike kombinirajući suvremene motive pop-kulture i eksperimentalne materijale s onim tradicionalnim i izvjesnim. Zaposlen je na mjestu izvanrednog profesora na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti osječkog sveučilišta, autor je sveučilišnog udžbenika Likovna kultura i likovne tehnike.

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

Najčitanije iz rubrike