Kultura
PREDVIĐENO JE VIŠE OD 50 DOGAĐAJA

Otvoreni 34. Marulićevi dani, Espi Tomičić dobitnik nagrade “Marin Držić”
Objavljeno 22. travnja, 2024.
Kazališni festival 34. Marulićevi dani, koji se ove godine održava u ozračju 500. obljetnice Marulićeve smrti, svečano je otvoren u nedjelju navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu Split dodjelom nagrada "Marin Držić" i izvedbom drame "Crvena voda" Jurice Pavičića u režiji Ivice Buljan i produkciji splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Nagradu "Marin Držić" za najbolji dramski tekst u 2023. dobio je je Espi Tomičić za dramu "Tuđe topline", drugu nagradu dijele Lucija Marković za "75 godina i Alah nije prozborio ni riječ" i Antonela Tošić za "Bolna djeca u cvijeću," a treću nagradu dijele Nina Horvat za "Krivi spoj", Matej Opolcer za "tigrice" i Doroteja Šušak za "Trenutak prije-poslije (ili djeca odlaze nepomućenih očiju)".

Nagrade je dobitnicima uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je i otvorila festival.

- Ove godine obilježavamo 500 godina od smrti velikan hrvatske kulture Marka Marulića i iznimno je važno da ovaj festival nosi ime po njemu - istaknula je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Naglasila je da je Marko Marulić jedinstvena figura u hrvatskoj kulturi i da je bio vrhunski intelektualac.

- Marulić je dao doprinos razvoju ne samo hrvatske kulture nego i europske kulture - rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

U službenoj će festivalskoj konkurenciji, do 29. travnja, biti izvedeno deset predstava u produkciji hrvatskih kazališta i jedna iz Argentine. Uz festivalske nagrade "Marul", po završetku festivala nagradu će dobiti i od publike najbolje ocijenjena predstava, a posebnu nagradu za najdojmljivije glumačko ostvarenje dodjeljuje žiri čitatelja medijskog pokrovitelja, dnevnog lista Slobodna Dalmacija.

Tijekom deset festivalskih dana predviđeno je više od 50 događaja, koje HNK Split organizira u suradnji s brojnim partnerima, prvenstveno splitskim gradskim kulturnim institucijama, kao što su: Književni krug Marka Marulića, Umjetnička akademija u Splitu, Muzej grada Splita, Gradska knjižnica "Marko Marulić", Centar za cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata i Odsjek za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu. Festival ne bi bio moguć ni bez financijske i organizacijske pomoći Ministarstva kulture i medija, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Hina
Možda ste propustili...

SEMINAR ZA VODITELJE I ČLANOVE FOLKLORNIH I PJEVAČKIH SKUPINA U NAŠICAMA

Tema - scenska primjena folklorne građe

ODRŽAN 24. MEMORIJAL HRVOJA MAJIĆA

Večer instrumentalne tamburaške glazbe

VINKOVAČKA GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA

Otvoren 6. Festival dječje knjige

Najčitanije iz rubrike