Regija
PRVI PRAVI RADOVI U 30-AK GODINA

Sanira se bazen, u sezoni je curilo 10.000 kubika vode
Objavljeno 16. ožujka, 2019.
Iz olimpijskog bazena po sezoni, a zbog dotrajalog korita, kojeg se prije samo ‘krpalo, iscuri čak 200.000 kuna vode
ĐAKOVO

Na Gradskom bazenu Đakovo i službeno je počela rekonstrukcija velikog bazena, za koji otprije postoje pritužbe da mu dosad nikada kvalitetno, ozbiljno sanirano korito propušta, gomilajući neopravdani gubitak vode. Za aktualnu upravu Komunalnog poduzeća Univerzal naslijeđeni je to problem koji se prije samo vatrogasno "krpao", s tim da je Gradski bazen do prije nekoliko godina bio pod okriljem Đakovačkog vodovoda, no on ga je prema zakonu morao "otpustiti". Sada su počeli prvi temeljiti zahvati u olimpijskom bazenskom koritu još od otvaranja đakovačkog kupališta - početkom 1990-ih godina. Ovim radovima sanirat će se dotrajale vodoopskrbne instalacije i zaustaviti golemi gubici vode primijećeni tijekom posljednjih kupališnih sezona. Konzultirajući građevinsku struku, komunalac Univerzal proveo je ispitivanje (ne)propusnosti i funkcionalnosti cjevovoda i kompenzacijskog okna i zbog loših rezultata odlučio o zamjeni tamošnjih instalacija.

- Radovi vrijedni 1,6 milijuna kuna bez PDV-a obuhvaćaju zamjenu vodoopskrbnog cjevovoda od strojarnice, smještene ispod bazenskih tribina, do otvora za punjenje bazena u samome koritu, uključujući i hidroizolaciju. Podne su mlaznice u koritu velikoga bazena već neko vrijeme izvan upotrebe, bazen se punio preko bočnih otvora u zidovima, što nije bilo dobro za cirkulaciju vode i pravilnu raspodjelu dezinfekcijskih sredstava, pa ćemo sada cijeli sustav zamijeniti i vratiti mu punu uporabnu vrijednost - kaže Univerzalov direktor Stjepan Ripić, dodajući da je prosječni neopravdani gubitak vode u olimpijskim bazenu na godišnjoj razini, odnosno po sezoni, bio vrtoglavih 10.000 kubičnih metara! Financijskim rječnikom rečeno, zbog lošeg korita, u sezoni bi iz olimpijskog bazena iscurilo nemalih 200.000 kuna vode. Da bi se obavili predviđeni radovi s ugradnjom novih dovodnih cijevi i mlaznica kao najvažnijim projektnim zadatkom, već su uklonjene pločice sa zidova i dna, a trebat će dijelom razbiti podnu ploču i podložni beton prateći mrežu mlaznica. Potom će se sanirati i hidroizolirati bazenska školjka te postaviti nove keramičke protuklizne pločice do odmorišnog podesta, a iznad kojega su nove pločice od ljeta 2016. godine.

- Uhvatili smo se u koštac s pravim problemom bazena koji je trebalo početi rješavati još prije nekoliko godina zaustavljanjem uočenih gubitaka vode, a ne postavljanjem novih pločica prije temeljite rekonstrukcije istrunulih cjevovoda i pukotina u bazenskom koritu - kaže o naslijeđenom problemu propusnog i dotrajalog korita olimpijskog bazena direktor Ripić.

Radove na koritu olimpijskog bazena izvodi đakovačka građevinska tvrtka "Tehnocolor" kao najpovoljniji ponuditelj, izabran javnom nabavom. Nakon kvalitetne sanacije, olimpijski bazen neće više propuštati i po sezoni ovdašnje vodocrpiliše Trslana "olakšati" za 10.000 kubika vode.

Suzana Župan
Rješenje za Bazen za idućih 20 - 30 godina
- Lani smo najprije u prvoj etapi sanacije bazena rekonstruirali cjevovod od mjernog mjesta do strojarnice i sanirali kompenzacijski bazen, kako bismo cijeli proces u drugoj etapi mogli dovršiti u samoj školjci olimpijskog bazena, a to je rješenje za Gradski bazen Đakovo zasigurno za idućih dvadeset-trideset godina - zaključuje, prezentirajući novu investiciju Grada Đakova i komunalca Univerzala u gradsko kupalište, Univerzalov direktor Stjepan Ripić. Radovi bi trebali biti gotovi do početka lipnja, kada starta i kupališna sezona.
Stjepan Ripić

direktor Univerzala

Uhvatili smo se u koštac s pravim problemom bazena koji je trebalo početi rješavati još prije nekoliko godina zaustavljanjem uočenih gubitaka vode, a ne postavljanjem novih pločica prije sanacije
Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike