Regija
UPRAVA ŠUMA PODRUŽNICA VINKOVCI

U 2019. za potrebe građana
120.000 kubika ogrjeva
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Metarski ogrjev u šumariji oko 210, u samoizradi 120, a višemetarski 250 kuna
ŽUPANJA - Poslovna 2018. za Upravu šuma Podružnicu Vinkovci bila je vrlo uspješna. Ostvareni su planovi proizvodnje, izvršene sve ugovorne obveze i realizirane dovoljne količine ogrjevnih drva za stanovništvo. Uza sve to, ističe upravitelj Damir Dekanić, zaposleno je 160 novih djelatnika na određeno i na neodređeno vrijeme, a realiziran je i plan investicija s više od 20 milijuna kuna.U prošloj je godini ostvarena i značajna dobit, a službeni iznos bit će objavljen ovih dana.

- Na temelju iznesenih pokazatelja, mogu izraziti i osobno zadovoljstvo postignutim rezultatima poslovanja iz više razloga, pogotovo kada je u pitanju kontrola i smanjenje rashoda uz istodobno značajno povećanje prihoda. Svakako veseli i povratak Hrvatskih šuma u svakodnevni život lokalne zajednice različitim oblicima suradnje i pomoći - ističe Dekanić.

UŠP Vinkovci u 2019. planira nešto manju proizvodnju, ali se takav plan, napominje upravitelj, može promijeniti. U slučaju dobrog uroda žira, ide se u naplodnu sječu i plan proizvodnje se povećava. Početkom jeseni može biti i 20-ak posto veći jer na tom području na obnovu čeka oko 1200 hektara pripremljenih površina.

Iako je sezona grijanja još u punom jeku, brojni se građani već raspituju za kupnju ogrjeva za sljedeću sezonu i obilaze lokalne šumarije kako bi provjerili kada će i po kojoj cijeni moći osigurati drva.

- Službene cjenike smo dobili i za sada nema promjene cijena ogrjeva ni promjene pravila samoizrade. Sa svoje pozicije poduzet ću sve da prioritet u plasmanu prostornih drva ima stanovništvo i da se opskrbi dovoljnim količinama ogrjeva. Problemi uvijek nastaju zbog toga što ga svi traže u isto vrijeme, uoči same sezone grijanja, i to što bliže mjestu stanovanja, što je nemoguće ispuniti – napominje Dekanić.

Preporučuje građanima da se što prije pobrinu za ogrjev samoizradom ili kupnjom izrađenog ogrjeva na blagajni šumarije, i da ne inzistiraju na tome da to bude u bliskom okruženju.

- Dinamika i količine koje plasiramo na tržište ovise o našim planovima proizvodnje i zainteresirani će građani u šumarijama moći dobiti precizne informacije o svemu. Potrebe našeg tržišta su oko 120 tisuća kubika i te količine ogrjeva bit će dostupne građanima – kaže.

Ove godine šumarije neće raditi metarski ogrjev, ali će nakon provedenih natječaja preko poduzetnika biti moguće kupiti metarski ogrjev u šumariji po cijeni (ovisno o vrsti) od oko 210 kuna, u samoizradi ovisno o vrsti drva i klasi oko 120 kuna za prostorni metar. Za odlazak u samoizradu više nije potrebno imati potvrdu o osposobljenosti za rad s motornom pilom, nego samo dozvolu (nalog) i nadzor djelatnika Hrvatskih šuma, a rad se obavlja na vlastitu odgovornost, što se potvrđuje vlastoručnim potpisom. Nositelju naloga uslugu može na temelju ugovora izvršiti i registrirani izvođač. Uskoro će biti moguće kupiti i višemetarski ogrjev na šumskoj cesti po cijeni od oko 250 kuna za metar kubni.

Što se tiče pomlađivanja šume hrasta lužnjaka na području UŠP-a Vinkovci, velike poteškoće prouzročava hrastova mrežasta stjenica zbog koje je u posljednjih nekoliko godina podbacio urod žira. Cijelo područje UŠP-a Vinkovci zahvaćeno je tim štetnikom koji obitava na hrastu i sisa njegov list. Zbog obilja hrane i manjka prirodnih neprijatelja te odgovarajuće klime, širi se velikom brzinom. Izaziva velike štete, dovodi do fiziološkog slabljenja hrasta i znatno ranijeg opadanja žira. Time se smanjuje vitalnost hrastovih stabala, dolazi do napada sekundarnih štetnika zbog čega se u sušnim godinama može očekivati pojačano sušenje. Poseban problem je ranije odbacivanje žira koji gubi svoju klijavost, a bez nje nema ni toliko potrebne obnove šume.

Inače, Uprava šuma podružnica Vinkovci HŠ-a gospodari s više od 73 tisuće hektara šuma u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a dijelom i u Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj i jedna je od najuspješnijih uprava prema dobiti i opsegu posla. U njezinu je sastavu 12 šumarija, ukupno zapošljava više od 800 djelatnika. Zapošljavanje novih radnika u ovoj će godini, napominje upravitelj Dekanić, ovisiti u prvom redu o potrebama proizvodnje i odljevu zaposlenih u mirovine.
Marija Lešić Omerović
Slab urod žira sve veći problem
Zbog slabog uroda, koji je kao i godinu prije podbacio, za usluge skupljanja žira hrasta lužnjaka Hrvatske šume lani su plaćale stimulativnih i nikada većih devet kuna bruto za kilogram fizičkim osobama i 7,20 kuna + PDV pravnim osobama. Potrebne količine za 2018. iznosile su oko 820.000 kilograma i Hrvatske šume su za sjemenski materijal koji će se koristiti za sadnju novih šuma u prošloj godini bile spremne izdvojiti više od 7,3 milijuna kuna. Žir se lani slabo zametnuo, najvjerojatnije zbog vremenskih prilika tijekom cvatnje hrasta. Urod se pojavio lokalno samo u nekoliko šumskih predjela u Upravi šuma Podružnice Vinkovci. Hrastova stabla su već u kolovozu vidljivo izgubila klorofil, što se u određenoj mjeri odrazilo na urod u predjelima gdje ga je bilo, u ranijem opadanju žira, kao što je bilo i 2014., pojasnili su nam početkom rujna iz Direkcije Hrvatskih šuma. Razlog preranom žućenju hrastovih krošnji, smanjenom prirastu stabala i slabijem urodu žira je štetnik hrastova mrežasta stjenica. A zbog takve su situacije mnogi građani, koji svake godine redovito skupljaju žir u spačvanskim šumama, jesenas ostali bez dodatnog izvora prihoda.
Gradnja hladnjače za žir u Županji
“Na pitanje o stanju sastojina i problem neuroda žira i obnove sastojina, u dobroj mjeri izazvanih pojavom hrastove mrežaste stjenice, moram priznati da se ne može dati lak odgovor. Iz naše pozicije i s našim spoznajama, učinili smo maksimum da štetne posljedice budu što manje (u istraživačkom, znanstvenom, terenskom djelovanju) i sigurno smo (gledajući šire okruženje) najdalje odmaknuli u spoznajama kako se boriti protiv tog štetnika”, pojašnjava upravitelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci Damir Dekanić. Navodi da je jedna od mjera kako bi sa što manje stresa prebrodili godine lošeg uroda žira izgradnja hladnjače skladišnog kapaciteta oko 30 vagona žira na području Županje, gdje bi se u godini dobrog uroda skupio žir i sačuvao za sljedeću godinu. Treba napomenuti da su šume spačvanskog bazena uglavnom starijih dobnih razreda i u razdoblju od 10 do 15 godina mnoge će trebati obnovu.
1200

hektara pripremljenih površina šume čeka na obnovu
cijena



za sada nema promjene
Možda ste propustili...

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike