Regija
OD PODRUMA DO PIVOVARE

Josip Uremović pivo kuha po njemačkim “zakonima”
Objavljeno 18. siječnja, 2019.
Prvi našički pivar priželjkuje zdravu konkurenciju - da se, u skladu s općim trendom, pojavi bar pet-šest novih proizvođača
NAŠICE

Josip Uremović prvi je registrirani pivar u Našicama, koji se za domaće pivo zainteresirao nakon posjeta Češkoj, prije otprilike devet godina. Nakon povratka, u Hrvatskoj je s prijateljem probao najpoznatije češko pivo i razočarano shvatio da okus domaćeg nefiltriranog kakvo je kušao u Češkoj nema veze s ovim iz boce. Kada je čuo za manifestaciju koja okuplja Čehe u Zagrebu, odlučio se još jednom probati njihova piva. Tamo je upoznao pivare koji prave domaće pivo i od njih dobio savjete i upute kako samostalno krenuti u taj pothvat.

Prvi put fijasko
- Nabavio sam sirovine i prvo smo pivo skuhali brat i ja u njegovu podrumu, u kuhinjskom posuđu i kantama, i bilo je grozno. Okus je bio jako gorak jer nismo dobili kvalitetan omjer hmelja i sladovine, no ipak smo ga popili, jer prvo je prvo - prisjeća se Josip.

U početku su pivo kuhali do tri puta mjesečno, a od početnih 20 litara došli su do stotinu, i dalje proizvedenih u podrumu. Uz ljubav prema pivu, poslovna prilika nametnula je otvaranje ugostiteljskog objekta BeerGarden, pivnice prekoputa našičke bolnice. Ona je postala idealan prezentacijski alat za novog pivara kojem je želja bila uvođenje novog proizvoda, nove ideje i općenito prilike za nova druženja, za čim je, smatra, Našice žudjelo. Tako u pivnici toče velik broj raznih craft piva iz Hrvatske i svijeta, pa tako Josip promiče i Našičanima prezentira i ostale craft pivare. Uskoro se pojavila prilika i za otvaranje pivovare te nabavu pogona za domaću izradu piva, koji je kupio od MBC Pivare iz Požege. Pivovara trenutačno proizvodi Old Yellow, Amber Ale, Stout Ale, a u Josipu je u planu napraviti jedan Special zimski te jedan ljetni, a bacit će se i na pravljenje radlera. Pivo koje Josip pravi u svojoj pivovari nastaje prema njemačkim "zakonima" kombinacijom osnovnih sastojaka - hmelja, vode, ječma i kvasa.

Proširiti tržište
- Domaća su piva kvalitetnija, rade se bez aditiva te šećerenih žitarica. Kod craft domene piva preferira se kombinacija više vrsta sladova kako bi pivo bilo što gušće, čak i bojom zanimljivije od standardnih industrijskih piva - ističe Uremović, koji se u ovoj godini nada posjetiti što veći broj festivala kako bi prezentirao svoje proizvode te skupio veći krug partnera. Cilj mu je pronaći najmanje dva veća kupca u Slavoniji, i onda bi, prema procjenama odnosa, projekcije potrošnje za proizvodnju i prodaje, bilo moguće razmisliti o ulasku u kredit i većim investicijama odnosno "ozbiljnijem" pogonu. Planira proširiti kapacitete i, sukladno tome, izaći na veće tržište - na cijelu Hrvatsku, pa i izvoziti, jer zasad radi samo na području Slavonije.

Što se tiče pivarstva u Našicama, Josip se nada da će se tijekom godina pojaviti još nekoliko sličnih njemu jer, kaže, svakom je, kada je riječ o razvoju proizvoda, potrebna zdrava konkurencija.

- Volio bih da iz toga izrastu i novi pivari, bar njih pet-šest. Bio bi to velik napredak jer u drugim mjestima ta zajednica raste velikom brzinom. Uostalom, bila bi velika šteta da Našice ne bude dio tog trenda - ističe vlasnik pivovare koji se za ovu godinu nada i organizaciji otvorenog dana pivovare, kada će za sve zainteresirane prezentirati način kuhanja, a naravno i degustaciju svježeg piva.

Zajedno s udrugom KLAN prošle je godine organizirao Prvi našički Craft Beer Festival.

- Odaziv je bio dobar, pivari su bili zadovoljni, pivoljupci isto tako, sve vodi na to da ćemo ove godine napraviti i dva festivala - kaže Josip, kojemu je pravljenje piva i dalje samo dodatan izvor financija jer radi u obiteljskoj tvrtki, u financijama. Drago mu je da je uspio spojiti ova dva posla, a nada se da će u budućnosti moći raditi i više toga.

Ivona Ćosić
“Stric” - naziv pivovare simbolizira obitelj
Neobičan naziv pivovare, “Stric”, simbolično prikazuje početke njezina nastanka. Jer prvo su pivo skuhali Josip i njegov brat pa pivovara simbolizira obitelj, zajedništvo i njihov cijeli put. Josipov brat je njegovoj djeci stric, a tako je i on bratovoj djeci stric, pojašnjava Josip. Ove godine “Stric” planira u prostoru pivovare organizirati i demonstraciju kuhanja piva te kušanja, koja bi bila otvorena za posjetitelje. Time Josip potiče, kako je i sam istaknuo, još jedan način druženja te otkriva Našičanima nove domaće okuse.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike