Sport
ZANIMLJIVO U HRVATSKOM TENISKOM SAVEZU

U Savezu se radi nezakonito, skupština bi mogla biti burna?
Objavljeno 19. prosinca, 2018.
Ovo je godina uspjeha hrvatskog tenisa i godina borbe za fotelje

Samo dan prije godišnje skupštine Hrvatskog teniskog saveza oglasio se vječni borac za pravdu, dopredsjednik Saveza Petar Mirić, koji je u utorak objavio kako podnosi ostavku na svoju fukciju. I prozvao rad Saveza i predsjednicu HTS-a Nikolinu Babić. Na današnjoj redovitoj godišnjoj Skupštini u zagrebačkom hotelu Panorama moglo bi biti vrlo zanimljivo i burno, jer ono što je Mirić izrekao nisu nimalo bezazlene optužbe.

Nastavlja se tako saga hrvatskom tenisu i borba za fotelje. Polovicom ove godine s mjesta predsjednika HTS-a smjenjen je Franjo Luković da bi u njegovu fotelju zasjela Nikolina Babić, a cijeli slučaj je završio na sudu. Lukovićeve pristaše tvrde kako je njegova smjena nelegalna, kao i skupština na kojoj se to dogodilo, a oni koji su ga rušili kazuju kako je sve rađeno po zakonu i u skladu s propisima. Teško je potvrditi tko je u pravu, ali jedno je sigurno, HTS radi po Statutu koji nije usklađen sa Zakonom o športu i Udrugama Republike Hrvatske i to ne od ove, nego od davne 2008. godine. Među onima koji su rušili Lukovića je i danas ogorčeni Mirić.

- Ostavku podnosim iz razloga što naprosto nisam u mogućnosti sudjelovati aktivno u radu Saveza, a isto tako u pripremanju i donašanju odluka na tijelima Saveza, stoji u Mirićevoj ostavci.

Mirić je nezadovoljan (ne)radom i financijskim poslovanjem Saveza te otvoreno kaže kako se radi nezakonito, a stvari lažiraju, kamufliraju i prepravljaju. Iz njegovih izvješća je vidljivo da minusi s nekih natjecanja postaju plusevi, ali tek nakon prepravljanja brojki.

- Praksa HTS-a je da uža grupa osoba provodi razne nezakonite radnje, a naknadno se te radnje pokušavaju pokriti ili pokrivaju odlukama Upravnog odbora ili drugih tijela Saveza.

Mirićevo ogorčenje je krenulo nakon polufinalng susreta Hrvatska - SAD u Zadru, kada je odradio ogroman dio posla na teniskom stadionu u Višnjiku, a prema njegovim tvrdnjama mnogi su se tamo iz vrha Saveza pojavili samo kako bi se “slikali” s igračima i dijelili ulaznice. A to poklanjanje ulaznica je išlo na štetu Saveza, koji na dar mora platiti PDV.Upozorio je i na jednu vrlo opasnu radnju, a to je namještanje izvješća.

- Izvještaj koji sam izradio nakon Zadra nije se sviđao predsjednici HTS-a jer je obuhvaćao sve ono na što sam upozoravao, a predsjednica je to ignorirala. Naknadno je sve to pokrivano odlukama UO. Izvještaj koji sam poslao 3. prosinca predsjednica Babić je preradila onako kako je odgovaralo njoj, i ljudima oko nje. Taj prerađeni izvještaj je ništetan, a moj potpis na njemu nevažeći, dodao je Mirić, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog teniskog saveza veterana.

Na izmaku godine u kojoj su hrvatski tenisači ostvarili povjesni uspjeh i po drugi puta osvojili Davis Cup pokal, umjesto da se slavi i priča o lijepim stvarima, danas se u Panorami očekuje vrlo burna godišnja skupština. Govorit će se o malverzacijama, namještanjima, novcima, novom Statutu za koji su već neki rekli da ga neće ni pod razno podržati...

Ivana Liović
Slavonci neće podržati novi Statut
Petar Mirić na leđima ima preko 70 godina, financijski je neovisan. potvrdio se kao uspješan poslovan čovjek u Hrvatskoj i inozemtvu, ali čini se da je u cijeloj ovoj priči ispao vrlo naivan. Kad je trebalo rušiti Lukovića bio je vrlo glasno za to, zatim je podržao predsjednicu Babić, ali opet je nezadovoljan. Mnogi kažu odradio je što je trebalo i sad je suvišan. Ono što mu se ne može osporiti je rad, a oni koji ga poznaju kažu i transparentnost. U hrvatski tenis nije došao kako bi se okoristio, naprotiv, nije mu teško izvući i vlastiti novac iz džepa i dati za teniske potrebe. Na današnju Skupštinu u Panoramu idu i predstavnici regije Istok, a Slavonci su već najavili kako neće podržati novi Statut koji također nije u skladu sa Zakonom o sportu i udrugama, a tražit će i financijsko izvješće za 2018. godinu jer sumnjaju da su neke brojke naštimane.
Možda ste propustili...

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

Najčitanije iz rubrike