Sport
TEŠKA BORBA ZA ČETVRTO MJESTO

Rezultat ne smije biti sporedna, a tranfseri i trgovina primarna stvar
Objavljeno 23. travnja, 2024.
Bijelo-plavi su u poziciji da im glavni cilj mora biti plasman na euroscenu, a ne stalne priče o promociji mladih igrača
Nogometaši Osijeka nikako si bar malo ne uspijevaju olakšati borbu za Europu. Protiv Istre 1961 nudila im se prilika za mali bodovni bijeg Lokomotivi, koja je igrala protiv Dinama.

Dinamo je svoje odradio, svladao je "lokose", ali Osječani su tu priliku bacili niz Dravu. Okolnosti poraza od Istre 1961 nisu bile konvencionalne jer je Osijek već u 36. minuti ostao s čovjekom manje zbog isključenja Slavka Bralića, nakon čega je doista sve krenulo naopako. I završilo je na najlošiji mogući način - porazom. Tako je pet kola prije kraja situacija u borbi za posljednju europsku ulaznicu ostala nepromijenjena. Bijelo-plavi drže četvrto mjesto s bodom više od Lokomotive, a nova prilika za stvaranje razlike nudi im se ovog vikenda. Osijek će na uvijek neugodno gostovanje u Veliku Goricu, a Lokomotivu očekuje domaća utakmica protiv lidera Rijeke.

Europa je važna


Osijek u završnici sezone neće odlučivati samo o svojoj europskoj sudbini, već će aktivno sudjelovati i u raspletu borbe za naslov, jer u posljednja tri kola Bijelo-plavi gostuju kod Dinama, a odmah nakon toga na Opus Arenu stiže Rijeka. Prije ta dva susreta Zekićeva momčad imat će vlastiti klimaks, jer nakon gostovanja kod Gorice u goste joj dolazi Lokomotiva. Iako je ova sezona za Osječane protkana razočaranjima, njezina završnica ipak će ponuditi prilična uzbuđenja, a, nadamo se, i željeni rasplet te bitke za Europu. Umanjivati važnost te borbe nije dobro. Iako iz kluba znaju doći poruke tipa "neće biti katastrofa ako se ne plasiramo u Europu", istina je ipak drukčija. Dobro, neće biti katastrofa, ali će biti konačna potvrda jako loše vođene sportske politike posljednje dvije-tri godine, zbog čega već duže navijači negoduju. Za njih bi prekid kontinuiteta izlazaka na europsku scenu bio priličan podbačaj. I zato se na Pampasu trebaju boriti svim silama kako bi sačuvali to četvrto mjesto. Govorimo to i u kontekstu stalnih priča o promociji mladih igrača. Lijepo zvuči, ali Osijek je posljednjih godina na tom putu prilično zaostao, a taj se zaostatak ne može, niti ga je pametno, dostizati nasilu. Iskreno, nama se čini kako se u ovom trenutku baš to događa. Gura se mlađe igrače bez prave selekcije, onako, čisto populistički. I to nije rješenje, a, osim toga, otežava odluke treneru Zoranu Zekiću oko izbora momčadi, bez obzira na to hoće li klub stati iza njega. Osijek se ne bi smio pretvoriti u klub kojem je rezultat sekundaran, a izlazni tranfseri i trgovina primarni. Težiti promociji mladih igrača u biti je jedini ispravan smjer, ali na tom putu treba imati puno mudrosti i strpljenja jer ga je nemoguće ostvariti ako nemaš konkurentnu i snažnu momčad. Osijek to danas nema, a toplo se nadamo kako sličan zaključak nećemo moći plasirati nakon završetka ljetnog prijelaznog roka, za koji se sprema velik promet.

- Uživam u radu s mladim igračima i njhovoj promociji. No nije lako spojiti rezultatske ciljeve s promocijom mladih igrača. To je težak, rudarski posao. Čelnici kluba stoje iza mene i tog projekta, a koliko god to bilo teško, ne želim zanemariti rezultatsku stranu priče. Ostala nam je bitka za to četvrto mjesto i želimo je okončati uspješno - kaže Zoran Zekić, trener NK Osijek.

Uostalom, ako se gleda strateški, konstanta izlazaka na europsku scenu, ali i težnja dužem životu na njoj korisnija je klubu negoli osvajanje nekakvog trofeja. U biti, te su stvari vrlo blisko povezane, jer što duže živiš u Europi, to je atmosfera oko kluba bolja, a samim time momčad dobiva potrebne pozitivne impulse. Danas ta priča zvuči kao utopija, ali uopće ne treba baš tako puno kako bi se do nje došlo. Potreban je jedan kvalitetan prijelazni rok, u kojem će se donijeti prave odluke, dovesti pojačanja koja će donijeti kvalitetu i balans na terenu. Dovoljno je pogledati Rijeku, koja se u samo godinu dana od borbe za opstanak prometnula u glavnog kandidata za naslov samo jer je imala kvalitetnu sportsku strategiju.

Školarina


Upravo je susret s Istrom 1961 pokazao koliko je zahtjevna promocija mladih ako oni nemaju pravu potporu iskusnijih igrača. Griješili su kod pogodaka vratar Franko Kolić i mladi stoper Krešimir Vrbanac, ali sad im se zbog toga ne smije skidati glavu, nego ih treba podržati kako bi što prije zaboravili na te svoje pogreške, ali i iz njih nešto naučili.

- Ne trebaju ni jedan ni drugi očajavati zbog događaja iz susreta s Istrom 1961. Takve se stvari događaju i događat će se. Ne griješe samo mladi, griješe i iskusni igrači. Sve je to nogomet. Pa pogledajte samo drugi pogodak koji smo primili protiv Istre 1961 ili događaje prije isključenja Bralića. Napravili smo previše vezanih pogrešaka. Zato ti mlađi igrači ne trebaju biti nesretni, već sretni što imaju priliku i dobivat će je i dalje za stjecanje iskustva u prvoligaškom okruženju - smatra Zekić.

Zato se poraz protiv Istre 1961 može doživjeti kao određena školarina u kojoj ipak nije previše izgubljeno. Jest prilika za određeno bodovno odvajanje od Lokomotive, ali borba za Europu ionako ne bi bila završena. Ovako će biti napetija i neizvjesnija jer Osijek je izgubio tu mogućnost prije posljednja tri kola, u kojima ima zahtjevan raspored, igra protiv Dinama i Rijeke, a u posljednjem kolu čeka ga gostovanje u Varaždinu.

Zato smatramo kako bi na Opus Areni daleko više trebali govoriti o sadašnjosti, a ne o ljetu i svemu što će donijeti prijelazni rok. Prije negoli on počne, Osijek još itekako ima nedovršenog posla.

Dalibor Keler
STRIJELAC, IPAK, MIEREZ
Pogodak kojim je Osijek u 14. minuti poveo protiv Istre 1961 ostavio je određene nejasnoće oko strijelca. Lovrić je slijeva ubacio loptu pred vrata Puljana, na nju je išao Ramon Mierez, ali se na snimkama teško moglo sa sigurnošću potvrditi je li ju Argentinac dodirnuo i skrenuo u mrežu gostiju. Pogodak je upisan Lovriću, ali nakon što su “saslušani” svih akteri tog trenutka, u službeni zapisnik utakmice, koji je na kraju jedini mjerodavan kada su u pitanju statistički podatci, kao strijelac je upisan Ramon Mierez. Tako je Argentinac svoj golgeterski učinak u ovoj sezoni popravio na 14 pogodaka, pa se još malo učvrstio na vrhu liste strijelaca SHNL-a, a Lovriću će umjesto osmog pogotka biti ubilježena šesta asistencija ove sezone.

LOVRIĆ NA PRISILNOM ODMORU
Kristijan Lovrić tijekom susreta s Istrom 1961 zaradio je treću akumuliranu javnu opomenu. Zbog toga trener Zoran Zekić na njega neće moći računati za susret s Goricom, koji se igra u nedjelju. Lovrić se prije tri tjedna oporavio od ozljede, na teren se vratio u velikom stilu, bio je dvostruki strijelac protiv Rudeša, a tome je dodao i asistenciju protiv Istre 1961. Međutim, ne može se reći kako je Lovrića sve baš htjelo, jer, recimo, na Poljudu nije ulazio u igru zbog taktičkih razloga, a protiv Istre 1961 bio je zamijenjen na poluvremenu jer je Osijek ostao s igračem manje. Sada će zbog kartona morati opet preskočiti jednu utakmicu.

TABLICA
1.Rijeka       31       22       5       4       62:20       71

2.Dinamo       31       21       6       4       57:24       69

3.Hajduk       31       18       4       9       41:20       58

4.Osijek       31       12       9       10       52:41       45

5.Lokomotiva       31       10       14       7       41:32       44

6.Gorica       31       9       8       14       29:40       35

7.Varaždin       30       7       12       11       33:41       33

8.Istra 1961       31       7       10       14       27:50       31

9.Slaven B.       31       8       6       17       36:56       30

10.Rudeš       30       1       4       25       13:67       7

Možda ste propustili...

NOVI ČLANOVI FIBA KUĆE SLAVNIH

U rujnu je promocija Danire Nakić-Bilić

TAMAS BOGNAR NA RUJEVICI

Mađar sudi derbi Rijeke i Dinama

FINALNA SERIJA KOŠARKAŠA ZA PRVAKA PRVE LIGE IDE DO KRAJA

Brokeri impresivnim nastupom izborili majstoricu

Najčitanije iz rubrike