Regija
EU ZA HUMANO USMRĆENJE

Inspektor može za nehumanost kazniti na kolinju
Objavljeno 17. prosinca, 2018.
Na mjesto svinjokolje veterinarski inspektor može doći bilo kad, a kazna je 5 do 15.000 kuna

Prije desetak godina, u vrijeme kada se privodio kraju višegodišnji posao priključenja Hrvatske Europskoj uniji, euroskeptici (jedna od njih nas predstavlja u EU Parlamentu) širili su dezinformacije kako ulaskom u EU gubimo smostalnost i samobitnost i da više nećemo moći njegovati neke svoje običaje, poput svinjokolje ili pečenja rakije. No vrijeme je pokazalo da su to bile ono što danas nazivamo "fake news" i da se rakije peče i svinjokolje održavaju u hrvatskim dvorištima samo što se više moramo pridržvati sanitarnih i drugih propisa, a to i nije tako loše, manje zbog uvažavanja propisa, a više zbog nas samih.

U ovo vrijeme svinjokolja oglasio se ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i podsjetio kako je nužno pridržavati se pravila o dobrobiti životinja prilikom klanja svinja, a koja govore kako se prema životinji ne smije grubo postupati te da se prije usmrćenja ona mora omamiti i ne smije osjetiti bol. Kazne za kršenje tih odredbi za fizičke osobe iznose od 5 do 15 tisuća kuna. Životinja se može zaklati samo nakon omamljivanja, navode ove odredbe, a gubitak svijesti i osjeta mora se održavati do smrti životinje, odnosno životinja mora biti usmrćena prije nego što se počne vraćati svijesti. Posebno je važno osigurati se od mogućih bolesti i obvezno uzorak mesa odnijeti na pregled u veterinarsku stanicu.

Zanimljivo je, a na to svakako valja upozoriti građane, da veterinarski inspektor može u bilo kojem trenutku doći na mjesto svinjkolje i obaviti nadzor te utvrditi kako je životinja usmrćena i, ako treba, kazniti.

U slavonskom selu nisu čekali na Europska unija donese propise o humanom postupanju sa životinjama jer je već nekoliko desetljeća pištolj za omamljivanje gotovo redovit rekvizit uz, dakako, noževe, lance i "glokne" za šurenje. Ljudi su shvatili kako je svinjokolja lakša ako svinju prvo omame, a potom ispuste krv i više nema onih groznih krikova i samrtnog hropca.

Tako je i u dvorištu Đuke Cvitića (69) iz Donjeg Novog Sela koji prihvaća sve što je dobro, ali ne zaboravlja ni ono što je baštinio od svojih starih. Kaže kako odavno u njegovom kraju svinju prvo omame posebnim pištoljem i poslije ispuste krv jer što je manje krvi u mesu, ono je kvalitetnije, a u posljednje vrijeme koriste elektrošokere, koji je, kaže, još bolji.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

KROZ BESPLATNU ŠKOLU KLIZANJA PROŠLO VIŠE OD STOTINU NAJMLAĐIH VUKOVARACA

Polaznici vrtića uče osnovne klizačke vještine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana