Sport
ŽNK OSIJEK NAKON PRVOG DIJELA SEZONE

Ugrožena desetljetna
državna vladavina
Objavljeno 12. prosinca, 2018.
Očekivani poraz u Ligi europskih prvakinja i iznenađujući u splitskom derbiju obilježili polusezonu aktualnih prvakinja

Dva su poraza nogometašicama Osijeka obilježila netom završeni prvi dio sezone. Ljetni u okviru Lige europskih prvakinja te zaključni jesenski u splitskom derbiju od istoimene ekipe koji je donio nemirn(ij)u zimsku pauzu.

Neprolazak u sljedeći krug borbi za najbolju ekipu Staroga kontinenta postao je konstanta i nije se njegovao veliki optimizam da će se domoći 1/16 finala preko doprvaka Norveške i prvaka Portugala.

Upitan naslov
Postalo je, međutim, upitno hoće li Osječanke nakon 12 uzastopnih titula obraniti naslov prvakinja Hrvatske. Premda su se ljetos ishodili novi europski bodovi za popravak koeficijenta, ipak je predsjednik Bojan Bodražić procijenio da dotadašnji trener Dejan Berger nije ispunio očekivanja, ponajprije na planu igre, tako da je u prvenstvo ekipu poveo posuđeni trener iz škole NK-a Osijek Tihomir Rudež čiji je angažman na tragu trenda da ženska sekcija postane dio NK-a Osijek, što bi trebalo podići kvalitetu konkurentnu na međunarodnoj sceni te zadržati državni primat koji je već protekle sezone bio djelomice načet. Na Mačkamamu, naime, nije došla dvostruka kruna jer se Kup Hrvatske preselio u Split, a sada je i titula prvaka bliža toj istoimenoj ekipi, iako će "zečice" proljetne borbe dočekati na vrhu. Zbog bolje gol-razlike, jer Splićanke imaju susret manje u kojemu su, pak, favoriti pa je jasno da će posljednje prvenstveno kolo, između te dvije ekipe u Osijeku, odlučiti tko je najbolji u Hrvatskoj, za što će aktulnim prvakinjama trebati ishoditi bolji rezultat od splitskih 0:2. Ti su pogodci bili i jedini koji su u devet jesenskih etapa završili u mreži "zečica" koje su ponovo najefikasnije i imaju trenutačno vodeću ligašku strijelkinju u Mateji Andrlić (13). Do spoticanja na umjetnoj travi splitskog stadiona u Parku mladeži Osječanke su, praktički, šetnjom ostvarile osam uvjerljivih pobjeda u čijem su kontekstu protiv Rijeke "šetale" samo desetak minuta jer su toliko gošće proboravile na travnjaku Mačkamame nakon što su doputovale sa sedam igračice te primile brza tri pogotka i ostale s nedovoljnih šest nogometašica na terenu. Tako iznenadna smrt dugogodišnjeg člana kluba i pomoćnog trenera Branka Perkovića nije imala utjecaj na rezultat, iako je atmosfera bila prilično uzdrmana.

Uzdrmanije su se, međutim, "zečice" vratile iz Splita krajem studenoga, nakon što poraz u prvenstvu Hrvatske nisu doživjele osam i pol godina.

Poraz u Splitu
- Šokantno je djelovao taj poraz koji se unatoč prikazanoj igri ispod optimalne razine mogao i izbjeći. Iz toga treba izvući pouke i na proljeće uzvratiti omjerom koji će biti dostatan za obranu titule. Angažiran sam s namjerom poboljšanja igre, jer unatoč većem broju državnih "A" i mladih reprezentativki u kadru, ona nije bila na željenoj razini primjerena raspoloživom potencijalu. U tom su smislu pomaci načinjeni i metoda je rada prihvaćena, ali nismo napravili ono što nam je i inače najveća boljka, a na kojoj sam inzistirao od prvoga dana! Agresivnost nam je, naime, golemi hendikep i kada smo se prvi put u državnoj konkurenciji susreli s ekipom kojoj je upravo to najjača odlika, odmah smo pokleknuli i doveli se u delikatnu situaciju. Nije izgubljena i svi jedva čekamo mogućnost uzvrata za koji ćemo biti spremniji. Intenzivirat će se rad, ali i pojačati konkurencija s nekoliko igračica s inozemnih adresa kako bi se ekipa kompletno podignula, odnosno osnažile pozicije koje su detektirane problematičnima. To je već s Upravom dogovoreno i očekuje se realizacija, vjerujem do 25. siječnja sljedeće godine kada sam zakazao prozivku i početak priprema za proljetni dio sezone. U kojemu se ne odstupa od ambicije osvajanja dvostruke krune, za što postoje pretpostavke jer najveća državna kvaliteta ipak stanuje na "Mačkamami". Treba je prezentirati na travnjaku, za što ću se osobno i izravno pobrinuti te tako zadržati primat na istoku Hrvatske - prepričao je trener Tihomir Rudež jesenska zbivanja u kojima mu je pomagala Nada Deže, poznatija kao djevojački Bešker, koja se vratila nogometu i s kojom u klubu računaju za dulje razdoblje.
Dražen Lekšan
Tablica
1.Osijek       9       8       0       1       67:2       24

2.Split       8       8       0       0       39:1       24

3.Agram       8       7       0       1       30:13       21

4.Dinamo       9       4       1       4       31:20       13

5.Neretva       8       3       2       3       10:20       11

6.Katarina Z.       9       2       3       4       12:31       9

7.Pregrada       8       3       0       5       9:34       9

8.Marjan       9       2       2       5       15:34       8

9.Viktorija       9       1       2       6       8:36       5

10.Rijeka(-1)       9       0       0       9       6:36       -1
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike