Ekonomija
NASTAVLJEN POZITIVAN TREND

Potrošnja porasla u maloprodaji već 50. mjesec zaredom
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
U Hrvatskoj je u listopadu potrošnja u maloprodaji porasla za 4,5 posto u odnosu prema istom lanjskom mjesecu, što je već 50. mjesec zaredom kako raste, i to brže nego mjesec dana prije. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u listopadu ojačala za 0,5 posto u odnosu prema prethodnom mjesecu, dok je u odnosu prema listopadu prošle godine porasla za 4,5 posto.To je brži rast nego u rujnu, kada je potrošnja porasla za 3,9 posto na godišnjoj razini.
„Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku za listopad potvrdili su ubrzavanje nominalnih i realnih stopa rasta trgovine na malo i na mjesečnoj i na godišnjoj razini”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće Državnog zavoda za statistiku.
Tako je u listopadu nastavljen rekordan pozitivan trend, s obzirom na to da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji put zabilježen u kolovozu 2014. godine.
Rast potrošnje pedeseti mjesec zaredom nije zabilježen od kada Državni zavod za statistiku vodi te podatke.
„Na nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta, koje traju još od rujna 2014. godine, upućivala su i povoljna kretanja indeksa pouzdanja, raspoloženja i očekivanja potrošača”, kažu analitičari RBA.
U listopadu je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 3,0 posto, a maloprodaja neprehrambenim proizvodima ojačala je za 6,0 posto.
U prvih deset mjeseci ove godine promet u trgovini na malo realno je porastao za 3,7 posto u odnosu prema istom lanjskom razdoblju.
Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) i idućih mjeseci očekuju solidne stope rasta prometa u trgovini na malo.
„Nedavna odluka Vlade o povećanju neoporezivog iznosa za prigodne nagrade te najavljene porezne izmjene od siječnja 2019. godine i u mjesecima pred nama trebale bi se pozitivno odraziti na raspoloživi dohodak te posljedično i na kretanja u maloprodaji. U prilog pozitivnim očekivanjima svakako idu i odlični rezultati iz turizma koji su u listopadu zabilježili dvoznamenkaste godišnje stope rasta, kao i očekivani rast potrošnje ususret blagdanima”, zaključuju analitičari RBA. H
Rast potrošnje pedeset mjeseci zaredom nije zabilježen od kada Državni zavod za statistiku vodi te podatke
Najčitanije iz rubrike