Osijek
ZAMJENIK VELEPOSLANIKA NJEMAČKE BORAVIO U OSIJEKU

Jačanje gospodarske suradnje
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
Jačanje gospodarske suradnje bilo je tema okosnica razgovara koje je jučer u Osijeku, prvo sa županom Ivanom Anušićem, a potom i sa zamjenicom gradonačelnika Žanom Gamoš, vodio Harald Seibel, zamjenik njemačkog veleposlanika u Zagrebu. Za župana Anušića ovaj sastanak trebao bi značiti značajniji početak gospodarske suradnje s Republikom Njemačkom - prijedlog je da se dogovore sastanci u Zagrebu s veleposlanikom te predstavnicima Njemačke gospodarske komore. Njemački gost zanimao se kako Osječko-baranjska županija realizira EU projekte - bila je to prilika da župan istakne kako je u Županiji koja predvodi u privlačenju EU sredstava.

Pri sastanku u gradskoj upravi Seibel je izrazio zadovoljstvo što su Osijek i Pforzheim dugogodišnji gradovi prijatelji, a raduje ga i činjenica što pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera aktivno djeluje Odsjek za njemački jezik i književnost.

Za oba susreta razgovaralo se i o turizmu, za većinu od 2,8 milijuna njemačkih turista koji dolaze u Hrvatsku destinacija je Jadran, a ideja je da im se pokažu i slavonski turistički potencijali. U njih se osobno uvjerio Seibel, koji je u Osijeku proveo vikend i, kako je priznao, otkrio grad zanimljive arhitekture. U sklopu ovog posjeta Seibel je posjetio tvrtke u njemačkom vlasništvu Meggle Hrvatska i belišćanski HF. D.Ku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike