Zdravlje
MEDICINSKI UČINAK KAKAA NA KRVOŽILNI SUSTAV

Čokolada dobro djeluje na arterije
Objavljeno 3. prosinca, 2018.
Tamna čokolada dobro djeluje na arterije, rezultati su objavljenog istraživanja koje potvrđuje medicinski učinak kakaa na krvožilni sustav, kao što su pokazala i neka prijašnja istraživanja. Ne pozivajući javnost da se prejeda čokoladom, znanstvenici sa Sveučilišta Yale u Connecticutu zaključili su da su rezultati njihove studije dovoljno pouzdani i pozvali su kolege da iscrpnijim kliničkim ispitivanjem tijekom dužeg razdoblja potvrde njihove rezultate.

"Među nasumnce odabranim uzorkom od četrdesetak zdravih odraslih osoba svakodnevno konzumiranje tamne čokolade tijekom kratkog razdoblja znatno je poboljšalo stanični rad arterija i mislimo da bi duže kliničko ispitivanje moglo pokazati veće pozitivne učinke", izjavili su liječnici.

Trideset devet osoba - muškaraca i žena - sudionika u istraživanju koje je trajalo šest tjedana, bilo je podijeljeno u tri skupine. Prva je svakodnevno uzimala 227 grama gorke crne čokolade, druga istu količinu slatke crne čokolade, a treća placebo. Tijekom istraživanja liječnici su prije i nakon jedenja čokolade mjerili sposobnost širenja glavne arterije u ruci s pomoću visokofrekventnoga ultrazvučnog uređaja. U prvim dvjema skupinama koje su konzumirale kakao sposobnost širenja nadlaktične arterije znatno se poboljšala, i to za 2,4 posto među ispitanicima koji su jeli gorku čokoladu, a za 1,5 posto među onima koji su jeli slatku. U skupini koja je uzimala placebo sposobnost širenja arterija smanjila se za 0,8 posto.

Flavonoidi, snažni antioksidansi kojima je bogat kakao, odavno su poznati po svojemu blagotvornom učinku na arterije. Ima ih i u voću, mahunarkama i crnom vinu.J.Kn.
Svaka čokolada ima svoj karakter
Svijet čokolade je svijet u malom - tamna, jako tamna, s više ili manje kakaa, bijela, s čilijem, pistacijom, lješnjacima, grožđicama, marcipanom, jogurtom, keksima - svaka čokolada, baš poput ljudi, ima svoj - karakter. Ta zarazna ugoda, taj terminator napetosti, taj sastojak koji topljenjem u ustima stvara prijeko potrebni hormon sreće - to je čokolada. Malobrojni su oni koji joj uspijevaju odoljeti, a razlog je više nego jednostavan, pa čak i znanstveno dokazan: čokolada u mozgu budi proizvodnju hormona koji divljaju upravo kada se zaljubimo - serotonina. Upravo zato, poput čarobnog štapića, stvara taj neopisiv osjećaj radosti, veselja i vedrine.
Najčitanije iz rubrike