Ekonomija
ŠLJIVOVICA I VILJAMOVKA NAJTRAŽENIJE

Hrvatska polako širi i tržišnu nišu likera
Objavljeno 20. studenog, 2018.
Neoporeziva količina alkohola i dalje je ostala ista, za vlastite potrebe može se proizvesti do pedeset litara rakije

U suradnji Županijske komore Osijek, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek i Općine Semeljci jučer je u Osijeku održano 14. edukacijsko natjecanje u kvaliteti prirodnih voćnih rakija i voćnih likera. Pred stručnim ocjenjivačkim sudom našlo se 205 uzoraka - 159 rakija i 49 likera. Među voćnim rakijama i dalje je dominantna šljivovica sa 66 uzoraka te rakija viljamovka s 21 uzorkom. To su ujedno i dva proizvoda koja imaju najbolju komercijalnu poziciju na tržištu.- Šljivovica je danas vrlo prepoznatljiv proizvod ovog podneblja, ali polako se širi i tržišna niša likera. Upravo u proizvodnji tog pića podosta surađujemo s našim proizvođačima, kako bismo dosadašnje tehnologije proizvodnje voćnih destilata oplemenili novim tehnologijama, jer nije lako sljubiti macerate voća s destilatom, treba za to vremena i stabilizacije, tako da svake godine u Semeljcima organiziramo predavanje kojim naše proizvođače upoznajemo s najnovijim tehnologijama - rekao nam je profesor Borislav Miličević s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.
- Krenuli smo s tim da ujednačimo slavonsku šljivovicu kako bi postala prepoznatljiv proizvod, ocjenjujući neke osnovne parametre koji definiraju njezinu kakvoću, tako da je sada komisijama koje rade na šljivovici jako teško, jer su rezultati ocjenjivanja vrlo blizu, ujednačili su se i boja i vrijeme dozrijevanja, znači kompletan senzorski, ali i fizikalno-kemijski karakter tog proizvoda. Nakon što su prihvatili nove tehnologije, s vremenom su mnogi proizvođači unaprijedili kakvoću svojih proizvoda - dodaje profesor Miličević.
Sumiranjem rezultata kemijsko-fizikalne analize, koja, između ostalog, pokazuje i je li proizvod zdravstveno ispravan, i rezultata organoleptičkog ocjenjivanja, koje se provodi njemačkom DLG metodom (ocjenjuju se boja, bistroća, miris i okus), dobiva se konačna ocjena proizvoda i rang-lista samih proizvođača.Potvrda kvalitete
- Javlja nam se veliki broj proizvođača, što je potvrda da kvalitetno i seriozno radimo naš posao. Uvijek smo na usluzi proizvođačima, pomažemo im da nastupaju na sajmovima, održavamo edukacijske sastanke, gdje ih upoznajemo sa zakonskom regulativom, a pomažemo im i oko rješenja kao što su dizajn ambalaže i svega onoga što je potrebno kako bi bili konkurentni na domaćem i inozemnom tržištu - rekao nam je Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu Županijske komore Osijek.


- Važno je istaknuti da je neoporeziva količina alkohola ostala ista. Za vlastite potrebe može se proizvesti do 20 litara čistog alkohola, što je oko 50 litara rakije po gospodarstvu. Ako proizvodite više od toga, morate to prijaviti i platiti 53 kune po litri čistog alkohola, odnosno oko 23 kune trošarina po litri rakije - dodao je Nad.
Rezultati jučerašnjeg ocjenjivanja bit će objavljeni 30. studenoga u Općini Semeljci, a proizvođači čiji napitak bude među najbolje ocijenjenima mogu očekivati i vrijedne nagrade.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike