Regija
KRAJ BERBE GROŽĐA U BARANJI

Podrumi su puni kvalitetnog grožđa
Objavljeno 16. listopada, 2018.
Osim po kakvoći grožđa, baranjski će vinari godinu pamtiti po manjku sezonske radne snage, koju je sve teže pronaći
BELI MANASTIR

Početkom listopada završene su berbe u većini od približno 1000 hektara baranjskih vinograda. Urod je smješten u podrume i čeka trenutak da, u obliku vina, krene na tržišta.


Osim problema s radnom snagom te, tu i tamo, nekim novim nametnicima većina vinogradara godinu ocjenjuje kao iznadprosječnu. Jedan od vinara čiji vinogradi još nisu opustjeli je Lajoš Kolar iz Suze. Neke sorte grožđa svjesno nije pobrao, ali je riječ o manjim površinama, s kojih će nastati predikatna vina.
- Ciljano smo ostavili cijelu berbu caberneta i polovinu frankovke, što je u nas već generacijska praksa - kaže Kolar, dodajući kako je godina bila izvrsna, što je omogućilo da vinogradari samo odrede trenutak berbe. Sladori i kiseline, objašnjava, sjajno su se uklopili, a nada se da će kvaliteta grožđa pratiti i kvalitetu vina. Sličnog je mišljenja i Slavko Kalazić, koji je završio berbu.
- Gledajući volumen, berbu mogu usporediti s onom iz 2009. godine, kada je urod bio najveći. Kvalitetu grožđa ocjenjujem s 4+, što znači da je sve skupa jako dobro - kaže Kalazić, dodajući kako grožđe nije nakupljalo puno sladora, po kojem je Baranja karakteristična, što znači da vina neće biti teška i s velikim postotkom alkohola. Tvrdnje o dobroj vinogradarskoj godini potkrjepljuje usporedbom s višegodišnjim prosjekom količine pobranog grožđa.
- Urod nam se posljednjih godina kreće između 120 i 220 tona, koliko smo pobrali ove godine, što sasvim dovoljno govori. Najveći problem bit će smještaj grožđa, posebice kod onih koji imaju starijih zaliha - kaže Kalazić. I Mihaly Gerštmajer ml. zadovoljan je vinogradarskom godinom, ali ju ne smatra vrhunskom. Najviše će ju pamtiti po problemima s radnom snagom.
- Jako je malo ljudi koji su spremni odazvati se berbama. Vinogradari bi se trebali udružiti i zajedničkim snagama pronaći rješenje - misli Gerštmajer. Podvlači kako će, bar njemu, ova godina biti tehnološki teža, ali očekuje vrhunska vina. Berbu je završio i belomanastirski vinar Zdravko Dobrovac.
- Bijele sorte se u bačvama bistre, dok je kod crnih vrenje još u tijeku - kaže Dobrovac, napominjući kako je zadovoljan kvalitetom i količinom, većom nego prošle godine. Nada se kako će ‘‘podrumski posao‘‘ biti dobro odrađen. Dodaje kako slično govore i njegovi kolege iz udruge Sveti Martin. Nezadovoljan ne može biti ni Oliver Novački iz karanačkih Svijetlih dvora.
- Godina je bila dobra, grožđe je kvalitetnije nego prošle godine, pa stoga očekujem i veću kvalitetu vina - priča Novački, nastavljajući kako je imao tek nešto manje grožđa nego lani. Djelomično ih je iznenadila ranija berba, no, ukupno gledajući, ne može se žaliti. Ni on ne zaobilazi priču o nedostatku radne snage, ali je, kao i svi ostali, doduše s dosta napora, uspio osigurati dovoljan broj ljudi. Kako će biti nagodinu, nitko se nije usudio prognozirati.
Ivica Getto
Trgovci neće spuštati cijenu
Tema razgovora bila je i cijena vina, posebice stoga što je u Europi i do 30 posto veći urod nego proteklih godina. ‘‘Podrumi su puni, višak će se odraziti na tržištu i imat će utjecaja na cijenu vina. To će se negativno odraziti na vinare. Nekima će to možda biti i lekcija, pa litru vina neće prodavati za nekoliko kuna uoči berbe. Pojedini sustavi već su počeli ludovati s niskim cijenama‘‘, tvrdi Kalazić. Krajnji kupac, nažalost, jeftiniji ‘‘ulaz‘‘ u restorane i trgovačke lance neće osjetiti jer će cijena vjerojatno biti kao i do sada.
Vinar Gerštmajer:

"Malo je ljudi spremno odazvati se berbama. Vinogradari bi se trebali udružiti i zajedno pronaći rješenje"
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana