Sport
HRVATSKA - ENGLESKA 0: 0

Vatrene u komornoj atmosferi spasile vratnice i Livaković
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Remijem bez pogodaka na praznoj Rujevici potisnuli smo šesticu u Elcheu

Hrvatska je osvojila prvi bod u Ligi nacija, ali smo i dalje bez pogotka. U komornoj atmosferi Rujevice jer se susret igrao bez publike zbog kazne koju smo odrađivali još iz kvalifikacija za Euro 2016. godine. Na kraju moramo biti zadovoljni tim bodom jer Engleska je dvaput uzdrmala okvir naših vrata i imala još dvije velike prilike koje Rashford nije pretvorio u pogodak.


Tim remijem bez pogodaka u zaborav smo potisnuli onu kalvariju koju smo prije mjesec dana doživjeli u Elcheu u susretu protiv Španjolske, ali se još jednom vidjelo kako nam teško ide prilagoda na postmundijalsko vrijeme. Imali smo sreće, dosta sreće te večeri u Rijeci. Hrvatska nije bila dovoljno opasna, ali je u odnosu prema rujanskim utakmicama pokazala znakove povratka u život. Na neka još bolja izdanja naše reprezentacije očito ćemo morati još malo pričekati. No taj osvojeni bod protiv Engleske, ako ništa drugo, bar će nam na kratko vrijeme produžiti nadu da ćemo u susretima koji slijede u studenom uspjeti sačuvati status u najjačoj skupini Lige nacija. Neće to biti lak, ali nije ni nemoguć zadatak. Puno je još posla pred izbornikom Zlatkom Dalićem u nastojanjima da reprezentaciji barem djelomično vrati izgled i igru koju je imala tijekom SP-a u Rusiji. Napadačke akcije su nam spore, a i ono malo prilika koje smo uspjeli napraviti propale su jer to nije bila večer Andreja Kramarića. Bio je u tri dobre situacije, ali je u sve tri slabo reagirao. Na koncu remi smo sačuvali zahvaljujući nekim intervencijama Dominika Livakovića, ali i nepreciznosti Engleza.

Po jedna prilika

Prvi dio susreta protekao je u vrlo opreznoj igri obaju suparnika, pa nije ni čudo što se malo toga uzbudljivog dogodilo. Obje su reprezentacije kao glavno oružje izabrale suzbijanje suparničkih napada već u samom začetku, stoga ni igre nije bilo puno. Hrvatska je više pokušavala složiti nešto kroz kombinatoriku, ali gusto postavljeni Englezi dobro su se nosili s tim pokušajima, a oni su s druge strane pokušavali dugim loptama pronaći prostor na bočnim pozicijiama. Jedna takva akcija prošla im je u 13. minuti kada je Chilwell izmaknuo pozornosti na lijevoj strani, ubacio loptu u sredinu, ali je ispred Sterlinga odlično reagirao Pivarić i raščistio opasnost. Hrvatska je uzvratila lijepom akcijom u 19. minuti kada je Modrić na rubu kaznenog prostora pronašao Perišića, koji je pokušao pucati iz prve, ali je taj udarac zapeo u šumi engleskih obrambenih nogu. Nakon ta dva bljeska igralo se ravnopravno i rastrgano. Puno se griješilo uglavnom zbog stalnog pritiska na posljednje linije, pa nijedna reprezentacija nikako nije uspijevala razviti nekakav ozbiljniji napad. Ipak, do odlaska na odmor dogodile su se dvije dobre prilike za pogodak. U 37. minuti Hrvatska je izvela dobru akciju po lijevoj strani, Pivarić je uputio prizemni ubačaj koji je u sredini Rebić lukavo propustio za Kramarića, koji je ostao posve sam na drugoj vratnici na desetak metara od vrata. Pucao je u lijevi kut, ali u tom udarcu nije bilo ni dovoljno snage, a ni preciznosti da bi prevario Pickforda, koji ga je bez većih teškoća zaustavio. Bila je to odlična prilika u kojoj je naš napadač morao bolje reagirati. Englezi su, pak, do svoje najbolje prilike za dolazak u vodstvo stigli u 42. minuti nakon prekida za koji se zna kako je njihovo najjače napadačko oružje. Henderson je izveo udarac iz kuta, pronašao je Diera na prvoj vratnici koji je glavom "zavrnuo" loptu u dalji kut, a ona je, na našu sreću, pogodila desnu vratnicu i odbila se u polje. Nakon tih prvih 45 minuta ostao je dojam kako su obje selekcije više pazile da ne prime pogodak negoli da ga zabiju.

Greda i Livaković


Početak drugog dijela bio je življi. Prvo je u 49. Perišić opasno zaprijetio sa 17 metara prizemnim udarcem kojeg je Pickford uspio odbiti, a odgovor Engleza opet je bio pogađanje vratnice. U 51. minuti opet je Henderson ubacio iz prekida, ovaj put je to bio slobodan udarac koji je pred našim vratima pronašao Kanea, koji je pucao glavom i pogodio gredu! Bile su to minute u kojima je u igri Hrvatske vladala konfuzija jer smo puno griješili u predaji lopte pred našim kaznenim prostorom što je moglo biti kobno, ali nas je u tim trenucima čuvao Livaković koji je u dvije čiste situacije zaustavio Rashforda. Prvo je u 55. minuti na dodavanje Hendersona Rashford loše pucao sa svega 7-8 metara pa Livaković nije imao problema s tim pokušajem, ali je zato dvije minute kasnije sjajno reagirao na puno bolji Rashfordov udarac sa iste udaljenosti koji je bio upućen u donji lijevi kut. Imali smo u tim trenucima puno problema s rješavanjem visokog presinga koji su zaigrali Englezi. Kada smo u tome napokon uspjeli opet smo imali priliku za vodstvo. U 67. minuti Rebić je odlično sačuvao loptu, pa onda proigrao Kramarića koji je s ruba kaznenog prostora pokušao pucati iz prve, no nije to bio udarac koji bi natjerao Pickforda na intervenciju. U 70. minuti Rebić se sam odlučio na udarac sa 17 metara, ciljao je gornji lijevi kut i bio zamalo neprecizan. Nakon toga utakmica se primirila, pa se sljedeće uzbuđenje dogodilo tek u 87. minuti kada je Jedvaj uspio prevariti dvojicu čuvara na desnoj strani, dobro proigrao Kramarića koji je imao čisti udarac sa 13-14 metara, ali je naš napadač još jednom loše reagirao, pa nije bilo prave prijetnje za vrata Engleske.
Dalibor Keler
Rezultati by SofaScore
RIJEKA - Stadion na Rujevici. Noćna utakmica. Bez gledatelja. Sudac: Felix Brych (Njemačka) - 6,5. Strijelci: Žuti kartoni: Kovačić, Lovren, Jedvaj (Hrvatska), Henderson, Stones, Sterling (Engleska). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: DOMINIK LIVAKOVIĆ (HRVATSKA)

HRVATSKA

0

Livaković 7, Jedvaj 6, Lovren 6, Vida 6, Pivarić 6, Modrić 6, Rakitić 6, Kovačić 5,5 (od 73. Badelj -), Kramarić 5,5, Perišić 5,5 (od 68. Pjaca 5,5), Rebić 6,5 (od 80. Livaja -).

ENGLESKA

0

Pickford 6,5, Walker 6, Stones 6, Maguire 6, Chilwell 6, Dier 6, Henderson 6,5, Barkley 6, Sterling 5,5 (od 78. Sancho -), Rashford 5,5, Kane 5,5.
Možda ste propustili...

ODBOJKAŠI S DRAVE IGRAT ĆE ZA NASLOV PRVAKA DRŽAVE

Mursaši dobili majstoricu u Kašteli za reprizu lanjskog finala

ODBOJKAŠI KREĆU U FINALNU SERIJU ZA PRVAKA

Nakon trijumfa u Kaštelima puni smo samopouzdanja

Najčitanije iz rubrike