Kultura
10. KOLONIJA TVRĐA

Uskoro će biti gotov mural na 15-metarskom zidu
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.
Mural će trajno ukrašavati najljepšu terasu u Tvrđi, a 10 ga godina izrađuju Darko i Igor

Vezani članci

POČELA LIKOVNA KOLONIJA TVRĐA

Jubilarni, deseti susret humanitarne manifestacije na novouređenoj terasi

VEČERAS U CAFE-BARU “SOKOL”

Podmorski pogled Igora Vrandečića

LIKOVNA KOLONIJA TVRĐA

Mural nastavljen starom barkom i planinom

Devet je slikara, predvođenih osječkim akademskim umjetnikom Đurom Ađžićem, sudjelovalo na drugom druženju u sklopu Likovne kolonije Tvrđa. Na novouređenoj terasi neposredno uz poznati osječki Bastion uz pogled na Dravu i Baranju, svoja su nova djela stvarali osječki slikari Nives Taruber, Zlatko Krstić, Željko Ašperger i Velimir Čolović te organizatori Kolonije Igor Vrandečić i Darko Jovanović. Njima su se pridružili i gosti iz Ernestinova, redoviti sudionici, bračni par Siniša Tešankić i Milica Reinhart Tešankić.

Blizina Drave i slikanje u srcu Tvrđe svakako poticajno djeluju na umjetnike, no većina ih se odlučila za apstrakcije. Tako iz slike Đure Adžića izranjaju oči, na "pijanim" kućama Nives Trauber brojni su prozori, Velimir Čolović vedutu je začinio svojim prepoznatljivim žarkim bojama. Jedino je mladi Osječanin Zlatko Krstić u akvarelu zabilježio slavonski motiv, i to upravo staru osječki baroknu jezgru Tvrđu s prepoznatljivim bastionom i krovovima i tornjevima župne crkve sv. Mihovila.
- Naša kolonija, dakako, ne može bez brojnih prijatelja, koji nesebično, na različite načine sudjeluju u organizaciji. Ovaj put radosni smo zbog dolaska prijatelja i gostiju Kolonije. U druženju su ovaj put sudjelovali Omer Nurkić, Željko Bosilj, Damir Zrno, Pero Kusić Taso, Zlatko Pavošević i Anter Tomas - ističe Vrandečić.
Nakon sudjelovanja akademskog slikara Željka Mucka na sljedećim druženjima očekuje se dolazak i slikara iz Splita, Zagreba i drugih umjetnika iz Hrvatske i regije. Inače, na prvom druženju sudjelovalo je pet slikara: vjerna osječka slikarica Ria Trdin, s Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, Željko Mucko iz Koprivnice, Rozvelt Kapović Dodo iz Osijeka te, svakako organizatori Darko Jovanović i Igor Vrandečić. Jedna od tri slike na kojima je morska riba u reljefnom obliku sa sitnim morskim školjkama mogla bi poslužiti za izradu plakata ove kolonije. Autor slika je Rozvelt Kapović Dodo, koji je uz pomoć Igora Vrandečića načinio ova jedinstvena djela. Ove bi godine mogao biti završen i mural na petnaestak metara dugom zidu, koji će trajno ukrašavati najljepšu terasu u Tvrđi. Na njoj su jadranski motivi - obala, more, maslina, barka, magarica s puletom… Već ga deset godina izrađuju organizatori Darko i Igor.
Druženje slikara, prijatelja i gostiju nastavit će se vikendima do konca ljeta, a sva će se djela moći vidjeti na izložbi u rujnu u jednom od osječkih galerijskih prostora.
Narcisa Vekić
druženje
se nastavlja do konca ljeta
Uvijek se skrbe o potrebitima
Iako je do sada Likovna kolonija Tvrđa uvijek imala humanitarni karakter, kada su sve slike darovane brojnim organizacijama koje se skrbe o potrebitima ili pridonose razvitku kulture, ova jubilarna, deseta Kolonija razveselit će brojne prijatelje, donatore i goste.

Među tridesetak slika oni će, naime, moći izabrati onu koja će ih rado podsjećati na ova druženja uz umjetnički rad. Zahvala je to, kažu organizatori Kolonije, vjernim slikarima, prijateljima, donatorima i gostima, koji su u proteklih deset kolonija pridonijeli uspjehu i prepoznatljivosti ovoga jedinstvenoga susreta umjetnika, kojemu su Osijek i Tvrđa (odnedavno u prostoru novouređene terase uz bastion!) ponosni domaćini od prvih dana.
Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike