Kultura
POČELA LIKOVNA KOLONIJA TVRĐA

Jubilarni, deseti susret humanitarne manifestacije na novouređenoj terasi
Objavljeno 26. srpnja, 2018.

Na najljepšoj terasi osječke barokne Tvrđe, s pogledom na Dravu i Baranju, počela je tradicionalna Likovna kolonija Tvrđa, na kojoj je u posljednjih deset godina sudjelovalo više od stotinu slikara i kipara iz Osijeka i okolice, brojnih slavonskih gradova te umjetnika iz cijele Hrvatske i regije.

Na prvom druženju, što će potrajati vikendima do početka rujna, sudjelovalo je pet slikara: Ria Trdin, Željko Mucko, Rozvelt Kapović Dodo, Darko Jovanović i Igor Vrandečić. Ponovno se očekuje sudjelovanje tridesetak slikara koji će izraditi pedesetak likovnih djela u različitim tehnikama crtanja i slikanja. Bit će tu crteža olovkom i ugljenom, akvarela, slika izrađenih akrilnim i uljenim bojama. Već se sada može vidjeti i jedno iznenađenje. Rozvelt Kapović i Igor Vrandečić već su prvoga dana Kolonije izradili, reljefnom tehnikom, tri ribe, koje će prema svemu sudeći biti iznimnost ovog jubilarnog druženja slikara.
- Slikare smo ove godine dočekali u novouređenom prostoru. Već istrunule daske poda i nadstrešnice zamijenjene su. Vruće osječko ljeto tijekom rada moći će ublažiti hladovinom. Sva dosadašnja izdanja Kolonije imala su humanitarni karakter, a slike su darovane udrugama ili ustanovama za koje je Organizacijski odbor odlučio da trebaju i zaslužuju pomoć. Tako je potpomognuta osječka Pedijatrija, udruga Mogu, Dom za starije i nemoćne osobe u Divaltovoj ulici 2... Ove godine iznenadit ćemo autore slika, organizatore, prijatelje i nesebične donatore naših likovnih kolonija. Oni će od izrađenih umjetničkih djela moći izabrati jedan rad kao trajnu uspomenu za njihovo višegodišnje sudjelovanje. Tako ćemo im zahvaliti za vjernu i nesebičnu pomoć našoj Koloniji - kaže organizator Kolonije Vrandečić.
- Uz osječke slikare na prvom druženju posebice zahvaljujemo akademskom slikaru Željku Mucku iz Čakovca, koji ne propušta našu koloniju, čak višestrukim dolascima. Na sljedećim radnim druženjima očekujemo svoje vjerne sudionike iz prošlih godina iz Ernestinova, Zagreba, Splita, bit će tu gosti iz Bosne i Hercegovine, a uobičajeno posjetit će nas i desetak prijatelja Kolonije iz Osijeka i cijele Hrvatske - kaže selektor Kolonije Darko Jovanović.
Druženje sa slikarima i prijateljima Likovne kolonije Tvrđa 2018. nastavit će se do kraja ljeta, a sva će se djela moći vidjeti na izložbi koja će biti organizirana u rujnu u jednom od osječkih galerijskih prostora.
Narcisa Vekić
Ove će godine iznenaditi autore slika, organizatore, prijatelje i nesebične donatore Likovnih kolonija
Možda ste propustili...

SLAVONCI NA 18. MEĐUNARODNOM ORGULJAŠKOM FESTIVALU

Požeški sopran Marija Ticl i Franjo Pećarić na bisernici

U ORGANIZACIJI TRIKO CIRKUS TEATRA

Peti Zagreb Clown Festival

HNK U OSIJEKU NAJAVLJUJE KONCERTE

“La vie en rose” 7. i 8. svibnja

Najčitanije iz rubrike