Kultura
MARTINA FILJAK U DONJEM MIHOLJCU

Publiku oduševili Bach, Shumann...
Objavljeno 6. svibnja, 2024.
Klavirskim koncertom najuspješnije i najtraženije hrvatske pijanistice u svijetu Martine Filjak, u dvorcu Mailath u Donjem Miholcu službeno je otvoreno 5. izdanje Prandau festivala orguljaške i komorne glazbe. Nježnom, a istodobno strastvenom, lirskom svirkom te tehnički besprijekornim nastupom, glazbenica je osvojila srca donjomiholjačke publike uz zanimljiv repertoar satkan od partitura poznatih skladatelja iz raznih glazbenih razdoblja. Uz jedinstvenu atmosferu u dvorani i vrhunsku izvedbu Martine Filjak, glazbenoj večeri pridonijela je i publika, koja je na kraju umjetnicu nagradila dugotrajnim pljeskom.

Glazbenica se publici predstavila tehnički i glazbeno zahtjevnim programom s djelima Bacha (Kromatska fantazija i Fuga, Shumanna (Bečki karneval op.26 Allegro-Romanza – Scerhzino – Intermezzo – Finale), Skrjabina (Predludij i Nokturno op.9) te Lisztovima Reminiscencijama na izvedbu opere Lucia di Lammermoor talijanskog skladatelja Gaetana Donizettija.

- Čast mi i zadovoljstvo otvoriti festival klavirskim recitalom. Imamo sjajne uvjete, a to su ova prekrasna dvorana dvorca Mailath i lijepi klavir - rekla je na početku koncerta nagrađivana i priznata pijanistica Martina Filjak.

U ime organizatora Prandau festivala, na početku koncerta, prigodnim riječima obratili su se gradonačelnik Goran Aladić i Silvija Ježić-Knežević, učiteljica klavira i solfeggia u glazbenoj školi pri Osnovnoj školi ‘‘August Harambašić‘‘ Donji Miholjac. Uz Grad i OŠ ‘‘August Harambašić‘‘, organizatori su festivala i Turistička zajednica, Župa sv. Mihaela arkanđela i Povijesna udruga Mailath.

U nastavku Prandau festivala orguljaške i komorne glazbe, publiku očekuju još četiri glazbene poslastice. U nedjelju, 6. lipnja, gostovat će Projekt Lazarus koji izvodi ranu staru glazbu koja se pjevala tijekom katoličkih liturgije u razdoblju od 15. do 18. stoljeća. U sklopu programa nastupit će Trio 1887, koji će koncert održati 6. srpnja, te pijanisti Renata i Ivan Karša (24. kolovoz).

Ovogodišnji festival zaključit će vrsni orguljaš Edmund Andler-Borić i Berislav Jerković (bariton) koncertom u subotu, 14. rujna u 18.30 sati u crkvi sv. Mihaela arkanđela. S.Fridl
Možda ste propustili...

GALERIJA GRADA KRAPINE

Izložba djela Marine Fernežir

HRVATSKI KNJIŽEVNIK, PJESNIK, PREVODITELJ I UMJETNIK IZ DUBROVNIKA

Preminuo akademik Luko Paljetak

Najčitanije iz rubrike