Kultura
KNJIGA TOMISLAVA KRASNECA

Paralelna biografija o Zoranu Milanoviću i Andreju Plenkoviću
Objavljeno 18. svibnja, 2024.
Čitatelji trebaju znati da svemu što se danas događa na političkoj sceni u korijenu je odnos Milanovića i Plenkovića
U Klubu knjižare Nova održana je promocija knjige "Neprijatelji iz čista mira" autora Tomislava Krasneca. Ova usporedna politička biografija plod je rada novinara s dvanaestogodišnjim iskustvom praćenja EU i NATO-a iz Bruxellesa, a uranja u složene odnose između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. Kroz razgovore s brojnim sugovornicima knjiga razotkriva dinamiku najžešćih političkih sukoba u Hrvatskoj, donoseći čitateljima priliku da zavire iza političkih kulisa. Na predstavljanju su, osim autora, sudjelovali profesor na Pravnom fakultetu, dr.sc. Mato Palić i vlasnik knjižare Ivica Vuletić.

Verzija istine


- Kako se približavala superizborna godina, ideja je bila da je sada pravo vrijeme za takvu knjigu jer je odnos Milanovića i Plenkovića postao glavna dinamika na cijeloj političkoj sceni. Skupa s Večernjim listom napravio sam stoga paralelnu biografiju njihova uspona, sličnosti i razlika iz perspektive drugih. To će uvijek biti relevantno štivo, pogotovo ove godine jer birači su ti koji odlučuju, a što su više informirani, to su i njihove odluke - naglašava Krasnec.

Ukupno 50 sugovornika pristalo je dubinski, opširno razgovarati za potrebe pisanja ove dobro provjerene paralelne biografije trenutnog premijera i predsjednika Republike Hrvatske. Svi su govorili pod okriljem anonimnosti, prepričavajući događaje i dijaloge kojima su svjedočili.

- Budući da se novinarstvom bavim još od 1999., znam mnoge koji poznaju njih dvojicu, od diplomata i političara do europskih sugovornika. Nije mi bilo teško ‘izvrtiti‘ njihove brojeve i prezentirati im ideju na kojoj radim. U listopadu prošle godine započeo sam knjigu. Mnogi su me odbili, neki su čak rekli da se ne žele uvlačiti u to ‘blato‘, ali poštovao sam svaki odgovor. Znao sam da je knjiga o osobama na tako visokim pozicijama moći jako osjetljiva tema jer su, jednostavno, sujetne. Oni koji ih znaju, također su u politici, diplomaciji ili strankama koje su potencijalni koalicijski partneri, pa postoji i opravdani strah. Možda sam tražio nemoguće od ljudi, no htio sam najbolju verziju istine do koje se može doći. Svaku stvar koju sam čuo, provjerio sam u drugim izvorima. Pisanje je išlo vrlo brzo jer sam radio od jutra do mraka, ali to je ipak bio kreativan proces u kojemu sam stvarno uživao - govori Krasnec.

Milanović i Plenković imali su sličan početak karijera u Ministarstvu vanjskih poslova, no svaki je ostavio dojam da želi biti najbolji u generaciji. Kada su htjeli skrenuti u visoku politiku, povukli su sa sobom rivalstvo i nadmetanje od diplomatskih vremena. No sve se to dodatno podgrijavalo u novim oblicima kako su razvijali političku karijeru, objašnjava Krasnec.

- Iako obojica dolaze iz slične obiteljske pozadine, velike su razlike u karakteru. Plenković je više štreber, pedantan i sistematičan, nije sklon improvizacijama, a Milanović je isto tako pametan i načitan, ali ima neku uličnu crtu, životnu školu, zbog čega je sklon improvizacijama i razmišljanju kontra svih drugih. Tu se vidi njihova inkompatibilnost, neprestano nadmetanje izvire iz njihova karaktera i natjecanja u velikoj karijernoj i životnoj utakmici. Teško je odgonetnuti kada su točno postali neprijatelji, to je slijed raznih događaja. Nekakva prekretnica bila je 2016., kada je Milanović Plenkovićevu majku, liječnicu u Bivšoj vojnoj bolnici, na sastanku s braniteljima nazvao "vojnom lekarkom". Tu je njihov odnos potpuno zahladio, Plenković je u tome vidio ne samo uvredu nego i Milanovićevo nastojanje da uvjeri sve birače HDZ-a da ovaj nije ono što se predstavlja. Fascinantan je taj odnos, nije uobičajen za najvišu politiku i baš zato je bizaran i zanimljiv. U javnom interesu je da se sažme u obliku knjige kao dublji pogled iza političkih kulisa - otkriva Krasnec.

Filmske scene


Događaji koji su se odvili za vrijeme pisanje knjige samo potvrđuju da rivalstvo među njima i dalje živi, a rasplet će se vjerojatno čekati do izbora. Na dvjestotinjak stranica ovog dokutrilera autor kroz pitko i živo štivo otkriva što je Plenković doista mislio o Tuđmanu i EU-u, zanimljive detalje Milanovićeva psihoprofila koji se pojavio unutar SDP-a 2007. te priču o Plenkovićevu kućnom posjetu Milanoviću u Bruxellesu.

- Sve informacije do kojih sam došao su dragocjene jer upotpunjuju sliku njihova odnosa. To je mozaik, a kad se složi svaki komadić, vidi se ta širina i bogatstvo. Milanović se znatno promijenio kao predsjednik, bio je socijaldemokratski premijer lijevog centra, a sada ponekad ima potpuno desničarske poruke. Jedan sugovornik iz Europe koji ga poznaje kirurški precizno je opisao kakav je dojam ostavljao na strance. Puno je takvih vrijednih analiza, gotovo filmskih scena iz životnih situacija koje govore o njihovu karakteru. Čitatelji trebaju znati da sve što se danas događa na političkoj sceni u korijenu je odnos Milanovića i Plenkovića. Knjiga otkriva od čega su oni sazdani i kako su postali ono što su danas - naglašava Krasnec.

Knjiga je objavljena u pravo vrijeme. Iako se autor bavi svim relevantnim političkim događajima, moguće je da će knjiga imati i drugo, dopunjeno izdanje s još jednim poglavljem o onome što se trenutno događa. Knjiga se tako može pronaći na kioscima Tiska u cijeloj Hrvatskoj te u knjižari Nova i Tisakmedia.

Elena Lukić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVODNEVNI PROGRAM U ĐAKOVU 20. I 21. LIPNJA

Susreti hrvatskih književnih kritičara

2

27. SUSRETI HRVATSKIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA

Bagiću i Senkoviću nagrade Julija Benešića

3

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE: VELIKI SAN, MALI MIŠ

Vedri, duhoviti i optimistični igrokazi – idealni za priredbe u vrtićima i školama