Kultura
LIKOVNA KOLONIJA TVRĐA

Mural nastavljen starom barkom i planinom
Objavljeno 12. rujna, 2016.

Treći ovogodišnji susret umjetnika na Likovnoj koloniji Tvrđa, koja se svake godine održava u osječkoj baroknoj jezgri, na terasi kraj Bastiona s pogledom na Dravu i Baranju, povećao je broj slika, koje će krajem kolonije biti darovane za obnovu vukovarskog vodotornja te za osječku Udrugu za terapijsko jahanje Mogu. Na završnom četvrtom ovogodišnjem radnom susretu i druženju sudionika ponovno će biti dosegnut broj 60 slika, koje će, kao i prethodnih godina biti darovane potrebitima.

Početak trećeg susreta umjetnika obilježio je posjet osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića, koji je oduševljen atmosferom i prostorom povukao nekoliko poteza kistom (uz potpis) te obećao svekoliku skromnu pomoć u sitnim popravcima prostora. U obilasku kolega umjetnika bio je i intendant osječkog HNK Božidar Šnajder, kojega su autori legendarnog tridesetak metara dugog murala u nastajanju organizator i selektor kolonije Igor Vrandečić i Darko Jovanović upoznali s detaljima slike, koje sve više popunjava jedan od zidova terase na kojoj se održava kolonija.

“Uz jadranski pejsaž s morem, maslinom, tovarom i njegovim puletom te lavandom ove smo godine, prema planu, naslikali staru barku na popravku te planinu Biokovo. Želja mi je da mural nikada ne bude završen, što znači da se ne završi ni naša humanitarna misija”, pojasnio je Vrandečić.

Ovaj je, treći, ovogodišnji susret na terasi kraj Bastiona privukao čak 13 umjetnika, ali, prema napomeni organizatora, naglasak je bio na autoricama. Svoj su umjetnički dar rado poklonile osječke slikarice Ria Trdin, Mirta Ringsmouth, Tihana Bogdanović, Dajana Prekodravac iz Belog Manastira te Milica Reihart Tešankić iz Ernestinova. Uz njih svoj su umjetnički dar pokazali i Siniša Tešankić, Davor Roso, Rene Grgić Đaković, Velimir Čolović i Nikola Ivković. Uz organizatore Vrandečića i Jovanovića brojku 13 sudionika u poslijepodnevnim satima zaključio je gost iz Zenice, akademski slikar Duško Abramušić.

Dajana Prekodravac kaže da je već je četvrti put na koloniji, a ovaj je put odabrala motiv Tvrđe. Staru vojnu pekaru s dvorišne strane (drugi pogled s terase na kojoj je održana kolonija) na svoj su način prikazali Rene Grgić Đaković i Duško Abramušić, jedan preciznim potezima uljenim bojama na platnu, a drugi širokim prozračnim potezima okruglom spužvicom. Tihana Bogdanović, koja je prvi put na ovoj koloniji, inače, kako kaže, svestrana umjetnica, naslikala je koloristički vrlo neobičan apstraktni portret, a Mirta Ringsmouth, koja uglavnom slika apstrakcije velikih formata, pohvalila je sjajno ozračje na koloniji, opuštenu atmosferu i inspirirajući prostor, pa će joj prvo sudjelovanje ostati u ugodnom sjećanju.

Iako ni sami organizatori nisu sigurni koja je ovo Likovna kolonija Tvrđa, s ponosom ističu više od 350 nastalih slika, koje su darovane brojnim udrugama i organizacijama ili, kako kažu, potrebitima. Sudjelovalo je više od 80 slikara, mnogi i više puta.

Darko KOVAČEVIĆ

terasa

OPUŠTENA ATMOSFERA I INSPIRIRAJUĆI PROSTOR

Možda ste propustili...

HNK U OSIJEKU: JER STE VI TO TRAŽILI

Još dvije izvedbe sjajnih “Maratonaca” u svibnju

U ORGANIZACIJI TRIKO CIRKUS TEATRA

Peti Zagreb Clown Festival

Najčitanije iz rubrike