Regija
RAZGOVOR: IVAN BOSANČIĆ, GRADONAČELNIK VINKOVACA

Primarni je cilj zaustaviti iseljavanje, imamo mnogo razloga za optimizam
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
U provedbi je 15 projekata ukupne vrijednosti veće od 400 milijuna kuna

U povodu Dana Vinkovaca i blagdana sv. Ilije proroka, zaštitnika najstarijeg europskog grada, razgovarali smo s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem, koji se osvrnuo na proteklu godinu te iznio planove gradske uprave koji će pridonijeti boljem životu njegovih sugrađana.

Prije nešto više od godinu dana preuzeli ste funkciju prvog čovjeka Vinkovaca. Kako ocjenjujete godinu iza nas?
- Optimističan sam i vjerujem kako je najgore vrijeme iza nas. Provodimo 15 projekata ukupne vrijednosti veće od 400 milijuna kuna. Teško je na mjestu prvog čovjeka grada reći jeste li zadovoljni jer ja mislim da uvijek možemo i moramo više. Ovisim često o državi i odlukama koje sam ne donosim, znamo kako je većina sredstava ipak u središtu i kako male lokalne sredine moraju voditi veliku borbu da bi privukle investicije i ulagače, i to je posao i bitka koju moramo dobiti. Ponosan sam na našu ministricu Gabrijelu Žalac, ona nam je od velike pomoći i savjetodavno i edukacijski, ali i vrlo konkretno pomaže svoj grad. Vjerujem kako zajedno možemo puno i uistinu vjerujem da smo pokrenuli pozitivne trendove i da će projekti koji su u tijeku napokon donijeti rezultate koje će konkretno osjetiti i naši građani.

Sud nas ujedinio

Koji su to konkretno projekti?
- Kao financijski najveći, ali i najzahtjevniji, istaknuo bih poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture u iznosu od 135 milijuna kuna, čime će se povećati stupanj priključenosti stanovništva na kanalizacijsku mrežu. Kako bi se Vinkovcima vratila stara slava prometnog središta Slavonije, konstantno se ulaže u unaprjeđenje gradskog prometnog sustava. Sto dvadeset milijuna kuna vrijedno ulaganje u gradnju istočne obilaznice Vinkovaca omogućit će premještanje teretnog prometa iz središta grada, ali i kvalitetnije povezivanje svih dijelova županije i šire. U poboljšanje prometnog sustava grada svakako pripada projekt gradnje nadvožnjaka na lokaciji Duga ulica – Borinačka ulica ukupne vrijednosti 80 milijuna kuna. Izvođenjem projekta omogućit će se neometani prijelaz preko željezničke pruge za osobna vozila, javni gradski prijevoz, teretna vozila te bicikle i pješake, a samim tim skratiti put iz Vinkovaca do Borinaca za više od četiri kilometra. Uz sve navedeno, gradnjom Poduzetničkog inkubatora stvaraju se bolji uvjeti za razvoj gospodarstva te otvaranje novih radnih mjesta. Investicija je to od 21 milijun kuna.
Uz razne mjere poticanja zapošljavanja, Grad Vinkovci provodi projekt Zaželi, ukupne vrijednosti veće od šest milijuna kuna. Projektom se educira i zapošljava 50 žena u trajanju od dvije godine. Time se pruža pomoć za 50 obitelji koje pripadaju skupini najosjetljivijih građana.
Iz svega ovoga vidi se rad i četvrto mjesto na listi hrvatskih gradova s najvećim udjelom iskorištenih EU sredstava. U svemu navedenom važno mjesto zauzima gradska Agencija za razvoj i investicije VIA, koja je tijekom pet godina uspješno prijavila 115 projekata ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna.
Na koje ste projekte i mjere posebno ponosni?
- Ima nekoliko važnih stvari, ali ono što je ujedinilo Vinkovce zasigurno je povratak Općinskog suda u grad. To je nekako priča koja me dočekala na početku mandata i drago mi je što sam bio odlučan u nastojanju i uspio vratiti ovu važnu instituciju u grad. Poznato je kako su geografski Vinkovci središte ove županije, do sada su sve institucije bile u ovom gradu, te da su Vinkovci i Županja najbolje prometno povezani s područjem županije.
Također, završetkom školske godine svaki je roditelj za svoje dijete prvi put dobio vaučere za sufinanciranje kupnje školskih udžbenika i pribora. Za učenike od 2. do 8. razreda u iznosu od 500 kuna, a za učenike prvih razreda srednje i osnovne škole po 1000 kuna. Povećali smo i naknadu za novorođene bebe na 2000 kuna, i to je nešto što me jako veseli. Na području grada uskoro će biti i nova dječja igrališta, a posebno sam ponosan što ćemo uskoro početi gradnju igrališta koje će u potpunosti biti pristupačno i prilagođeno djeci s teškoćama u razvoju.
Osigurati budućnost

Koji su veći projekti još u planu?
- Planiramo još niz projekata i to mi daje nadu da ćemo učiniti ono što mi je primarni cilj – zaustaviti iseljavanje iz našeg grada i nadati se povratku obitelji koje su, nažalost, zbog nedostataka posla otišle. S druge strane, treba biti realan jer ulaskom u Europu migracije mladih promjena su koja se morala očekivati i koja će biti izražena uvijek, no važno je da nam se mladi, ako i odu u Europu obrazovati se i usavršavati, na kraju ipak vrate i obitelj zasnuju u našem gradu, i da im ovdje bude osigurana budućnost. To ćemo moći kada se gospodarstvo potpuno pokrene, a s obzirom na pozitivne pomake, nadam se da će uskoro i to vrijeme doći.

Obilježavate Dan grada, koja je vaša poruka građanima i suradnicima?

- Politika mora biti u službi građana i evo moram reći kako vrlo konstruktivno radi i naše Vijeće, koje čine sve političke opcije. Nikada nisam gledao tko nešto predlaže - ako su prijedlozi konstruktivni i donose boljitak, treba ih podržati. Uvijek pozivam sve za stol i idemo raditi, nema ništa od politiziranja i političkih igrica, samo projekti, projekti, projekti... Drugo me ne zanima. Zato hvala svima na potpori i na konstruktivnim kritikama i prijedlozima. Želim samo da u idućoj proračunskoj godini vidimo rezultate svega na čemu danas radimo. I optimističan sam jer ovaj smjer mora dovesti do rezultata, u to sam uvjeren i neću odstupiti od toga ni zbog koga i ni zbog čega. Kada je riječ o pokretanju grada, potpori poduzetničkim idejama i zaustavljanju iseljavanja, mora se naći rješenje, naći način i donijeti mjere i odluke ma kako one teške bile. Vjerujem kako sam pokazao da sam spreman na to.
Dijana Stanić Rešicki
Korjenito reorganizirana uprava bit će pouzdan servis građana
Svim građanima Vinkovaca čestitam Dan našega grada i našeg zaštitnika svetog Ilije.

Zahvalan sam poduzetnicima koji su zadržali radna mjesta, a posebno ponosan kada otvaraju nova radna mjesta. Mi kao Grad moramo biti servis građana i pomoć poduzetnicima, i u tom smjeru provodim reorganizaciju gradske uprave. Ovaj proces ide sporije negoli sam očekivao, ali promjene će zato biti korjenite i rezultati brzo vidljivi. Važno je da ljudi vrate povjerenje u sustav i da im naši odjeli budu uslužni i na raspolaganju. Od gradske administracije očekujem da, kada je riječ o investicijama, apsolutno bude potpora i da olakša provedbu svih procesa. Nadam se da građani vide promjene i rezultate dosadašnjeg rada, a ja osobno očekujem od svog tima još i puno više i zapravo bih rekao kako pravi posao tek kreće, a preduvjete smo stvorili. Proračun raste, povlačenje sredstava sve je bolje i bolje, projekti se dovršavaju, a najvažnije - novi se stvaraju.
4.

mjesto na listi hrvatskih gradova s najvećim udjelom iskorištenih EU sredstava posljedica je ustrajnog rada
U gradu će se uskoro urediti nova dječja igrališta, a jedno će potpuno biti prilagođeno djeci s poteškoćama u razvoju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike