Osijek
ZANEMARIVALI UVID U STANJE PRIČUVE

Ostali šokirani polupraznom blagajnom
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
- Kada u zgradi od 14 stanova koja nije imala većih izdataka proteklih 20 godina nema dovoljno novca iz pričuve za obnovu krovišta, vrijeme je za preispitivanje uplaćuju li svi suvlasnici redovito svoju obvezu – ovako je priču započela Osječanka, vlasnica stana u Retfali koja, nakon što joj je ova misao prije dva mjeseca prošla kroz glavu, nije mogla ni zamisliti da će u konačnici otkriti kako se pričuva ne plaća godinama za dva stana u njezinoj zgradi, a da još čak četiri suvlasnika imaju poveće dugovanje.
- Prema mojim procjenama, za sanaciju krova trebali smo imati ušteđeno i više nego dovoljno novca s obzirom na to da su radovi bili procijenjeni na 62.000 kuna te da se ništa na zgradi nije radilo od 2003., kada smo mijenjali poštanske sandučiće! No, ispostavilo se kako na računu imamo jedva polovinu toga iznosa. Pričuva se ne plaća za dva stana u državnom vlasništvu, a još nekoliko suvlasnika tu svoju obvezu zanemaruje. Na kraju smo od obnove za sada odustali jer se nismo mogli složiti oko povećanja pričuve. Ljudi su u pravu, nitko si ne želi povećavati izdatke kada zna da neće svi suvlasnici biti solidarni u trošku - kaže naša sugovornica.
Čudno je da se predstavnik suvlasnika o ovome pitanju nikada nije zanimao.
- Nije ni on kriv, stariji čovjek, radio je taj posao jer nitko drugi neće. No, ne bi li baš zbog ovakvih slučajeva upravitelj trebao biti nekakav kontrolni mehanizam koji bi na neplatiše pričuve trebao upozoriti ostale suvlasnike? - pita se Osječanka.
No, nažalost, takav mehanizam ne postoji jer, kako doznajemo, žiroračun stambene zgrade neovisan je o žiroračunu upravitelja ili druge stambene zgrade te je kao takav javan i svaki suvlasnik ima pravo uvida u poslovanje po tom žiroračunu koji dobiva kroz financijsko izvješće.
Stoga se suvlasnicima poručuje da financijska izvješća čuvaju jer osim što ona jednom godišnje daju uvid u trenutno stanje zajedničkog računa, uz pomoć podataka koje sadrže, kroz cijelu godinu, u bilo kojem trenutku mogu se dobiti podatci o uplati pričuve. I. Solar
UTJERIVANJEM DUGOVA BAVE SE UPRAVITELJI
S obzirom na to da i same tvrtke, upravitelji stambenih zgrada naplaćuju svoju uslugu iz pričuve, cilj im je osigurati njezinu naplativost. Stoga se, osim u slučaju dugotrajnih sudskih postupaka koji se vode s državom kao vlasnik stana neplatiše, upravitelji u pravilu bave utjerivanjem dugova za pričuvu. Ili bi bar to trebali činiti. Primjerice, Zavod za stanove svake godine pokrene približno 1000 postupaka prisilne naplate dugovanja sredstava zajedničke pričuve. Kažu, sva utužena dugovanja u konačnici bivaju podmirena uz pripadajuće troškove i kamate.
Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike