Osijek
PRVE VIZURE DONJOGRADSKE PROMENADE

Napokon se radi: Pao vodostaj, šetnica "ušla" 12 metara u Dravu
Objavljeno 13. srpnja, 2018.
Novi će rok završetka radova na donjogradskoj promenadi biti definiran krajem 2018.

Nakon dugotrajnog mirovanja konačno se s mrtve točke pokrenulo gradilište na donjodravskoj obali. Radni su strojevi počeli dvanaestometarski "ulazak" šetnice u korito rijeke Drave, a prve su vizure nove donjogradske promenade već vidljive.


Riječ je o realizacija gotovo 25 milijuna kuna vrijednog projekta uređenja donjogradske šetnice i obaloutvrde koji je na račun izmjena ugovora, ali ponajprije neočekivano visokog vodostaja, mirovao od studenoga 2017. godine.
Zastoj radova na ovome velikom projektu nastao je zbog vodostaja koji je dugo bio viši od metra od razine srednje vode, dok se radovi ne mogu izvoditi iznad razine vodostaja od 81,5 centimetara. Kako ističu iz Hrvatski voda, riječ je o izuzetno neuobičajenoj situaciji za vodostaj rijeke Drave kod Osijeka. zbog koje su se radovi mogli izvoditi samo sedam dana u travnju te je u tom razdoblju izvršen iskop na jednom potezu te potopljen stabilizacijski madrac.
"Gradilište je aktivirano 15. lipnja, no, nedugo zatim vodostaj je počeo ponovno rasti, i već kada smo pomislili kako će sve ponovno stati, situacija se stabilizirala i krenuli smo s radovima u punom zamahu već 25. lipnja. Radi se na izvođenju stablizacijskog madraca u rijeku Dravu nasipavanjem pijeska i stavljanjem kamenog nabačaja. Riječ je o dionici dugoj 800 metara, od kojih smo već uspjeli napraviti oko 250 metara. Zbog kašnjenja mnogo je posla pred nama, no zadovoljni smo dinamikom i nadamo se da nas vodostaj više neće toliko kočiti", kaže Danijela Vranjković, direktorica tvrtke Vodogradnja, koja za Hrvatske vode izvodi projekt.
No, kako se u prvih pet mjeseci 2018. na gradilištu aktivno radilo samo sedam dana, bez obzira na trenutačnu dinamiku radova ne postoji nikakva nada da bi projekt mogao biti završen kako je prvotno predviđeno – u prosincu ove godine.
"Prema prvim izračunima, realizacija projekta u kašnjenju je oko osam i pol mjeseci i toliko iznosi zahtjevano produženje rokova koje smo uputili nadležnima. No, kako ne možemo znati što nam nosi sutra neozbiljno bi bilo sada najaviti kada će sve biti gotovo. Da bi se izbjegla neutemeljena nagađanja, novi će rok završetka radova biti službeno definiran krajem ove godine, kada se približi datum isteka prvog, ugovorom određenog roka", kaže Vranjković.
Iako je ranije najavljivano da će se projekt realizirati kroz četiri etape te kako će u svakome trenutku lokalnom stanovništvu biti dostupan bar jedan dio šetnice, od ovoga se koncepta, zbog sigurnosnih razloga, odustalo. "Previše je ljudi ulazilo u prostor gradilišta tako da ono u cijelosti ostaje zatvoreno za javnost do točke izvođenja radova. Gradilište ovog tipa ne može se potpuno ograditi te prolaznici svakodnevno na potezu izvođenja radova pomiču zaštitne ograde i prolaze gradilištem. Svaki je neovlašten pristup gradilištu na vlastitu odgovornost te pozivamo građane da izbjegavaju ulazak na gradilište kako bi se izbjegle moguće ozljede i nesreće, s obzirom na to da je obala zbog radova narušena”, poručuju iz Vodogradnje.
Podsjetimo, ovaj grandiozni projekt obuhvaća uređenje prostora od Trga Nikole Tesle do vojarne Vrbik, koji će u konačnici sadržavati pješačku stazu i dvosmjernu kolnu prometnicu. Sama će se šetnica naslanjati na Ulicu Donjogradska obala, a sadržavat će biciklističku stazu i zeleni pojas koji uključuje drvored i odmorište s klupama. Šetnica i Ulica Donjogradska obala u konačnici će biti razdvojene zaštitnim protupoplavnim armiranobetonskim zidom koji će nadvisivati promenadu za 80 centimetara. Povezivanje ovih dvaju dijelova bit će omogućeno kroz sedam otvora u tome zidu širine dva metra, koji će se pak nalaziti na sjecištima šetnice s Cvjetkovom, Primorskom, Banovom, Lađarskom, Ciglarskom i Ulicom vrbik. Da bi sve ovo bilo ostvarivo u velikom će se dijelu rušiti obaloutvrda te graditi nova koja će u korito vodotoka rijeke Drave ući čak 12 metara.
Ivana Solar
izvođač
HRVATSKE VODE ANGAŽIRALE VODOGRADNJU
250

metara stablizacijskog madraca odrađeno je nakon aktivacije gradlišta
8,5

mjeseci, prema prvim procjenama, iznosi kašnjenje radova
25

milijuna kuna vrijedan je projekt uređenja donjogradske šetnice i obaloutvrde
Najčitanije iz rubrike