Regija
GALERIJA NA OTVORENOM - ODMAK OD RATNOG TURIZMA

Pet murala u Borovu naselju
Objavljeno 13. lipnja, 2018.

VUKOVAR - Od 29. svibnja do 10. lipnja u Vukovaru je održana međunarodna manifestacija “VukovArt - luka umjetnosti”, koja je nosila radni naziv “Vukovar goes vertical”. U okviru manifestacije grad na Dunavu ugostio je najuspješnije umjetnike svjetske street art scene, a građani su mogli promatrati nastanak novih umjetničkih djela Marine Capdevile iz Španjolske, Rickeyja Leeja Gordona iz Južnoafričke Republike, Vere Bugatti i Fabija Fedelea iz Italije, Elle & Pitra iz Francuske te dvojice hrvatskih umjetnika, Cheza i Sarme. Oni su oslikali pročelja stambenih zgrada u gradskoj četvrti Borovo naselje, odnosno pet murala koji prekrivaju 700 kvadrata fasadnog prostora. Sada Vukovar na javnim prostorima ima 13 umjetnina koje postaju svojevrsna gradska atrakcija, a najavljeno je kako će se galerija na otvorenom u sljedećim godinama nastaviti širiti.

- Za razliku od prvih dviju godina, kada su nastajale 3D anamorfne slike, sada smo dobili pet murala s pet različitih stilova i pet umjetničkih izričaja. Disperzijom tema, motiva i tehnika obogatili smo ovu vukovarsku priču - rekao je street art umjetnik Filip Mrvelj, čijom je 3D anamorfnom slikom na mostu u središtu Vukovara prije tri godine i počeo projekt. Naglasio je kako su umjetnici iznimno zadovoljni prijmom u Vukovaru i pozitivnim reakcijama građana.

Predsjednik udruge “Val kulture”, Ivor Zidarić, rekao je kako žele širiti projekt uz potporu i odobrenje gradskih vlasti te educirati djecu u školama.

Projekt “VukovArt - luka umjetnosti” održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, u svrhu poticanja novih društvenih događanja i inovacija u društvenoj infrastrukturi koja uključuje građane u razvoj zajednice te podiže i unaprjeđuje kvalitetu života Vukovaraca. Organizatori ponudom novih sadržaja žele odmak od fokusa ratnog turizma i otvaranje nove pozitivne priče, koja će inspirirati i privlačiti ljude u Vukovar. Dragana Korpoš

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike