Sport
IZ KOLA U KOLO

“Modri” slave, tuga u Vinkovcima
Objavljeno 21. svibnja, 2018.

Završeno je 27. nogometno prvenstvo Hrvatske, a posljednje, 36. kolo, donijelo je odluku tko će ispasti izravno iz lige, a tko će u kvalifikacije. Nadu u prvoligaški ostanak produžila je Istra 1961 koja će drugu priliku za to pokušati iskoristiti u “repesažu” s Varaždinom, dok će u niži rang Cibalia.

U posljednjih 90 prvenstvenih minuta i borbu za deveto mjesto Puljani i Vinkovčani ušli su bodovno izjedenačeni, a bolji međusobni omjer imali su Puljani, pa je Cibalia kod Lokomotive morala ostvariti bolji učinak od svojih konkurenata uz čekanje pomoći rasterećenog Rudeša. Momčad Davora Rupnika istu je i dočekala od najugodnijeg iznenađenja prvenstva, ali nije sama odradila svoj dio posla. Neizvjesnost je trajala sve do same završnice u kojoj su i jedni i drugi ušli s rezultatom 1:1 pa se samo čekala konačna “presuda”. A nju su ispisali “lokosi” koji su sjajan finiš sezone zaključili i sedmom pobjedom u posljednjih osam kola, isprativši tako Cibaliju iz Prve lige. Inače, u oba su dvoboja među glavnim akterima u borbi za spas svojih momčadi bili nekadašnji nogometaši Osijeka koji su izmjenjivali uloge junaka i tragičara. Naime, Aljoša Vojnović zabio je za Istru 1961, a potom “zapucao” kazneni udarac, dok Josip Barišić za Cibaliju prvo nije realizirao najstrožu kaznu, a potom se iskupio izjednačujućim pogotkom koji je nakratko vratio nadu u spas. Do njega na kraju nije došlo, no kada se pogleda proljetni učinak Vinkovčana tada je jasno i zašto je epilog bio takav. Naime, Cibalia je u posljednjih osam kola uzela samo dva boda, a cijelo proljeće (16 utakmica) tek devet. Nije ni pulski klub bio previše uspješniji, u 2018. skupio je samo bod više, a u posljednjih 11 susreta uzeo ih je samo tri. S druge strane, potpuno suprotan primjer je Rudeš koji je od gotovo sigurnog glavnog kandidata za ispadanje impresivno podignuo svoju igru i rezultate, pobijedivši sedam u posljednjih deset susreta, “skinuvši” pritom i cijeli vodeći kvartet.

Osijek je sezonu završio porazom, četvrtim u završnih šest kola, no odavno je već znao da završava prvenstvo kao četvrtoplasirani, s novim izlaskom u Europu. Mogli su “bijelo-plavi” iz Koprivnice donijeti sva tri boda, ali su u samoj završnici s igračem manje pokleknuli i dopustili Slaven Belupu preokret za prvu ovosezonsku pobjedu u međusobnim ogledima. Tako nisu uspjeli ponoviti učinak s Hajdukom kojeg su ostavili bez pobjede u međusobnim utakmicama.

Naslov prvaka još je kolo ranije uzeo Dinamo, svoj 19. od samostalnosti, no način kako ga je “proslavio”, porazom od Rudeša, donio je odlazak s klupe Nikole Jurčevića. Naslijedio ga je Nenad Bjelica koji je tako postao četvrti trener “modrih” u posljednjih 12 mjeseci, a debitirao je laganom pobjedom protiv Intera koja je donijela i naslov najboljeg strijelca lige El Arabi Hilalu Soudaniju. Nova stanica u trenerskoj karijeri nekadašnjeg veznjaka osječkog prvoligaša donijela je prekid ljubavi s dijelom navijača Osijeka koji mu nisu mogli oprostiti preuzimanje maksimirskog kluba pa je izbrisan s murala legendi NK Osijek u Wilsonovoj ulici.

Posljednje kolo donijelo je i jadranski derbi između Rijeke i Hajduka koji je odlučivao o drugom mjestu. Oba su kluba ove sezone propustili veliki broj prilika “ugrabiti” naslov Dinamu, no Riječani si malo zadovoljstvo mogu pronaći u činjenici da su i šestu godinu uzastopce plasirani iznad Splićana. Osim poraza, Hajduk je izgubio i dvojicu igrača iz početne postave za finale Kupa s Dinamom ove srijede, što mu je prilika da trofejem bar malo “zamagle” još jednu neuspješnu sezonu.

Goran ROGULJIĆ
Najčitanije iz rubrike