Novosti
PROSLAVA ZAJEDNICE ŽUPANIJA

Županije uspješnije od države u povlačenju europskih sredstava
Objavljeno 19. svibnja, 2018.

U Hrvatskom saboru u petak je svečano obilježena 15. godišnjica rada Hrvatske zajednice županija (HZŽ), u nazočnosti predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, koja ja naglasila da je daljnja decentralizacija žurno potrebna, ali da ne smije stvarati nove regionalne podjele i prouzročavati napetosti, nego valorizirati izvornu ulogu županija za ukupni društveni i državni razvoj.

Na svečanosti su bili pokrovitelj događaja, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, te izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar Lovro Kuščević, i brojni ministri.

Predsjednica je istaknula kako se uloga županija pokazala proteklih nekoliko godina posebno važnom u povlačenju sredstava iz europskih fondova te da su u toj zadaći županije u cjelini postigle bolje rezultate od središnje države. Stoga se zauzelaložila da se odgovornost i kapaciteti županija za povlačenje sredstava iz EU fondova dodatno osnaže prebacivanjem dijela ovlasti s razine Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU na županije, prema uzoru na poljski model.

Gordan Jandroković istaknuo je kako regionalna politika mora biti sustavna politika u kojoj dolazi do izražaja sinergija državne i lokalne vlasti te je stoga potrebno jako partnerstvo i na nacionalnoj razini, i da je tu potpora Hrvatskoga sabora njihovom radu neupitna. Ustvrdio je i kako se osobno, u susretima s čelnicima jedinica lokalne i područne samouprave, uvjerio da je proces decentralizacije, posebno one fiskalne, polučio dobre rezultate. “Prošli tjedan posjetio sam Garešnicu, Daruvar i Grubišno Polje čiji su proračuni značajno uvećani što je odmah imalo za posljedicu ulaganje u infrastrukturne, gospodarske i demografske projekte”, rekao je Jandroković te poručio da s tim procesom treba nastaviti.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, šibensko-kninski župan Goran Pauk, rekao je kako je HZŽ osnovana 2003. s ciljem promicanja interesa lokalne i regionalne samouprave. Tada je brojala 11 članica, a danas okuplja sve hrvatske županije i Grad Zagreb. Pauk je zahvalio Vladi RH što je u njima napokon vidjela partnere i uključila ih u kreiranje Nacionalne razvojne strategije. H

Najčitanije iz rubrike