Novosti
DOGOVORI O PARLAMENTARNOJ VEĆINI U ZAČETKU

Pravi pregovori tek počinju, traže se nužni ustupci za formiranje vlasti
Objavljeno 23. travnja, 2024.
Kad bi se gledalo sve što je tko o kome prije govorio, nikad ne bi bilo većine, rekao je Mario Radić
Pregovori o formiranju većine u Saboru i vladi koja bi sljedeće godine vladala Hrvatskom još nisu donijeli nijedan konkretan zaključak. Poznato je da su bili počeli neformalni pregovori HDZ-a s Domovinskim pokretom, o kojem bi puno toga moglo ovisiti.

Bez požurivanja


Treba podsjetiti i da se do formiranja većine nekada dolazilo glatko, kao 2020. godine, a nekada je to bilo zahtjevnije - ovisno o rezultatima izbora. Nakon prošlih parlamentarnih izbora, održanih 5. srpnja 2020., vlada je formirana već 23. srpnja. Andrej Plenković je već dan nakon tih izbora imao ostvaren dogovor o formiranju većine, a 16. srpnja dobio i mandat za formiranje vlade od predsjednika RH Zorana Milanovića, što znači da je imao dovoljnih 76 potpisa izabranih zastupnika (HDZ 66, manjine 8, HNS 1 i Reformisti 1). Nakon izbora 11. rujna 2016. proces formiranja vlasti ipak je bio nešto duži - iako se tada po rezultatima moglo dosta jasno naslutiti tko je najbliži tome. Tada je trebalo gotovo mjesec dana (7. listopada) da Plenković i Božo Petrov dogovore koaliciju, koja je uz 61 HDZ-ov i 13 Mostovih zastupnika te ostale na kraju donijela podršku i potpise čak 91 zastupnika, s kojima se 10. listopada otišlo k tadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, a konstituirajuća sjednice Sabora održana je 14. listopada.

Zoran Milanović je u ponedjeljak izjavio da će, u skladu s Ustavom, pozvati Sabor na prvo zasjedanje 20 dana nakon objave konačnih rezultata parlamentarnih izbora, a do tada neće nikoga požurivati. "Ustav je vrlo jasan. No kad se približi 20 dana, onda moram sazvati Sabor bez obzira na to kakva atmosfera bila. Bude li naznaka da je to moguće i prije, poziv na zasjedanje bit će i prije. U svakom slučaju, postoje okviri kojih se moram strogo držati", rekao je. Poručio je da se Ustav "ne može izmišljati" niti ga može mijenjati bilo tko kome to u nekom trenutku odgovara. "Nikakva alkemija i metafizika tu nema mjesta. To su vrlo jednostavne stvari", kazao je.

“Mi smo pri kraju naših procesa za pregovore", rekao je pak Mario Radić, zamjenik predsjednika DP-a, najavljujući sastanak predsjedništva stranke. Kaže i da mu nije jasno s kime bi s ljevice trebao pregovarati i kako bi bilo dobro da se zna tko su pregovarački timovi. HDZ, tvrdi on, ima svoj tim. "Očekujemo da u utorak krenemo u pregovore sa svim stranama", rekao je. Osnovna načela ostat će jednaka onome što su govorili u kampanji, ističe. "Znate naš stav. Mi smo formalisti, odluka predsjedništva od prije dvije godine je da se ne možemo udrživati s Možemo i sa SDSS-om, to je to. Nisu razlozi neke nesnošljivosti, SDSS je nastao iz rata", rekao je. Govoreći o pregovorima, rekao je da do tada nije bilo ničeg konkretnog. "Ništa od spinova nije istina. Ako nismo pokrenuli pregovore, ne možemo ni tražiti nikakva ministarstva." Istaknuo je i kako ne postoji šansa da podrže manjinsku vladu u kojoj neće sudjelovati. Pregovori služe tome da netko pokuša napraviti najbolje za svoju stranu, kaže, te dodaje da neće "praviti nikakve trakavice". "Kad bi se gledalo sve što je tko o kome prije govorio, nikad ne bi bilo većine", zaključio je Radić pokušaj podsjećanja na istupe pojedinaca iz DP-a o drugim strankama.

Teško bez DP-a


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin istaknuo je da im je sada "apsolutni prioritet" konstituiranje Sabora s antihadezeovskom većinom kako bi se uveo parlamentarni nadzor nad radom vlade te spriječilo tehničku vladu da donosi uredbe sa zakonskom snagom. I kako bi odmah mogli donijeti neke glavne odluke, poput micanja Ivana Turudića i izmjene lex AP, za što im ne bi trebala vlada, smatra. "Mislim da je pred nama povijesna prilika da Hrvatsku mijenjamo nabolje. Nakon konstituiranja Sabora Ustav nam daje vremena da razgovaramo i vidimo možemo li naći i kakav modalitet za formiranje vlade", izjavio je. Stranke koje su dobile povjerenje građana na izborima pozvao je da se očituju hoće li poštovati ono o čemu su govorile prije izbora i omogućiti promjenu. "Naša je ponuda na stolu, ali razgovore ne prepričavamo", rekao je Grbin, dodavši kako ne misli dati ostavku na čelnu poziciju u SDP-u i da slijede unutarstranački izbori. Koordinatorica stranke Možemo Sandra Benčić istaknula je da kao stranka podržavaju konstituiranje parlamenta kao prvi korak i konstituiranje većine koja će onemogućiti stvaranje vlade HDZ-a i DP-a. "Postoji većina na drugoj strani, koju čine one stranke koje su činile progresivnu opoziciju, tu su i zastupnici Mosta i manjina", rekla je.

Govoreći o mogućim ishodima pregovora o kreiranju parlamentarne većine, politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako postoje tri opcije. Jedna je ujedinjenje oporbe, druga je koalicija HDZ-a i DP-a, a treća - koja ga najviše zabrinjava - ponavljanje izbora. Ustvrdio je kako bi to značilo da će predsjednik Milanović "imati sve poluge vlasti u rukama". Upitan vjeruje li manjinama da će održati obećanje i ostati skupa, rekao je kako ne vjeruje da je to moguće.

Marijan Pavliček (HS) za HRT je kazao kako će se vlada teško sastaviti bez DP-a. "Nas nitko nije zvao, a mislim da HDZ i neće. Čujem da bi to slavonski HDZ-ovci priželjkivali, ali prilično sam uvjeren da će novu vladu činiti HDZ i DP uz potporu manjinaca", rekao je. Armin Hodžić, novi zastupnik iz redova bošnjačke manjine, ponovio je tezu da su manjine pod pritiskom.

Dijana Pavlović
“MOŽE I LJEVICA, NO DOSTA TEŽE NEGO HDZ”
Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” rekao je da ljevica još uvijek može sastaviti koaliciju, ali dosta teže nego HDZ, koji je percepcijski u boljoj poziciji. Ako manjine kažu da se neće razbijati što DP traži zbog SDSS-a, “može se probati napraviti liberalni blok”, dodaje. Naglasio je kako bi do dogovora o sastavljanju nove vlade moglo doći brže nego što se očekuje. “No trebamo biti realni, u ponedjeljak su tek objavljeni konačni rezultati izbora”, rekao je. Upitan za komentar teorije da DP na čelu HDZ-a želi dosadašnjeg ministra obrane Ivana Anušića, a da Andrej Plenković ode u Bruxelles, Macan kaže da je to očita želja u DP-u, ali i kako je Anušić ključna osoba za pregovore jer se “oni u Slavoniji svi znaju”.

Ivan Anušić potpredsjednik HDZ-a

VJERUJEM DA BI OVI PREGOVORI MOGLI TRAJATI VRLO KRATKO

Potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić rekao je uoči sjednice stranačkog predsjedništva kako su zasad vodili samo neformalne razgovore. Na pitanje mogu li nadvladati to što DP ne želi SDSS u koaliciji, odgovorio je da je “sve stvar pregovora i razgovora”. “Bilo što reći prije početka službenih pregovora bilo bi neozbiljno od mene. Hajdemo pričekati. Bit će sve u redu. Razgovarat će se, otvoriti sve opcije i pokušati složiti vlada što prije”, rekao je, dodavši da o ministarstvima nije bilo nikakvih razgovora, a vjeruje kako bi pregovori mogli trajati vrlo kratko. Ministar Oleg Butković je, na pitanje tko mu je draži u vladi, rekao da bi mu bili draži svi oni koji nisu isključivi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike