Novosti
PREGOVORI O SASTAVLJANJU VEĆINE

Može li HDZ računati i na potporu dvoje suverenista?
Objavljeno 26. travnja, 2024.
Plenković: Od sada će svaka rečenica počinjati s “korumpirani SDP, Možemo, Most”
Nakon prve runde službenih pregovora između HDZ-a i Domovinskog pokreta o mogućem sastavljanju parlamentarne većine nisu poznati konkretni uvjeti i detalji, iako iz obje stranke stižu izjave da razgovori idu u pravom smjeru, u javnom se prostoru pojavilo mnoštvo nagađanja o "podjeli fotelja", mogućim scenarijima i drugome.

“Propali lideri"


Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u četvrtak da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti većinu, naglasivši da razgovore vodi s onima koji su dobili povjerenje građana, koji su ozbiljni i odgovorni, no neće s Mostom, Možemo i SDP-om, koje je u više navrata nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije". Poručio je da će ih tako opisivati i ubuduće zbog njihove retorike "riganja vatre, uvreda, negativizma i divljaštva" spram HDZ-a u postizbornom vremenu. "Od sada će svaka rečenica svih nas počinjati s ‘korumpirani SDP, Možemo, Most‘ - da čuju kako njima u ušima zvuče ti epiteti, kojim se vrlo bezobrazno i neopravdano koriste protiv nas", objasnio je. Rekao je i da bi HDZ vjerojatno dobio šest mandata više da su parlamentarni izbori bili u nedjelju. "Pa bi pregovori bili gotovi", dodao je. Ponovio je ocjenu da su parlamentarni izbori održani u gotovo neregularnim uvjetima zbog "konstantnog kršenja Ustava od strane Milanovića, korumpiranog SDP-a, korumpiranih njihovih partnera i ovih iz Mosta" te dodao da ne zna "što propali lideri SDP-a čekaju" jer su "davno trebali dati ostavke".

Da je DORH porobljen, da je Uskok porobljen, da je EPPO porobljen, ne bi bilo ni jednog slučaja, rekao je Plenković o nekim tvrdnjama oporbe. "Oni očito žele porobiti sve kako bi kontrolirali institucije progona. To je bit cijele ove parlamentarne bitke koja je bila vođena u uvjetima teškog kršenja Ustava sa strane Milanovića, koji ne zaslužuje biti predsjednik, tu nema nikakve dvojbe. Čovjek koji dođe na Glavni odbor SDP-a svrstao se na jednu stranu i ne može biti više predsjednik Republike. On je out, tu nema nikakve dileme", ističe Plenković. Vladu će u ustavnim rokovima, poručio je na kraju, "formirati pobjednici, gubitnici neće sigurno". Rekao je i da se u razgovorima s Domovinskim pokretom nisu doticali pitanja podjele resora, kao ni kadrovskih rješenja.

Rasplet


HDZ i njihove izborne partnere analitičari stavljaju u središte najvjerojatnijeg okupljanja većine, a na razgovore DP-a sa SDP-om, Možemo ili Mostom više se gleda kao na nešto što se "mora odraditi", i tu će i završiti. Svojevrsni upitnik je koliko su pak točna nagađanja da nije nemoguć raskol u Domovinskom pokretu između dvije navodno suprotstavljene struje u stranačkom vrhu, koje se razilaze u svojim viđenjima kad je riječ o formiranju nove vlade. To tvrde i naši izvori. Iz DP-a raskol demantiraju i tvrde da ostaju složni i jedinstveni.

U posljednja dva dana spominje se i scenarij prema kojem bi HDZ mogao pronaći model u kojem bi se parlamentarna većina izglasala i uz pomoć dvoje hrvatskih suverenista, Vesne Vučemilović i Marijana Pavličeka, izbornih partnera Mosta, a zastupnici nacionalnih manjina podupirali bi Vladu iz Sabora. Članica Predsjedništva Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović je, naime, na pitanje nastupa li koalicija Suverenista i Mosta zajednički u pregovorima oko formiranja većine, odgovorila kako su oni dvije različite stranke, a na pitanje bi li ona i Pavliček podržali vladu HDZ-a i DP-a, rekla je "da će o tome odlučiti stranačka tijela". No naglasila je i kako rasplet svih postizbornih pregovora ne ovisi o njima, nego o Domovinskog pokretu.

HDZ i partneri imaju 61 zastupnika, DP-u ih je ostalo 13 nakon “otpadanja” Mislava Kolakušića, a osam “manjinaca” trebalo bi naći svoje mjesto u većini. Model da svi oni surađuju u novoj vladi i u Saboru, još se čini teško dostižnim, ali se sigurno traže rješenja. Teško je vjerovati da stranke okupljene oko SDP-a tu mogu dočekati svoju šansu.

Igor Bošnjak
MRAK TARITAŠ: NADA JOŠ POSTOJI
Anka Mrak Taritaš (Glas) za HTV je izjavila kako ju nije napustila nada u pokušaj stvaranja saborske većine. “Vidimo da je nastavak dogovora HDZ-a i Domovinskog pokreta u ponedjeljak. Do ponedjeljka će još puno vode proteći ispod savskog mosta, pa ćemo vidjeti što i kako će biti”, rekla je Mrak Taritaš. Dario Zurovec (Fokus) pak smatra da je, s obzirom na relativni rezultat, HDZ s Domovinskim pokretom nešto bliži formiranju vlade. “No to ne mora značiti ništa jer u politici se u dva dana čuda toga promijene i može otići i u jednom i drugom smjeru”, rekao je. Na pitanje je li bilo razgovora s HDZ-om, rekao je da jest, ali ne oko formiranja većine.

Hrebak: Grbin mora dati ostavku

 

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak u razgovoru za HTV-ov Studio 4 ocijenio je kako će Peđa Grbin morati podnijeti ostavku na mjesto šefa SDP-a “jer je izgubio izbore već ne znam koji put”. “Dvije su opcije. Ili će pobjednici izbora složiti većinu i sastaviti vladu, a vjerujem da postoji zdrav razum i dobra volja da se pronađe modalitet suradnje, ili se ide na nove izbore. Trećeg nema.

Ovo su sve pokušaji gubitnika izbora da nešto naprave. Međutim, to je bazirano na lažnoj nadi, a izborna matematika je neumoljiva”, ističe Hrebak. Smatra da je Zoran Milanović pogriješio i “vidjet ćemo hoće li ga to koštati na predsjedničkim izborima”, kaže. Hrebak je spreman podržati većinu koju Andrej Plenković formira, kaže da se čuju svaki dan, a nada se da će se idućeg tjedna ići u sastavljanje nove vlade. I.B.

Paus: To nema veze s IDS-om

 

Predsjednik RH Zoran Milanović nije ni SDP-u prihvatljiva opcija za kandidata za premijera i njihovo odustajanje od Milanovića nema veze s IDS-om, već s raščišćavanjem situacije u koju se SDP doveo, kaže predsjednik IDS-a Dalibor Paus o izjavi predsjednika SDP-a Peđe Grbina. Dodaje da se IDS o Milanoviću kao kandidatu za premijera nikada nije službeno očitovao.

“Naš je stav jasan. Odluke institucija moraju se poštovati, slagali se s njima ili ne, pa i mišljenja i upozorenja Ustavnog suda. Na tome počiva demokratski sustav. Vjerujem da SDP i Grbin imaju isto stajalište. U suprotnom, “upravo bi SDP bio onaj tko potkopava temelje tog sustava”, kaže. “Pokušaji ‘prebacivanja loptice’ IDS-u ne služi im na čast”, zaključio je Paus. Kaže da su i dalje spremni razgovarati o podršci formiranju vlade lijevog centra, ako za to postoji mogućnost.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike