Novosti
PREGOVORI SE ODVIJAJU U TAJNOSTI

Plenković skupio 80 ruku, a SDSS otpao?
Objavljeno 4. svibnja, 2024.
HDZ i DP moraju napraviti kompromise da sastave vladu, kaže Macan
Pregovori o formiranju nove vlasti nastavljeni su. Krešimir Macan, najpoznatiji hrvatski stručnjak za političke komunikacije, kaže da smo u posljednja dva izborna ciklusa - 2020. i 2016. godine naučili da se vlada složi relativno brzo, iako, dodaje, svi zaboravljamo da smo imali i parlamentarne izbore 2015., kada to nije išlo tako jednostavno i bila je “cijela drama”. Zaboravljamo da sastavljanje vlade može i potrajati, napominje.

- Ovaj put ponavlja se 2016. na mnogo načina, jer se javlja desnica, koja odlučuje o vladi - tada je to bio Most, sada je Domovinski pokret. Za razliku od te 2016., sada imamo jasnu poziciju da je jedina opcija koja to može napraviti ta desna opcija - HDZ, DP i partneri. I tu teku pregovori. Jasno je da su im pozicije dosta čvrsto sukobljene oko SDSS-a, i to će se morati riješiti. Kada se to riješi, onda će sve poslije biti pitanje tehnike. Čuli smo i samog premijera Andreja Plenkovića koji “iz dišpeta”, uvjetno rečeno, govori u stilu - sastavit ću vladu makar i ne budem mogao dobiti ono sve što želim. Zato postoje kompromisi i s jedne i druge strane. Neće ni DP dobiti sve što želi - to će biti takav način pregovora - jer oni su se sada “uhvatili” SDSS-a, ali je pitanje što onda poslije toga neće dobiti. Ne možeš na pregovorima dobiti sve, ističe Macan.

Kamen spoticanja


Kaže da je to jedini pravi kamen spoticanja tu ostao SDSS i kako to organizirati, odnosno kako doći do dva mandata koji HDZ-u i DP-u zajedno nedostaju (61 + 13 = 74) za većinu. Kao i tko ih donosi, dodaje, jer drži bitnim i hoće li te mandate donijeti DP ili HDZ jer u principu onaj tko donosi mandate za formiranje vlade dobiva na važnosti. Podsjeća kako Plenković inzistira na poziciji da su manjine dio buduće vlade, manjine su tu spremne podržati većinu, ali jedinstvene - što im je bila pregovaračka pozicija, ali ih DP takve ne želi prihvatiti. Nedavno sam tu njihovu poziciju opisao kao “poziciju kornjače”, kao što su legionari uvijek u stripu znali zauzimati poziciju protiv Asterixa i Obelixa - a onda ih u jednom trenutku Obelix uvijek razbije i “lete na sve strane”.

- Dakle, jedan od mogućih scenarija je da se taj klub manjina razdvoji - pitanje je hoće li i kada taj blok puknuti i to je vrlo izgledno rješenje. Izgledno je i da će Vesna Vučemilović podržati vladu na neki način, možda još netko, a posve je jasno i da liberali neće ući u tu vladu. Plenković tu jest nešto kombinirao, no ta opcija nije više na stolu. I HDZ i DP moraju napraviti neki kompromis i sastaviti vladu. Moraju se dogovoriti što im je tu najvažnije, a u čemu mogu napraviti kompromis, uvijek to tako ide - kaže Macan. Na pitanje može li se prema njegovoj procjeni dogoditi da dogovora na kraju ne bude i da se ide na ponovljene izbore, kaže kako je to uvijek moguće. “No nisam siguran da ikome odgovaraju ponovljeni izbori. Ni njima, a ni ljevici. Ja bar to tako gledam - ako gledamo vojnom terminologijom (kampanja je tome najsličnija, zato se i zove tako, kaže), ako vam je netko otkrio planove napada i gdje su vam slabe točke - i to je bilo prije mjesec dana - hoćete li napasti na isti način - nećete, morali biste opet nešto mijenjati”, dodaje.

- Javnost nema razloga biti nestrpljiva. Situacija je stabilna, ništa se ne događa da bi to tražilo hitnost. Pregovara se, a jedna od prihvatljivih taktika pregovora je i razvlačenje tog dogovora. S druge strane, javnost bi htjela nastaviti dalje i trenutno nemaju dovoljno tema - ne donose se zakoni, nema Sabora. Jedina tema su pregovori i onda svi to pritišću, iako je legitimno od obiju strana u pregovorima da to razvlače i testiraju neke stvari - zaključuje Macan. DP-ovo spominjanje nekih drugih opcija poput pregovora s ljevicom ili ponavljanjem izbora ipak drži “praznim blefovima”.

Most nije sazrio


Premijer Andrej Plenković je u Vukovaru je kazao da, što se tiče poslijeizbornih pregovora s DP-om, nema novih informacija. “Razgovaramo”, ponovio je. Nova većina u Saboru nije dogovorena ni nakon vukovarskih razgovora, no neslužbene informacije s tog sastanka govore kako bi se većina mogla oformiti s ukupno 80 zastupnika (na tragu i onoga što je Macan govorio) - sa 61 mandatom HDZ-a, 13 mandata DP-a, 5 mandata zastupnika nacionalnih manjina, gdje tako ne bi bilo SDSS-a i jednog mandata koji je osvojila Vesna Vučemilović, koja je u četvrtak dala ostavku na funkcije u Hrvatskim suverenistima. No, i to ćemo očito saznati tek sljedeći tjedan.

Plenković se osvrnuo i na prijedlog Mosta, koji želi da Sabor raspiše referendum, prema kojem zastupnici nacionalnih manjina više ne bi mogli glasati o imenovanju vlade i donošenju proračuna, ali bi zauzvrat dobili pravo veta na zakone koji se odnose na pripadnike manjina. Ocijenio je da je to loša ideja koja se neće naći na dnevnom radu novog saziva Sabora. “Ono što su temelji naše pravne stečevine neće se mijenjati. Time pokazuju da nisu još sazreli”, poručio je Plenković.

Igor Bošnjak
PAUS: TO NIJE ANTIKORUPCIJSKA KOALICIJA
Predsjednik IDS-a Dalibor Paus komentirao je pak prozivke čelnika SDP-a da će IDS, “koji se ne vidi u sastavljanju antikorupcijske vlade, morati račune polagati svojim biračima”, rekavši da se tu ne radi o antikorupcijskoj koaliciji, nego “o spašavanju predsjednika SDP-a Peđe Grbina”. “Pokušao je to napraviti nakon što je prepustio predsjedniku Milanoviću volan svoje stranke na parlamentarnim izborima, pokušao je to napraviti okupljanjem neke šire koalicije koja bi bila neprincipijelna, a sada pokušava prebacivanjem krivnje na ostale dionike u tom procesu jednostavno skinuti sa sebe odgovornost”, ocijenio je Paus, dodavši da Grbin “ne može pobjeći” od odgovornosti za rezultat koalicije “Rijeke pravde” na izborima. H

Možda ste propustili...

ČEKA SE JOŠ MINISTARSKA KADROVSKA KRIŽALJKA

Plenković je donio 78 potpisa, Milanović dao mandat za vladu

PRIJE PREDSTAVLJANJA NOVE VLADE

Oporba ponovila da se radi o prevari birača