Novosti
IVAN ANUŠIĆ SLAVONSKI LIDER HDZ-A O POSTIZBORNIM PREGOVORIMA

Formirat ćemo novu vladu, pregovori neće dugo trajati
Objavljeno 26. travnja, 2024.
Birači su brojem dodijeljenih mandata poručili da podupiru politike HDZ-a
Ivan Anušić, potpredsjednik HDZ-a i prvo slavonsko ime stranke koja je relativni pobjednik proteklih parlamentarnih izbora, dio je pregovaračkog tima kojemu je zadaća okupiti saborsku većinu, odnosno formirati novu vladu RH.

Pregovori sigurno neće biti laki, pogotovo nakon oštre kampanje iza nas, a obje će strane morati biti spremne za određene ustupke. Zanimljivo, upravo je Mario Radić, jedan od lidera Domovinskog pokreta, bio Anušićev suparnik u 4. izbornoj jedinici. Predizborna kampanja u ovoj je jedinici generalno prošla u iznimno korektnom tonu, ne pamtimo nekakvih teških riječi ili napada. Nije tajna ni da se Anušić u javnosti percipira kao "desniji" dio vodstva HDZ-a, samim time i prihvatljiviji DP-u. Sve dobri razlozi za tezu kako bi upravo slavonska veza mogla biti ključna u ovim pregovorima.

Počeli su službeni pregovori o sastavljanju vladajuće većine u Saboru. S kime se dosad sastao pregovarački tim HDZ-a i kako ocjenjujete dosadašnje pregovore?

- Pregovarački tim HDZ-a, kao što je poznato, razgovarao je s pregovaračkim timom Domovinskog pokreta, a do kraja tjedna ili najkasnije u ponedjeljak nastavljamo pregovore. Budući da su pregovori u tijeku, ne mogu govoriti o konkretnim temama razgovora, ali mogu ocijeniti da su prvi pregovori prošli u pozitivnom i konstruktivnom ozračju. Cilj je formirati saborsku većinu i vladu, što će HDZ kao relativni pobjednik izbora i učiniti.

Koliko je HDZ blizu sastavljanja vlasti i stabilne parlamentarne većine. Koliko mislite da bi razgovori i pregovori mogli trajati?

- Pregovori idu kako smo planirali – afirmativno – i ne bi trebali dugo trajati. Kao i dosad, HDZ-u je prioritet politička stabilnost. Tako smo funkcionirali i proteklih osam godina kroz HDZ-ovu vladu. Politička stabilnost prije svega jer je ona jamac svih drugih uspješnih poteza i politika vlade. Upravo zbog stabilnosti vlada je mogla uspješno broditi kroz sve krize, od COVID-a do energetske i inflacijske krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu. Uostalom, birači su na parlamentarnim izborima svojim glasovima potvrdili da žele kontinuitet HDZ-ove vlade jer je HDZ relativni pobjednik izbora s osvojenim 61 mandatom.

Kako komentirate uvjete Domovinskog pokreta? Na što je HDZ spreman pristati i što bi mogao biti kamen spoticanja, odnosno koja je granica koju nećete prijeći?

- Sve je stvar pregovora, a u pregovaračkom procesu pronaći ćemo najbolja rješenja. Ne mogu govoriti o detaljima jer smo tek u fazi pregovora. Razumijem interes javnosti i medija, ali o svemu će na vrijeme biti obaviješteni.

Koji su drugi mogući partneri HDZ-a za sastavljanje većine i formiranje nove vlade?

- HDZ je već rekao da računa na svoje dosadašnje partnere u parlamentarnoj većini. Važno je poštovati volju birača, a birači su brojem mandata dodijeljenih HDZ-u poručili da podupiru naše politike. I zato će HDZ formirati i parlamentarnu većinu i vladu. Začuđujuće je da ljevica, posebno SDP, ne želi priznati poraz.

Kako odgovarate na pozive predsjednika SDP-a na što hitnije konstituiranje Sabora? Kakav je i vaš komentar na najnovije distanciranje te stranke od predsjednika RH?

- Predsjednik SDP-a treba priznati izborni poraz. Kada je riječ o konstituiranju Sabora, a konstituirajuća sjednica mora biti sazvana najkasnije 20 dana od provedenih izbora, odnosno proglašenja službenih izbornih rezultata, HDZ će formirati parlamentarnu većinu. Naš kandidat za predsjednika Sabora je Gordan Jandroković, tu je odluku donijelo Predsjedništvo HDZ-a i Gordan Jandroković će biti predsjednik Sabora i u novom sazivu. Distanciranje SDP-a od predsjednika Milanovića nemam potrebu komentirati, ali jasno je da ta stranka sve više tone i dasad plaća danak što je podržavala predsjednikovo kršenje Ustava.

Dobili ste najviše preferencijalnih glasova na parlamentarnim izborima od svih kandidata na svim listama. Je li vas to iznenadilo, koliko vam to znači i što mislite da vam birači ovime poručuju?

- Velika je čast, ali i odgovornost dobiti najviše preferencijalnih glasova. Već sam zahvalio, ali i ovom prilikom zahvaljujem na 37.531 povjerenom glasu. Prije četiri godine bio sam treći, a nakon ovih izbora prvi po preferencijalnim glasovima. Prisutan sam na terenu, držim se dane riječi – priličan broj projekata ostvarili smo u mom mandatu župana – a na jednak način – uporno i posvećeno poslu ponašam se i kao ministar obrane. Sve je to, očito, pridonijelo najvećem broju preferencijalnih glasova. Toliki broj glasova doživljavam kao potvrdu svega onoga što sam radio i na lokalnoj i sad na nacionalnoj razini. Napomenut ću da sam i u kampanji, u 14 dana, prešao 6000 kilometara i govorio na 61 skupu. Ali svaki dan mandata mora biti svojevrsna kampanja, samo rad, rad, rad.

Kako komentirate istupe pojedinih političkih aktera koji su vas navodili kao mogućeg novog premijera ili kandidata HDZ-a za predsjednika RH?

- Potpredsjednik sam vlade, ministar obrane i potpredsjednik HDZ-a. Predsjednik vlade i HDZ-a je Andrej Plenković. Sve ostalo su politička naklapanja.

Igor BOŠNJAK
PONOSAN SAM NA NAŠE PILOTE
Kakva je vaša poruka u povodu dolaska prvih Rafalea u Hrvatsku? - Hrvatski Rafalei stigli su kući, iznimno smo ponosni na naše pilote koji su nove zaštitnike hrvatskog neba dovezli u Hrvatsku. Prvih šest Rafala od ukupno 12, a cijela eskadrila bit će u Hrvatskoj do sredine iduće godine, najveće je ulaganje Vlade RH i Ministarstva obrane u Hrvatsku vojsku. Novi lovci štitit će hrvatski zračni prostor, Hrvatska zadržava integritet nad svojim nebom i postaje jamac sigurnosti u ovom dijelu Europe.

U 14 sam dana prešao 6000 kilometara i govorio na 61 skupu. Ali svaki dan mandata je samo rad, rad, rad

Najčitanije iz rubrike