Sport
OSJEČKI POKER

Kormilari s Drave: Treneri Dinama, Hajduka, Osijeka i Cibalije rođeni su u istom gradu
Objavljeno 17. svibnja, 2018.
Sva četvorica su dobri ljudi, imaju jako dobar karakter, rekao je Ivica Grnja

Što trenutno najviše povezuje Dinamo, Hajduk, Osijek i Cibaliju, osim naravno to što je riječ o članovima elitnog razreda hrvatskog nogometa Hrvatske Telekom prve lige?

Ugledali svjetlo dana

U ovom trenutku na klupi sve te četiri prvoligaške momčadi sjede ljudi koje povezuje činjenica da su rođeni u istom gradu. Zoran Zekić - trener Osijeka, Željko Kopić - trener Hajduka, Davor Rupnik - trener Cibalije i Nenad Bjelica. Ovaj posljednji je i najstariji i tek je jučer promoviran na “modroj” klupi. Samo devet dana mlađi Rupnik ovoga je proljeća preuzeo susjeda, vinkovačku Cibaliju. Zekić, aktualni trener kluba u kojem su sva četvorica počela igračke karijere, za sve njih starosjeditelj je na klupi. Momčad Osijeka vodi već dvije i pol sezone, a nedavno je srušio rekord i kao trener koji je najčešće vodio “bijelo-plave” u prvoligaškim natjecanjima. Najmlađi među njima, 41-godišnji Željko Kopić, Hajduk je preuzeo u jesen prošle godine. Najkraće se zadržao u Gradskom vrtu i u rodnom gradu. Jedini od njih nema seniorski nastup u bijelo-plavom dresu. Premda je još kao kadet završio u Dinamu i otada više ne živi u Osijeku, ostao mu je čvrsti naglasak, tako da danas neke kolege novinari kada skidaju tonove s Hajdukove presice i kada čuju Kopićev glas i naglasak u tekstu, automatski počnu pisati “Željko Kopić trener Osijeka”.

Kada se u utorak navečer pročulo da će Bjelica zasjesti na klupi Dinama, osim onih koji će ga odjednom prokleti što je “legenda otišla mrskom suparniku”, niz je bilo onih spremnih za šalu. Jedan je kolega tako u tom nizu primijetio kako od “velike četvorke” još samo nedostaje Rijeka, pa je “iz dobro povjerljivih izvora” čuo kako će Matjaža Keka naslijediti Ljupko Petrović!

- Osječanin predsjednik HNS-a. Sudačku organizaciju davno već imate, a sada ste zauzeli i trenersku organizaciju - napisao je u šaljivom tonu jedan kolega.

Naravno, samo najluđi teoretičari zavjere ovu “poplavu” Osječana na kormilima naših prvoligaških klubova mogu povezivati s činjenicom da je i predsjednik HNS-a rodom iz Osijeka. Kao i da se na osnovi ove čiste slučajnosti može zaključiti kako Osječani posjeduju poseban trenerski gen.

- Lijepa je to spoznaja i za svaku pohvalu da su naši Osječani, od kojih sam većinu njih trenirao, a sve ih dobro poznajem, treneri u ponajboljim hrvatskim klubovima. Naravno, sve je to splet okolnosti. Svi su oni na različite načine i u različitiim okolnosima stizali do sadašnjih pozicija, ali su svi ponajprije došli zahvaljujući svome radu i trudu - rekao nam je Ivica Grnja, legendarni osječki nogometaš i trener, koji je trenirao većinu spomenutih sada mlađih kolega.

Već se dokazali

- Oni su sada već svi dokazani u ovome poslu. Sva četvorica su dobri ljudi, imaju jako dobar karakter. Tipovi su koji se ne boje pitati, tražiti savjete. I ne govorim to zato što su naši. Vjerujte, upoznao sam 'milijun' trenera i čim su došli do pozicija, postali su prepotentni. A ovi naši nisu takvi. I vjerujem da je to prepoznala i okolina i klubovi koji su ih angažirali. - rekao je Grnja hvaleći njihov trenrski opus.

- Rupnik se dokazao u manjoj sredini. Kopić radi dobar posao u vrlo teškoj sredini. Zekić je pokazao trenerski gard. A Bjelica? Da sta samo vidjeli njegovu obranu rada na trenerskoj školi, pričao je Grnja.

Zasad privilegij vođenja kluba u kojem su poniknuli imala su samo dvojica. Davor Rupnik, koji je vodio NK Osijek u kratkom razdoblju, te današnji trener Zoran Zekić, koji je svim svojim kolegama zaželio puno sreće na suparničkim klupama.

- Mojim kolegama na klupama Dinama, Hajduka i Cibalije želim svu sreću, ali isto tako želim da se ja najduže od njih zadržim na ovoj poziciji. Ipak, ovakvo imenovanje zapravo je samo potvrda koliko je Osijek važan za hrvatski nogomet - rekao je rođeni Osječanin na klupi Osijeka.

Krešimir LACKOVIĆ

ZORAN ZEKIĆ

Rođen 29. travnja 1974. u Osijeku

DAVOR RUPNIK

Rođen 29. kolovoza 1971. u Osijeku

ŽELJKO KOPIĆ

Rođen 10. rujna 1977. u Osijeku

NENAD BJELICA

Rođen 20. kolovoza 1971. u Osijeku

Raić-Sudar

DRES OSIJEKA NOSIO I TRENER ISTRE 1961

Možda ste propustili...

EUROPSKO PRVENSTVO U BOKSU

Veočić je krenuo pobjedom od 5:0

RUKOMETAŠICE OSIJEKA DOČEKUJU LIDERA

Protiv Podravke iskušati neke varijante

Najčitanije iz rubrike