TvObzor
RUTH WILSON

Iskrenija sam u glumi nego u privatnom životu
Objavljeno 11. svibnja, 2018.

U sklopu ciklusa romantičnih drama HRT će ove nedjelje, 13. svibnja, početi prikazivati hvaljenu britansku miniseriju “Jane Eyre” u četiri epizode, nastalu prema istoimenom romanu Charlotte Bronte. Naslovna uloga dodijeljena je slavnoj britanskoj kazališnoj, televizijskoj i filmskoj glumici Ruth Wilson, koja inače uspješno gradi svoju karijeru pomno birajući projekte u kojima želi sudjelovati. Ova dobitnica Zlatnog globusa i dvostruka dobitnica prestižne nagrade Oliver rođena je kao četvrto i jedino žensko dijete u obitelji, a u engleskom Surreyju, gdje je i odrasla, pohađala je katoličku školu za djevojčice.

Suradnja s velikanima

Wilson je najprije studirala povijest, i to na Sveučilištu u Nottinghamu, gdje se zainteresirala za glumu i gdje je prvi put isprobala kazališne daske glumeći u studentskim predstavama. Školovanje je nastavila na londonskoj Akademiji glazbenih i dramskih umjetnosti, a nakon što je ondje i diplomirala, uloge su počele pljuštati sa svih strana.

Glumica je do sada surađivala s mnogim velikim redateljskim i glumačkim imenima, a već je debitantskom ulogom Jane Eyre u istoimenoj BBC-jevoj miniseriji iz 2006. godine zaradila brojne nominacije za nagrade publike i struke te se danas smatra jednom od najuspješnijih mladih glumica kojoj kritičari prognoziraju blistavu budućnost. Wilson je poznata i po ulozi u BBC-jevom psihološkom trileru “Luther”, za kojeg je nedavno potvrđeno da se snima peta sezona i da će se ona vratiti nakon jedne sezone pauze.

Pojavila se i u nekim filmskim ulogama, od kojih valja istaknuti uspješne “Usamljeni osvetnik”, “Kako je spašen gospodin Banks” i “Ana Karenjina”. Wilson je 2013. posudila svoj glas u filmu “Opasan poziv”, a trenutačno je angažirana u popularnoj seriji “Preljub”, koja uskoro ulazi u četvrtu sezonu, a u kojoj glumi psihički izmučenu i udanu ženu pod imenom Alison, koja se spetlja s Noom, oženjenim piscem i ocem četvero djece.

Potpuno posvećena glumi

Prošle godine izišao joj je film “Dark River”, koji joj je priuštio nominaciju za nagradu BIFA, a 31. kolovoza ove godine očekuje se premijera horora “The Little Stranger”, u kojem igra jednu od glavnih uloga. Sve u svemu, lako je naslutiti kako je Ruth Wilson, koja ima bogatiji ljubavni život na malim ekranima nego privatno, zaljubljena u glumu i potpuno joj je posvećena.

- Možda je bizarno, ali katkad sam u glumi iskrenija i otvorenija nego što bih bila u jednakoj situaciji u privatnom životu. Mislim da sam u vlastitim ljubavnim vezama manje izražajna na neki način. Prilično sam ravnodušna, prilično 'zen', ne osobito dramatična. Dramu čuvam za posao. Zato naš posao i jest tako čudan, morate vrlo brzo uspostaviti vrlo intenzivne odnose. I onda se prekinu pa tu osobu ne vidite godinama – kaže Wilson, koja privatno nije u vezi.

- Nastojim ignorirati enormni pritisak okoline koja mi daje 'dobronamjerne savjete' kako sam u toj dobi kad bih se trebala skrasiti s mužem i djecom. Moja ih je majka imala četvero u mojim godinama – dodaje Ruth.

Kao sestra trojice starije braće s kojima se neprestano svađala i tukla odrastajući u nizinskom kraju Surreyju, Wilson je k tome pohađala i katoličku školu za djevojčice u kojoj nije bila baš odlična učenica. Bila je članica košarkaškog tima, okružena sportašima i sportom općenito. Zanimljivo, tada uopće nije imala dodire s glumom, jer su, kako je jednom izjavila, u njezinoj školi igrali samo mjuzikli, a njih je prezirala pa je i odbijala sudjelovati u njima. Zbog toga se za glumu zainteresirala tek na fakultetu, a prvi profesionalni glumački angažman ostvarila je tek u dobi od 24 godine, i to u satiričnoj britanskoj komediji “Suburban Shootout”. Odmah nakon toga povjerena joj je uloga Jane Eyre.

Pripremio: Adrian ANDREJEK

Jane Eyre

HTV 2, nedjeljom u 20.05 sati

OSOBNA ISKAZNICA

IME I PREZIME:Ruth Wilson

DATUM ROĐENJA: 13. siječnja 1982.

MJESTO ROĐENJA: Ashford, Velika Britanija

LJUBAVNI STATUS:

slobodna

Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

SHOW “ZVIJEZDE PJEVAJU”

Polufinale kao nikad prije

U KINIMA ZAIGRAO KRIMINALISTIČKI TRILER “UBOJITA SJEĆANJA”

Russell Crowe u misteriju potrage za ubojicom

Najčitanije iz rubrike