TvObzor
U KINA STIGLA ADRENALINSKA AVANTURA “IZAZOV ŽIVOTA”

Timski duh i neraskidiva prijateljstva
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
Mark Wahlberg tumači Michaela Lighta, koji tijekom pustolovne utrke sklapa čvrsto prijateljstvo sa psom lutalicom

Adrenalinska avantura “Izazov života” (“Arthur the King”) koja prati prati Michaela Lighta, čiji je jedini cilj postati svjetski prvak u pustolovnom utrkivanju, stigla je u hrvatska kina. Izuzetno zahtjevan sport odvija se u divljini, tijekom šest dana i noći, na nekim od najtežih terena na svijetu gdje timovi trče, voze bicikle, penju se i kajakare.



Opsjednut pobjedom te suočen s financijskim izazovima i osobnim žrtvama, Michael okuplja snažan tim za posljednju priliku. Tijekom utrke tim susreće lutalicu Arthura, psa koji postaje neizostavan član tima. Nakon što su im rekli da će biti diskvalificirani ako pokušaju povesti Arthura na kajaku, Michael i njegov tim biraju vjernost nad pobjedom, riskirajući eliminaciju. Utrka postaje put preživljavanja kako bi Arthur stigao do sigurnosti, otkrivajući dublje, dušom ispunjavajuće istine za samog Michaela.

Ako ste u potrazi za feel-good filmom koji biste pogledali u kinu, ne tražite dalje od “Izazova života” s Markom Wahlbergom i psićem Ukaijem u glavnim ulogama. Jer ono što počinje kao sportski film, pretvara se u pravu avanturu džunglom na čijem se putu stvaraju neraskidiva prijateljstva, uzdiže timski rad i otkrivaju prave vrijednosti u životu.

“Izazov života” dobiva još više na težini kad se uzme u obzir da je snimljen prema istinitim događajima te da je Arthur doista “uskočio” u tim trkača usred džungle. Mark Wahlberg tumači Michaela Lighta, lika inspiriranog švedskim pustolovcem Mikaelom Lindnordom koji je tijekom pustolovne utrke svjetskog prvenstva 2014. u Ekvadoru sklopio čvrsto prijateljstvo sa psom lutalicom kojeg je, zajedno s članovima tima, nazvao Arthur.

Film je snimljen prema knjizi Val Hudson i Mikaela Lindnorda “Arthur - The Dog Who Crossed the Jungle to Find a Home”, a utrka se ne odvija u Ekvadoru, nego u Dominikanskoj Republici. Ali ono što nije promijenjeno i što je zapravo srž filma, je sama utrka i tijek događanja. Naime, Lindnord je jedan od producenata i nije dopuštao da neke stvari budu prikazane u krivom svjetlu ili previše “holivudizirane”. Glumačka ekipa morala je nositi adekvatnu opremu poput ruksaka, tenisica i sveg ostaloga. Kontrolne točke su vjerno prikazane, a glumci su prepreke svladavali i ponašali se kao što bi to činili pravi sudionici utrke. No, unatoč tome što je sportski tip, Mark Wahlberg je već na prvom danu snimanja ozlijedio koljeno, što je gotovo zaustavilo produkciju.

“Izazov života” režirao je Simon Cellan Jones, s kojim je Mark Wahlberg prošle godine surađivao na akcijskoj komediji “The Family Plan”, a za scenarij se pobrinuo Michael Brandt. Uz Wahlberga i psa Ukaija, glumačku ekipu čine Simu Liu, Juliet Rylance, Nathalie Emmanuel, Ali Suliman, Paul Guilfoyle, Elizabeth Chahin, Rob Collins, Michael Landes, Cece Valentina i Bear Grylls. D.M.
Najčitanije iz rubrike