TvObzor
U KINIMA ZAIGRAO KRIMINALISTIČKI TRILER “UBOJITA SJEĆANJA”

Russell Crowe u misteriju potrage za ubojicom
Objavljeno 26. travnja, 2024.
Film je inspiriran svjetskom senzacijom, romanom “Knjiga ogledala” rumunjskog pisca Eugena O. Chirovicija

Pateći od gubitka pamćenja, bivši detektiv odjela za ubojstva pokušava riješiti brutalno ubojstvo kojeg se ne može sjetiti. Dok sastavlja dokaze iz desetljeća stare istrage, ubrzo otkriva zlokobnu mrežu zakopanih tajni povezanih s njegovom zaboravljenom prošlošću.



Kao što to inače biva s misterijima ubojstva, odgovori nikad ne dolaze lako. Za detektiva Roya Freemana to će biti još teže jer prolazi kroz medicinski proces koji loše utječe na njegovo pamćenje, a zatim je prisiljen riješiti slučaj ubojstva kojeg se uopće ne sjeća. Isaac, zatvorenik koji je bio priznao ubojstvo i osuđen je na smrt, govori Royu da je zapravo nevin. U cijelu priču uključuje se niz ostalih likova koji bi mogli biti potencijalni ubojice, a detektiv možda zna i više o njima nego što se zapravo sjeća. Ili je to sve plan čovjeka koji nema što izgubiti, ali može puno dobiti, poput odgode i izbjegavanja smrtne kazne koja ga čeka?

Kriminalistički triler “Ubojita sjećanja” (“Sleeping Dogs”) inspiriran je svjetskom senzacijom, romanom “Knjiga ogledala” rumunjskog pisca Eugena O. Chirovicija. Kao i književni predložak, film tijekom gledanja ostavlja male tragove ključne za rješavanje zaboravljenog slučaja koji tek na kraju mogu biti otkriveni. Bez obzira na koji je način ubojstvo počinjeno, sjećanje postaje jedno od najopasnijih oružja. Što priča postaje zamršenija a tragovi sve nevjerojatniji, jesu li kod detektiva Roya to tragovi sjećanja ili je sve samo njegova mašta potaknuta njihovim gubitkom?

U ulozi detektiva Roya je Russell Crowe, kojemu uloge detektiva nisu strane, glumio je u nekim od najpoznatijih modernih krimimisterija poput “L.A. Povjerljivo” (1997.) i “Dobri momci” (2016.). Royeva partnera, detektiva Jimmyja Remisa, tumači Tommy Flanagan (“Sin City”, 2005.), koji je igrao Cicerona u “Gladijatoru” (2000.), što znači da su njemu i Croweu “Ubojita sjećanja” ponovno okupljanje na filmu. Karen Gillan (franšiza “Čuvari galaksije”) u ulozi je Laure Baines, femme fatale i jedne od mogućih sumnjivica za ubojstvo, a Marton Csokas (“Posljednji dvoboj”, 2021.) glumi dr. Josepha Wiedera, bitan lik za ovu priču. U ostalim ulogama su Kelly Greyson, Thomas M. Wright, Elizabeth Blackmore, Pacharo Mzembe, Harry Greenwood i Lynn Gilmartin.

“Ubojita sjećanja” redateljski su prvijenac Adama Coopera, te je zajedno s Billom Collageom napisao scenarij za film i producirao ga. Cooperu je ovo možda prvi izlet u redateljske vode, ali je s Collageom već napisao mnoge scenarije za ostvarenja poput “Egzodus: Bogovi i kraljevi” (2014.) i “Assassin’s Creed” (2016.).

Originalni naslov filma skraćeni je izraz “let sleeping dogs lie”, koji se koristi kao upozorenje da se ne podsjeća na loše stvari na koje su svi već zaboravili ili ih žele zaboraviti. Prikladan je to naziv za film koji zadire direktno u prošlost koja se ne čini onakvom kako je predstavljena ili kako je se neki sjećaju. Što se dogodi kad se ti psi probude - saznajte u kinima diljem Hrvatske. D. Miklić
Možda ste propustili...

ROMANTIČNA DRAMA “IZAZIVAČI” STIGLA U KINA DILJEM HRVATSKE

Ljubavni trokut u svijetu profesionalnog sporta

UŽIVO IZ MALMÖ ARENE U ŠVEDSKOJ 7. SVIBNJA OD 21 SAT NA HTV1

Izravan prijenos prve polufinalne večeri 68. Eurosonga

EPIC DRAMA DONOSI ČETVERODIJELNU BIOGRAFSKU SERIJU “ARCHIE”

Nevjerojatna priča jedne od najdugotrajnijih holivudskih ikona

Najčitanije iz rubrike