Osijek
HITNOM BOLNIČKOM PRIJAMU SUVREMENI UREĐAJ ZA RADIOGRAFSKO SNIMANJE

Najkvalitetnije snimanje nepokretnih
Objavljeno 22. ožujka, 2018.

KBC Osijek u iščekivanju je edukatora za digitalni uređaj za klasičnu radiologiju, koji je predstavljen u utorak na Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu. Svečani početak rada uređaja najviše klase za klasičnu radiografiju, koji omogućuje brže i jednostavnije radiografsko snimanje pacijenata,“DigitalDiagnost VM” tvrtke Phillips, obilježio je pomoćnik ministra zdravstva, izv. prof. prim. dr. sc. Vili Beroš.

Prema pojašnjenju v. d. predstojnika Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, dr. sc. Tamera Salhe, riječ je o uređaju s dva detektora, kao i stolom ovješenim na jednoj strani, što omogućuje upravo najkvalitetnije snimanje unesrećenih pacijenata.

- Odličan je za nepokretne odnosno unesrećene pacijente, koji se zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu pomicati. Istovremeno, imamo mogućnost da određenim pomjeranjima dijela uređaja dobijemo zadovoljavajuće snimke, a osim toga, na taj način skraćuje se vrijeme čekanja. To je presudno i nešto što je od velikog interesa u pacijenta – pojašnjava dr. Salha. Dodaje kako je uređaj pogodan za primjenu u nevelikom prostoru. Također, ima softver za kontrolu doze zračenja, koji je dobiven uz cijenu samog uređaja, a po čemu smo, dodaje dr. Salha, jedinstveni u cijeloj Hrvatskoj.

- Prvi put uvodimo softver koji ima mogućnost evidencije i računalnog zbrajanja svih doza zračenja pojedinačno po pacijentima koji su obavili radiografsko snimanje, odnosno snimanje s ionizirajućim zračenjem. Doze se arhiviraju, što nam daje procjenu doze zračenja – navodi dr. Salha, naglašavajući da je to posebno važno u pacijenata jer se ionizirajuće zračenje "ne čisti" iz organizma tijekom vremena, nego je taj učinak akumulacijski, odnosno "kupi se" u organizmu.

Inače, postojeći digitalni uređaj sličnoga tipa iz 2003. godine u funkciji je, no premješten je, kaže dr. Salha, na drugo mjesto u KBC-u Osijek. M. Mihelić

Možda ste propustili...

OBILJEŽILI DAN SV. FLORIJANA - SVJETSKI DAN VATROGASACA

Osječka vatrogasna postrojba sada je u fazi pomlađivanja

UZ STRUČNO VODSTVO RAMONE ANE DAVIDOVIĆ

Šetali se i upoznali osječke divove

Najčitanije iz rubrike