Regija
SUSRET LUKA VUKOVAR I KONSTANTZA

Bez jake ekonomije i industrije nema ni značajnog pretovara
Objavljeno 15. ožujka, 2018.
Prepoznata je ekspeditivnost Luke Vukovar, učinkovitost i optimalan odnos cijene i kvalitete, rekao je Marijan Kuprešak

VUKOVAR - Polovinom 2015. godine u Vukovaru je održan prvi susret Luke Vukovar i Luke Konstantza. Tada je potpisan Memorandum o suradnji, a s obzirom na to da je ta rumunjska luka prepoznala potencijal Vukovara, jučer je održan drugi susret kojemu je nazočilo oko 120 predstavnika luka, brodara, logističara i transportnih agencija iz više europskih zemalja. Marijan Kuprešak, direktor Luke Vukovar, naglasio je kako je Luka Konstantza prepoznala potencijal Luke Vukovar, kao strateške luke na ovom dijelu jugoistočne Europe.

- Naša je misija učinkovito pretovarati robu i sve vrste tereta, odnosno skladištenje, utovar i istovar, ali ako nemamo u zaleđu ekonomiju i industriju, nema ni pretovara. Najveći brodar koji s nama radi je TTS, i kada dogovaraju kolanje roba, uvjetuju da prekrcaj bude u Vukovaru zbog naše ekspeditivnosti, učinkovitosti te optimalnog odnosa cijene i kvalitete - rekao je Kuprešak, i podsjetio kako je do 1990. godine Luka Vukovar imala pretovar do 1,5 milijuna tona tereta. Najbolja poslijeratna godina bila je 2006., s 970 tisuća tona, no već tri godine kasnije zbog recesije došlo je do velikog pada pa je pretovar pao na 175 tisuća tona. Prošle su godine bili na 249 tisuća tona, a plan za ovu godinu je 350 tisuća.

- To jamči opstanak 68 zaposlenih i budući investicijski potencijal. Nalazimo se na sjecištu pet koridora, sva su križanja željezničkog i cestovnog prometa ovdje, kao i Dunav koji je plovan 365 dana, i to je naša prednost u odnosu na druge hrvatske riječne luke - naveo je Kuprešak.

Luka Konstantza ima 23 tisuće zaposlenih i pretovaraju 57 milijuna tona godišnje. Nalaze se na ušću kanala i Crnoga mora i vrata su cijeloga svijeta. Teodor Patrichi, direktor Luke Konstantza, naglasio je kako su najveća luka na Crnom moru i trenutačno imaju 155 vezova.

- Nastojimo povećati promet i utjecati na promjene zakonodavstva koje se odnose na promet vodnim putovima. Imamo izuzetnu suradnju s Lukom Vukovar, 2015. godine tranzit između naše dvije luke bio je 75 tisuća tona, sada je 300 tisuća tona, i očekujemo povećanje. Obišli smo Luku Vukovar i impresionirani smo modernom infrastrukturom. Imaju tri nove dizalice i izvrsne operativne mogućnosti - izjavio je Patrichi.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava podsjetio je kako se Vukovar povijesno razvio zahvaljujući ponajprije Dunavu i luci koja je od strateškog značenja za grad.

- Očekujem osnaživanje gospodarske suradnje dviju luka, što bi u sinergiji s novim Zakonom o Vukovaru, na kojem vrijedno radimo i očekujemo da ga Bruxelles odobri, trebalo rezultirati otvaranjem radnih mjesta i povećanjem prometa roba i usluga - zaključio je Penava.

Dragana KORPOŠ

1,5

milijuna tona tereta pretovaralo se u Luci Vukovar do 1990. godine, a plan za ovu godinu je 350 tisuća tona

LUKA VUKOVAR

* lani pretovareno 249 tisuća tona

* 68 zaposlenih

LUKA KONSTANTZA

* pretovaraju 57 milijuna tona godišnje

* 23 tisuće zaposlenih

Catalin Petrea, direktor TTS-a iz Bukurešta, rekao je kako dugo surađuju s Lukom Vukovar i cilj im je povećati komercijalne aktivnosti i upoznati se s relevantnim osobama i tvrtkama koje se bave transportom u Rumunjsku preko Luke Konstantza.

- Zastupam uvoznike gnojiva koje uvozimo uglavnom iz Severina kao rasuti teret. U posljednja dva mjeseca radilo se o četiri do pet tisuća tona i očekujem da će te brojke rasti - izjavio je Petrea.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike