Regija
AEROKLUB “FENIX”

Raketari su u ratu dali velik doprinos
Objavljeno 19. veljače, 2018.
Do rata su imali tridesetak članova u raketnomodelarskoj i zrakoplovnomodelarskoj sekciji, ali i padobranskoj sekciji

CERIĆ - Aeroklub “Fenix” iz Cerića nedaleko od Vinkovaca već gotovo punih 38 godina obučava mlade o raketarstvu i aero i raketnom modelarstvu i na kojem god se natjecanju pojave, ubiru nagrade za prvo mjestu.

Osnovani 1980.

Počelo je tako što je nekolicina raketarskih zanesenjaka iz Cerića, Darko Krajinović, Želimir Varvodić, Franjo Krainović i Ivica Vrselja, inicirala 30. svibnja 1980. osnivanje Aerokluba u Ceriću koji je prvo nosio ime po komunističkom heroju Radi Končaru, a kasnije je promijenio ime u sadašnje koje više simbolizira ono što mladi, uz svoje voditelje i mentore, rade u klubu. Djelatnost, kako je pisalo u Statutu, raketno je i zrakoplovno modelarstvo-maketarstvo s tendencijom osnivanja drugih sekcija kluba, ovisno o financijskim sredstvima, i u početku klub je imao 15-ak članova, a aktivnosti su se odvijale u tri sekcije: raketnomodelarska, zrakoplovnomodelarska i aviomaketarska.

- Promoviranjem zrakoplovnog športa i aktivnostima Aerokluba na ovim našim prostorima pokazalo se zanimanje i za padobranstvo koje je uspješno promovirao i susjedni aeroklub Borovo u Vukovaru. Tako u suradnji s kolegama iz padobranske struke osnivamo i padobransku sekciju, koja u početku ima pet-šest članova zaljubljenika u padobranske skokove. Nabavili smo preko donacije i dva padobrana za obuku i imali veliku pomoć Aerokluba iz Zemuna koji je uz modelarske savjete i tečajeve zagovarao i bavljenje zrakoplovnim športom, letenjem te padobranstvom, pa smo do rata u Zemunu imali obuku i skakanje s padobranima. Na žalost, zbog skromnih sredstava kojima je klub raspolagao, novca je bilo samo za teorijsku obuku i osnovne skokove, tako da su mogućnosti bile manje od želja. Širenje djelokruga u ovom segmentu zrakoplovstva tada nije bilo moguće, tako da padobranska sekcija na žalost nije doživjela operativnost, a i Domovinski rat bio je na samom pragu – kaže Darko Krajinović, jedan od osnivača, voditelj i mentor mladih članova AK-a “Fenix”.

Prepravljali rakete

Do rata je klub imao 30-ak članova u reketnomodelarskoj, zrakoplovnomodelarskoj i padobranskoj sekciji i gotvo svi su se priključili obrani domovine, a trojica su poginula.

- Za Domovinskog rata djelatnosti članova našeg kluba usmjeravaju se za potrebe vojske, tako da su radili na prepravkama protugradnih rakete u bojeve, signalne i osvjetljavajuće rakete i druge prepravke u našoj domeni. Vodio sam ekipu naših članova na početku rata kada nismo imali ništa od značajnijih ubojitih sredstava za obranu, a napadi su postajali sve jači i jači. Bili smo očajni što ne možemo uzvaćati na njihove mine i rakete pa smo prepravljali modelarske raketne modele, motore i rakete za protugradnu obranu TG-10 koristeći gospodarski eksploziv za bojno djelovanje. Tim prepravljenim raketama sudjelovali smo u oslobađanju vinkovačke vojarne u rujnu 1991., a i zadavali na cijeloj bosutskoj bojišnici neprijatelju udare iz zraka, što nije očekivao, pa smo tu bilježili ponekad možda veće psihološke učinke nego razorne – podsjeća Krajinović i nabraja brojne nagrade što je “Fenix” osvajao na državnim i međudržavnim natjecanjima i smotrama aviomodelarstva i raketnog modelarstva.

AK “Feniks” je 1996. organizirao Državno natjecanje u maketarstvu na kojemu je bilo 350 maketa maketara iz cijele Hrvatske, od Iloka i Vukovara do Dubrovnika. Cerićanci su 1997. sudjelovali u organizaciji 1. Zmajade u slobodnom Vukovaru gdje su aeroklubovi iz brojnih mjesta Hrvatske prezentirali letove raketnih modela, radiovođenih zrakoplova, jedrilica i maketa aviona i tako pobudili veliko zanimanje za raketarstvo među mladim zmajarima. Sudjeluju i organiziraju niz susreta, natjecanja i izložbi maketa raketa i zrakoplova, ali i raketa koje putuju i do 1500 metara u vis. Darko Krajinović ponosan je na 2013. godini ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kada su sudjelovali na 8. Kupu Hrvatske udruge vojnih minijaturista gdje se uz “Fenix” natjecalo 155 maketara iz deset država u sedam kategorija i gdje su osvojili srebrnu i brončanu medalju i tako pokazali da su u vrhu ne samo hrvatskog nego i europskog aeromaketarstva.

Darko Krajinović je, osim što je osnivač “Fenixa”, koordinator za provedbu natjecanja, sudac raketnog modelarstva, nastavnik i instruktor raketnog i zrakoplovnog maketarstva, raketne tehnike, konstrukcije modela, međunarodni sudac u raketnom modelarstvu i koordinator u međunarodnim natjecanjima.

Miroslav FLEGO
Od ove godine i dronovi

“U ovoj godini, prema planu, nastavljamo učiti djecu o raketarstvu, modeliranju raketa i aviona, a intenzivnije ćemo raditi i na obuci u radu s dronovima, što radimo u suradnji s Ministarstvom obrane. Sudjelovat ćemo na brojnim natjecanjima pa već u ožujku idemo u Beč na Europsko natjecanje modelara, a 21. travnja domaćini smo i organizatori 2. Kupa Slavonije”, kaže Krajinović.

Najčitanije iz rubrike