TvObzor
HOROR FILM WINCHESTER

Legenda o Sari Winchester i najukletijoj kući na svijetu
Objavljeno 16. veljače, 2018.

Inspirirano istinitim događajima. Na izoliranom području 50 milja izvan San Francisca nalazi se najukletija kuća na svijetu. Sagradila ju je Sarah Winchester (oskarovka Helen Mirren), nasljednica winchesterskog bogatstva. Ta kuća nema kraja. Građena je desetljećima 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu i ima sedam katova i stotine soba. Nekome izvana može izgledati kao monstruozni spomenik ludilu poremećene žene, no Sarah je ne gradi za sebe, svoju nećakinju (Sarah Snook) ili za uznemirenog doktora Erica Pricea (Jason Clarke) kojeg je pozvala u kuću. Ona gradi zatvor, azil za stotine osvetoljubivih duhova, a najstrašniji od njih moraju podmiriti račun s Winchesterima...

Sarah Winchester (dobitnica Oscara Helen Mirren) bila je više od nasljednice golemog bogatstva i većine dionica tvrtke koja ga je zaradila. Ona je bila arhitektica suludog plana da pretvori kuću s osam soba u San Joseu u Kaliforniji u prostrani labirint neobjašnjivih spektralnih odaja.

“Puno je mitova vezano uz Sarah Winchester”, kaže Mirren. “Tijekom njezina života postojala je legenda, mit koji je rastao oko nje i gradnje te kuće. Kuća je sagrađena u vrijeme kada nije bilo ništa oko nje, a sada stoji nasred glavne ulice San Josea. Ovu nevjerojatnu građevinu usred ničega gradila je udovica koja je uvijek nosila crno i koju nikada nitko iz obližnjeg grada nije vidio. Uvijek je boravila u svojoj kući. Jasno vam je zašto je nastao mit o njoj i toj kući i zašto je jako teško izvući istinu iz njega.”

“Puno sam istraživala, i teško je bilo doći do istine. Pokušala sam doći do izvora, ljudi koji su radili s njom, kako bih dobila sliku kakva je bila. Vjerujem da je bila žena s velikom empatijom i dubokim suosjećanjem za druge. Istovremeno, bogatstvo koje je potrošila na gradnju kuće bilo je bogatstvo koje je osigurala puška winchesterka. Dakle, nevjerojatna je kontradikcija između karaktera žene i izvora njezinih prihoda“, objašnjava Mirren. “Nikada nećemo znati je li to prava istina o Sarah jer ne postoje dnevnici, samo prepričavanja.”

Za majstore horor-filmova, Petera i Michaela Spieriga (Jigsaw, Predestination), prilika da napišu scenarij i režiraju nadnaravni triler inspiriran istinitom pričom koja je čudnija od svega što su ikada mogli zamisliti – dolazi jednom u životu. Ono što su australska braća zamislila je uznemirujuće svjedočanstvo o povijesnom misteriju koji nikad ne može biti potpuno objašnjen. (N.K.)

 
Možda ste propustili...

U PETOJ SEZONI SERIJE “ROOKIE”

Bivši novaci sada su mentori

PREMIJERA NOVE HTV-OVE IGRANE LUTKARSKE SERIJE ZA DJECU

Pepe, Bubi i Lu kod dr. Zdravke

Najčitanije iz rubrike