Sport
PRVI DOJMOVI U PORTUGALU

Lukić: Presretan sam što sam postao dio ove priče
Objavljeno 18. siječnja, 2018.
Bivšem igraču Osijeka u Bragi je namijenjena stoperska pozicija

Andrej Lukić neočekivano je postao prvi Osijekov nogometaš koji je transferiran za ozbiljan novac otkako su na čelo kluba došli novi suvlasnici. Andrej nije bio standardan član prve momčadi Osijeka, ali je uzlet bijelo-plavih u posljednjih godinu i pol dana, u koji je i on ugradio svoj doprinos, skrenuo pozornost inozemnih klubova na njega.

Ono što kod Andreja sigurno impresionira jest njegova statura, ali i tehnička potkovanost koja je stalno intrigirala i trenera Osijeka Zorana Zekića koji mu je od preuzimanja kormila bijelo-plavih pružio prilično povjerenje. Istina, dosta ga je selio po pozicijama u momčadi, ali to je vjerojatno bilo zbog želje da mu pronađe mjesto na kojem će Lukićev potencijal doći do punog izražaja.

Munjeviti transfer

Cijeli taj prelazak u Bragu odigrao se filmskom brzinom. Lukić je normalno počeo pripreme s momčadi za proljetni dio sezone, bio je u Velikoj gdje je saznao kako se taj portugalski klub zanima za njega. Brzo je pokupio stvari i u samo desetak sati postao novi član četvrtoplasirane momčadi portugalskog prvenstva i sudionika 1/16 finala europske lige.

- Priznajem da sam bio u laganoj nevjerici kada sam čuo za mogućnost potpisa za Bragu. Ipak je to klub iz velike četvorke portugalske lige koja je vrlo jaka i u kojoj igraju sjajni nogometaši. Došao sam u klub koji je bio i u finalu jednog europskog natjecanja i to ne baš tako davno - uzbuđeno je pričao Andrej.

Naravno, dojmovi se još nisu slegli do kraja, jer sve je još vruće, a Andrej je prve dane u Portugalu proveo na liječničkim pregledima, a odradio je i medijske obveze.

- Zaista je sve izvrsno. Braga je odličan klub, jer o njemu najbolje govore rezultati, a dolaskom na stadion i potpisivanjem ugovora shvatio sam o kakvoj se izvrsnoj sredini radi. Stalno su u europskim natjecanjima i stvarno sam sretan što sam postao dio te priče. Liječnički pregledi prošli su bez problema, a u prvom razgovoru za klupsku stranicu odgovarao sam na pitanja o mojim igračkim karakteristikama i očekivanjima. Rekao sam im kako vjerujem u sebe, naglasio svoje tehničke karakteristike, a da mi ni snaga ne predstavlja problem, te da ću biti sposoban obaviti sve zadaće koje će mi trener, kada dođe vrijeme, namijeniti.

Bit će zanimljivo vidjeti kakvu će ulogu dobiti u novom klubu. Po tom je pitanju već razgovarao s trenerom Abelom Ferreirom. Riječ je o mladom, 39-godišnjem stručnjaku koji je na tu poziciju izabran u travnju 2016. godine.

- Rečeno mi je kako sam doveden zato da bih igrao na stoperskoj poziciji.

Pomoći će Murić

Odlazak u Bragu nedvojbeno je ozbiljan iskorak u Lukićevoj karijeri, a vrlo brzo čekat će ga veliki izazovi. Ne samo u portugalskom prvenstvu, nego i u Europskoj ligi. Bragu u veljači očekuje dvoboj 1/16 finala protiv Marseillea, a koliko je kvalitetna Braga je pokazala osvojivši prvo mjesto u skupini ispred Ludogoreca, Hoffenheima i turskog Basaksehira.

- Spreman sam za dokazivanje i veselim se novom izazovu u karijeri. Osjećaj je doista odličan, a postoji i neka pozitivna tjeskoba. Konkurencija je jaka, ali nemam straha. Mnogo je tu kvalitetnih igrača, ima dosta Brazilaca, ali i ljudi iz naše regije.

U Bragi je i jedan Hrvat, nekadašnji igrač Dinama Robert Murić. On će sigurno olakšati Andreju adaptaciju u novoj sredini.

- Javio mi se Murić. On je u drugoj momčadi, a popričao sam i s Crnogorcem Vukčevićem i Srbinom Rosićem. Rekli su mi neke osnovne stvari o gradu, klubu i općenito o životu u Portugalu. Znam da su ovdje sjajni Danilo, Wilson Eduardo, Hassan i mnogi drugi koje ću ovih dana bolje upoznati kroz treninge.

Lukić je već imao priliku na djelu gledati nove suigrače i to u derbiju protiv Benfice na domaćem terenu.

- Da, završilo je 3:1 za Benficu. Atmosfera na stadionu je odlična, bio sam ugodno iznenađen. Istina, malo sam "proguglao" kako to izgleda prije nego što sam stigao. Stadion mi se jako sviđa, a što se momčadi i moga statusa tiče, vidim da ću morati dobro zapeti da se nametnem treneru Ferreiri - zaključio je Andrej Lukić.

Dalibor KELER
PRVI MILIJUNSKI TRANSFER NAKON VIDE

Andrej Lukić prvi je Osijekov milijunski transfer nakon Domagoja Vide koji je 2011. godine otišao u Bayer iz Leverkusena za 2.4 milijuna eura. Lukićeva odšteta, uz neke bonuse, dosegnut će milijun eura, a to ga svrstava među najbolje poslove osječkog prvoligaša u Hrvatskoj. Naravno, najveći transfer i dalje je onaj Jurice Vranješa i Marka Babića za koje je Bayren iz Leverkusena u zimu 1999. godine platio 7.5 milijuna eura. U krug najboljih poslova bijelo-plavih ulaze još odlazak Petra Krpana u lisabonski Sporting za pet milijuna maraka, pa prodaja Igora Pamića u Sochaux za dva milijuna, te Nenada Bjelice čiji je dolazak Kaisreslautern platio milijun tadašnjih njemačkih maraka. Naravno, teško je uspoređivati težinu tih transfera, jer u vrijeme kada su rađeni ti raniji poslovi u nogometu se nije okretao tako golem novac kao danas, ali je činjenica kako je NK Osijek u Lukićevom slučaju obavio dobar posao, jer je igrača, koji nije bio standardni prvotimac, plasirao za milijunski iznos. D.Kl.

Najčitanije iz rubrike