Regija
KONJOGOJSTVENA UDRUGA PLETERNICA

Pokladno jahanje selima Župe Bučje 10. veljače
Objavljeno 16. siječnja, 2018.

PLETERNICA

Konjogojstvena udruga Pleternica na izbornoj skupštini, kojoj su nazočili i članovi konjogojstvenih udruga iz Nove Gradiške i Požege, dobila je novo, pomlađeno vodstvo. Za novog predsjednika izabran je Tomislav Hip, za potpredsjednika Matej Belo, a za tajnika Tomislav Odobašić. Novom čelništvu ostaje kao cilj daljnje jačanje udruge te poticanje i promicanje svih aktivnosti uzgoja i bavljenja konjima, razvoj i unaprjeđivanje konjičkog turizma, promicanje i unaprjeđivanje turističke ponude općenito, edukacija u svim područjima vezanima uz konjogojstvo te promoviranje konjogojstva na lokalnoj i nacionalnoj razini. Članovi udruge prisutni su na svim značajnijim manifestacijama u Požeštini, ali i izvan nje. Nositelji su organizacije Pokladnog jahanja selima Župe Bučje, na koje se odazove i više od 40 konjanika.

- Trenutačno imamo 22 člana, a tendencija nam je da se poveća broj članova. U planu nam je da budemo sve prisutniji na značajnijim manifestacijama kako u gradovima Pleternici i Požegi, tako i drugim mjestima u Požeško-slavonskoj, ali drugim županijama gdje budemo pozvani. Pred nama je organizacija 7. Pokladnog jahanja selima Župe Bučje, koje će se ove godine održati 10. veljače. Očekujemo od 30 do 50 jahača, što je optimalan broj koji možemo primiti. U goste nam dolaze naši prijatelji s konjima kod kojih i mi idemo na njihove manifestacije - rekao je Tomislav Hip. 

Najveću potporu radu daje im Požeško-slavonska županija, koja će biti i pokrovitelj Pokladnog jahanja.

- Na ovu našu skupštinu došli su nam prijatelji, članovi konjogojstvenih udruga iz Nove Gradiške i Požege čime nam na određeni način daju potporu i s kojima dogovaramo prisutnost na manifestacijama kroz godinu - dodaje Hip. AGM Kruna

Konji, običaji, poljoprivreda

Običaj pokladnog jahanja nastao je kada su se muškarci vraćali u svoja graničarska sela s čuvanja granice od osmanlijske vojske. U selima su ih dočekivali i nudili onim što su imali - rakijom i vinom, suhomesnatim proizvodima i kolačima. Običaj je neko vrijeme potpuno nestao s ovih prostora jer je nestalo i konja. Obnavljanje običaja svakako je potaknuo i povratak konja na poljoprivredna gospodarstva, ne više u radnoj nego paradnoj ulozi. No, ekološka poljoprivreda vraća i korištenje konja u obradi voćnjaka, vinograda i vrtova.

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

Najčitanije iz rubrike