Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Transakcija dionicama Apartmani Medena spasila je tržište kapitala
Objavljeno 13. prosinca, 2017.

Prošloga tjedna na domaćem tržištu kapitala oprezno se trgovalo. Kako se približava kraj godine ulagači na domaćem tržištu kapitala postaju oprezniji. Oprez se odražava na smanjeni obujam trgovanja u redovnom prometu i na kontinuirani pad cijena dionica. Fond menadžeri su se povukli i povremeno kao morski psi ulijeću na tržište trgujući u blok transkacijama, pri čemu su uspjeli na brzinu otkinuti izložene veće količine dionica Valamar Riviera Poreč, HT i Slavonskog privatizacijskog fonda. Tako je to bilo do petka kada su se u središtu pozornosti našle dionice Apartmani Medena kojima se u blok prometu ostvarilo 52,8 milijuna kuna. U navedenoj blok transakciji vlasnika je promijenilo 527.560 vrijednosnica što čini 68,9 % vlasničke strukture tvrtke Apartmani Medena, prema prosječnoj cijeni 100,00 kn. Prodavatelj dionica Apartmani Medena državni je Kapitalni fond, a stjecatelj Kermas energija d.o.o. u vlasništvu Danka Končara.

Blok transakcija

Blok transakcija dionicama Apartmani Medena utjecala je na ukupni tjedni promet koji je iznosio 154,8 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 105,4 milijuna kuna i obveznicama 49,4 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 21,0 milijuna kuna. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi blago su porasle, što je povećalo vrijednost indeksa Crobex u ponedjeljak na 1867 bodova (rast za 0,4 %). Negativno raspoloženje s američkih burzi u ponedjeljak poslije podne brzo se prenijelo na europska tržišta kapitala u utorak ujutro. Zagrebačka burza nije mogla izbjeći depresiju i zbog toga je u utorak došlo do smanjenja cijena dionica i indeks Crobex spustio se na 1856 bodova (pad za 0,6 %). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1849 bodova. To je za dvanaest bodova ili 0,7 % manje nego na početku tjedna. Od 19 dionica u sastavu indeksa Crobex četiri vrijednosnice zabilježile su rast i 15 pad cijene. Na strani rijetkih tjednih dobitnika našle su se dionice Atlanska plovidba kojima se cijena povećala na 635,08 kn (rast za 7,9 %), te Valamar Riviera Poreč (rast za 0,4 %), Končar elektroindustrija-KOEI (rast za 0,3 %) i HT (rast za 0,1 %). Među tjednim gubitnicima našle su se povlaštene dionice Adris grupe (pad za 5,2 %), te Ericsson Nikola Tesla (pad za 5,0 posto), i Đuro Đaković Grupa (pad za 5,0 posto).

Pojačano trgovanje

Dionicama HT pojačano se trgovalo na početku tjedna. Prema kraju tjedna intenzitet prometa dionicama HT znatno se smanjio. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 167,00 kn. To je za 0,18 kn ili 0,1 posto više nego na početku tjedna. Dionicama Valamar Riviera Poreč snažno se trgovalo u ponedjeljak (3,2 milijuna kuna) i srijedu (5,1 milijuna kuna), jer su u navedena dva dana fond manageri proveli svoje blok transakcije. U ponedjeljak je kroz blok transakciju dionicama Valamar Riviera Poreč ostvareno 2,2 milijuna kuna, a u srijedu 2,6 milijuna kuna prometa. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč u petak je dohvatila 43,84 kn. To je za 0,15 kn ili 0,3 posto više nego na početku tjedna. Pojačana kupnja dionica Atlanske plovidbe gospodina Igora Bilbije utjecala je na višemjesečni rast cijene. Prema poslednjim dostupnim podacima Igor Bilbija vlasnik je 129.874 vrijednosnice Atlanske plovidbe što čini 9,3 posto vlasničke strukture, čime se pozicionirao na drugo mjesto u Top-10 dioničara odmah iza Centra za restrukturiranje i prodaju - CERP koji u vlasništvu drži 140.184 dionice (10,0 posto vlasništva). Cijena dionice Atlanska plovidba povećana je u petak na 635,08 kn (rast za 7,9 posto). Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 3,3 milijuna kuna tjednog prometa, pri čemu je cijena u petak smanjena na 422,50 kn (tjedni pad za 3,1 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvareno je 2,4 milijuna kuna prometa, a cijena je u petak dohvatila 474,00 kn (tjedni pad za 5,2 posto). Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, povećala se u petak na 110,61 indeksnih bodova (rast za 0,17 posto).

Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

INVESTITORI, DOMAĆE TRŽIŠTE KAPITALA ZAPALO JE U DEPRESIJU KAKO SE PRIBLIŽAVA KRAJ GODINE. PRATITE VIJESTI S TRŽIŠTA I POKUŠAJTE PRONAĆI PODCIJENJENJE DIONICE

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike