Regija
OLAKŠICA ZA PROIZVOĐAČE VOĆNIH RAKIJA

Prepolovljena trošarina za
registrirane male destilere
Objavljeno 11. prosinca, 2017.
Novi zakonski okvir male proizvođače treba učiniti konkurentnijima

NAŠICE - Udruga voćara i vinogradara iz Našica, u suradnji s Udrugom proizvođača domaće šljivovice (UPDŠ) Slavonka iz Osijeka, organizirala je za svoje članove, ali i ostale zainteresirane, edukativno predavanje posvećeno malim destilerijama, ali i klimatskim promjenama i tradicijskim sortama šljiva. Malim proizvođačima prirodnih voćnih rakija, zahvaljujući poreznim promjenama koje se odnose na izmjene Zakona o trošarinama, a koje su na snazi od početka ove godine, upola su jeftinije trošarine, ali samo ako se registriraju kao mali destileri. Naime, u trošarinski sustav uveden je termin male destilerije uz plaćanje snižene stope trošarine za 50 posto u odnosu na standardnu stopu.

Kako postati mali destiler te o novim zakonskim regulativama u proizvodnji rakija, govorili su Ksenija Vekić i Branimir Pekić iz Službe za nadzor Carinske uprave Osijek. Istaknuto je da je izmjenama Zakona o trošarinama određeno da mali poljoprivrednici, poljoprivredna gospodarstva i OPG-ovi koji proizvode alkoholna pića na tradicijski način carinskom uredu podnose zahtjev za odobrenje proizvodnje u statusu male destilerije.

O pogodnostima instituta male destilerije govorio je i Toni Galović, tajnik UPDŠ-a Slavonka, rekavši da izmijenjeni zakonski okvir ne snižava samo trošarine, nego male proizvođače čini i konkurentnijima.

- Male destilerije institut su koji se temelji na uredbi Europske unije i njime se malim proizvođačima jakog alkoholnog pića omogućava da na legalan način smanje svoje obveze, odnosno trošarinu koja se prepolovljuje. Prije su mali proizvođači plaćali 24 kune za litru alkohola, a ako se registriraju kao male destilerije plaćat će 12 kuna. To će ih učini i konkurentnijima – istaknuo je Toni Galović.

Predsjednik UPDŠ-a Slavonka Stjepan Galović također drži da će male destilerije utjecati na konkurentnost i održivost OPG-ova.

- Prema zakonskim odredbama, mali proizvođači koji tradicionalno proizvode rakiju sada su formalno-pravno prema značenju jednaki kao i oni koji imaju moderne destilerije. Uz 50 posto smanjenu trošarinu, institut male destilerije omogućava tradicijskim proizvođačima da iziđu iz sfere bojažljivosti da će ih netko progoniti, već kao i svi drugi proizvođači mogu dobiti markicu i pojavljivati se na tržištu. Naravno, moraju se potruditi da ispune propisane uvjete – rekao je Stjepan Galović.

Kao i za svaku poreznu reformu, trebat će još neko vrijeme da i reformirana trošarina u potpunosti zaživi. Prema riječima predsjednika Udruge voćara i vinogradara Našice Darka Cerovskog, koji je ocijenio da je predavanje bilo korisno, upitno je koliko su male destilerije ekonomski isplative.

- Čuli smo da, unatoč tome što su zakoni nešto blaži i regulative promijenjene, sve je to za male proizvođače još uvijek nedohvatljivo, odnosno prevelika su ulaganja da bi se iz OPG-a i proizvodnje od 50 litara došlo do malog destilera, gdje su mnogo veće količine u pitanju. Naravno, da bi se radilo prema zakonu, potrebno je i mnogo papirologije – napomenuo je Cerovski.

Snježana FRIDL
Motičanka zaštićena sorta

Među zanimljivim izlaganjima bilo je i ono o šljivi motičanki, zavičajnoj sorti našičkoga kraja koja je zaštićena kao izvorna, a o čemu su govorili Stjepan Galović i Josip Patajac. Bojan Stipešević sa Zavoda za bilinogojstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, svoje predavanje posvetio je tome je li globalno zatopljenje mit ili stvarnost, i što o tome kaže znanost.

12

kuna, umjesto 24 kune, plaćaju proizvođači za litru alkohola ako se registriraju kao male destilerije

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike