Regija
UZ MEĐUNARODNI DAN SEOSKIH ŽENA

Uz bukovačke žene neće nestati ni selo ni običaji
Objavljeno 18. listopada, 2017.
Što rade u slobodno vrijeme đacima su pokazale članice “Bukovice u srcu”

NOVA BUKOVICA - Mali četvrtaši iz Osnovne škole Vladimira Nazora u Novoj Bukovici željeli su saznati kako seoske žene provode svoje slobodno vrijeme i kojim se hobijima bave, a upravo je Međunarodni dan seoskih žena bila najbolja prilika za to. Njihova učiteljica Lidija Medved dogovorila je susret svojih učenika s članicama seoske udruge žena “Bukovica u srcu”, a idealno mjesto za razgovor o aktivnostima seoskih žena bio je etnopark, koji je udruga uredila u središtu mjesta.

Sada, u najljepše godišnje doba, park je prelijepo šaren od jesenskih boja i ukrašen raznim plodovima prirode i ljudskog rada, pa su učenici mogli vidjeti koliko vrijedi rad i što sve mogu načiniti vrijedne ruke seoskih žena i težaka. Članica udruge Marijana Kiš pokazala je učenicima neke svoje radove izrađene u mališanima već poznatoj salvetnoj tehnici, ali koji su im dali nove ideje kako se stari i odbačeni predmeti mogu iskoristiti i učiniti korisnima, lijepima i upotrebljivima. Mirjana Žagar bavi se likovnom tehnikom string-art, koja je učenike posebno zainteresirala jer im je nepoznata i nova. Ona izrađuje slike koristeći čavle, vunu ili konac i svoju darovitost crtanja. Kad je učenicima objasnila postupak rada, dobila je poziv da ih posjeti kad se budu okušali u toj tehnici na satovima likovno-etno radionice. Ruža Striber također je pokazala neke svoje heklane radove, među njima stolnjake, tabletiće, anđele, zvončiće, leptire, krunice... Ivana Ladović ugostila je učenike u svom plasteniku jer ona se bavi uzgojem krizantema. Kaže da voli taj hobi jer su se njime bavile njezina baka i mama. Dosta je zahtjevan i traži mnogo vremena i redovitog rada, ali je sretna kad vidi prekrasne cvjetove koji su rezultat njezina rada. Anđelka Jambrešić predstavila je svoje slike izrađene s pomoću glačala i masnih bojica te pojasnila da je to tehnika enkaustike, koja traži strpljenje, preciznost i upornost, ali i nadarenost za slikanje.

Pa kad su sve to vidjeli, bukovački četvrtaši zaključili su da su svi hobiji vrlo zanimljivi, da traže vrijeme i talent, ali i usrećuju, pa se žene iz Nove Bukovice upravo zato i bave tim aktivnostima. A da su uspješne i u nekim drugim, kućanskim poslovima, dokazale su počastivši učenike i učiteljicu voćem, slasnim domaćim kolačima i sokovima koje su same spremile. Kažu da seoski običaji nalažu da se gosti uvijek dočekaju spremni i nikad ih se ne pušta praznih ruku. Uzrečica “Bolje da nestane selo nego običaji” za Novu Bukovicu ne vrijedi, jer učenici su sa svojom učiteljicom zaključili da uz ovakve seoske žene neće nestati ni selo ni običaji. Oni su im zahvalili što su im uljepšale dan i naučile ih cijeniti talent i marljivost seoskih žena.

Petar ŽARKOVIĆ
BAKA SLAVICA SPREMA ZBIRKU SVOJIH PJESAMA

Baka Slavica Čizmar, inače predsjednica udruge “Bukovica u srcu”, piše pjesme različitih tema, najradije o svojoj Bukovici, rodnom zavičaju i sjećanjima iz mladosti. Neke svoje pjesme čita ozarena lica i sa smiješkom, a uz neke joj zadrhti glas i oči se napune suzama zbog starih, dobrih, nezaboravljenih vremena. Nada se da će uskoro izdati i svoju zbirku pjesama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike