Sport
TUGA UNATOČ POBJEDI

Budite ponosni! Dalje nije prošla bolja momčad!
Objavljeno 24. kolovoza, 2017.
Osijek je bio na korak do pothvata, nakon što je Boban postigao pogodak koji nije bio dovoljan

Vezani članci

ATMOSFERA U ST. PÖLTENU UOČI UTAKMICE

Konobari poručivali: Isprašite Austriju

RIJEKA POSLJEDNJI ADUT

I Dinamo i Hajduk bez Europske lige

BIJELO-PLAVA VEČER

Cijeli grad je drhtao zbog nogometaša Osijeka

Kako je to bilo blizu. Osijek je bio na pragu veliku pothvata na NV Areni. Poveli su bijelo-plavi nakon sat vremena igre i trebao im je još samo jedan pogodak za ulazak u raj. Na žalost, ostao je nedostižan. Odigrao je Osijek hrabru utakmicu natjerao Austrijance da strahuju do posljednjih sekundi, ali nije uspio usrećiti sam sebe. Ipak, Osijek svoj europski put završava uzdignute glave – pobjedom. A plasman u Europsku ligu izgubljen je prije tjedan dana u Gradskom vrtu. Baš šteta...

Ugašena agresiva

Bijelo-plavi su u utakmicu ušli s punim gasom, očito je plan trenera Zorana Zekića bio zaskočiti Austrijance odmah u otvaranju utakmice. I dalo je to rezultat jer je Osijek u šestoj minuti stvorio svoju jedinu ozbiljnu priliku u cijelom prvom poluvremenu. Grezda je presjekao Westermannov pas 35 metara od vrata Austrije i svojim lakim korakom projurio kroz obranu domaćih, vukao ga je Martschinko za dres, ali ga nije zaustavio, Grezda je ušao u kazneni prostor i onda umjesto da uputi udarac išao je na iznuđivanje kaznenog udarca pa je ta velika prilika propala. Ubrzo se taj agresivan Osijekov početak ugasio ponajviše zahvaljujući brojnim netočnim dodavanjima. Igračima kao da su se “skratile” noge, kod njih je bila prisutna velika napetost. Austria je igrala mirno, rezultatska prednost koju je stekla u Gradskom vrtu joj je to omogućavala, postavila se čvrsto i gusto na sredini terena te vrebala priliku. Jednu takvu brzu akciju izveli su domaćini u 23. minuti kada je pozornosti obrane Osijeka izmakao opasni Monschein. Pucao je s 12-13 metara iskosa s desne strane, ali Malenica nije imao potrebe za intervencijom. Osječani su se trudili, ali akcije im nisu bile tečne, niti s jasnom idejom, pa obrana Austrijanaca nije bila na posebnim iskušenjima. Kako se približavao odlazak na odmor Osijek je počeo gubiti dah, a Austria je postajala sve opasnija. Istina, najčešće je prijetila dalekometnom paljbom, ali udarci Holzhausera i Serbesta nisu bili precizni. U 40. minuti promašili su bečki “ljubičasti” svoju najveću priliku. Holzhauser je poslao odličan ubačaj slijeva, Monschein je ostao sam na osam-devet metara od Malenice, bila je to matna situacija, ali je srećom po Osijek, domaći napadač pogodio gredu. Prvo poluvrijeme je ubrzo završilo, a dojam je bio kako Osijek u polju nije izgledao tako loše, ali nije bio opasan po vrata Hadžikića.

Ostali kratki

Trener Osijeka Zoran Zekić je u poluvremenu u igru je umjesto Pušića ubacio Bobana, a Osijek je odmah u prvom napadu konačno zapucao prema Hadžikiću. Škorić je točnom dugom loptom pronašao Šoršu, koji je, pak, povratnom loptom uposlio Mudražiju na rubu kaznenog prostora, ali njegov udarac nije bio dovoljno precizan. No, nakon toga opet je domaćin bio opasniji. U 53. minuti Holzhauser je imao slobodan udarac s 18-19 metara iskosa s desne strane, prebacio je “živi zid”, ali je Malenica bio na mjestu. Dvije minute kasnije Martschinko je uputio opasan prizemni ubačaj s lijeve strane, ali je u posljednji trenutak Barać skrenuo loptu u korner koju je na drugoj vratnici vrebao Monschein. U 60. minuti dobro je pucao Boban slijeve strane, gađao je suprotni kut, ali je Hadžikić bio na mjestu. Dvije minute kasnije zatresla se mreža Austrije! Strijelac je bio Zekićev džoker s klupe Boban. Tako je Osijek stigao do toliko željenog vodstva, a ostalo mu je gotovo još pola sata da pokuša izvesti veliki pothvat. U 78. minuti Boban je imao na glavi Osijekov ulaz u skupine Europske lige. Bočkaj je izveo udarac iz kuta, a Boban pucao glavom iz neposredne blizine pored vrata. U posljednjih desetak minuta Zekić je povukao posljednji potez. U napad je zbog skok igre poslao Andreja Šimuneca koji je prvom kontaktu s loptom imao priliku ozbiljno ugroziti vrata, ali nije dobro zahvatio loptu glavom. Ludo je bilo u završnici, Osijek je pokušavao dugačkim loptama, ali Austria je to izdržala i otišla u Europsku ligu, a hrabri bijelo-plavi u očaju ostali na travi...

Iz St. Poltena: Dalibor KELER

ST. POLTEN - NV Arena. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 7400. Sudac: Vladislav Bezborodov (Rusija) - 6. Strijelac: 0:1 Boban (62). Žuti kartoni: De Paula, Prokop (Austria), Ejupi, Boban (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: GABRIJEL BOBAN (OSIJEK)

AUSTRIA

0

Hadžikić 6,5, De Paula 6, Kadiri 6,5, Westermann 7, Martschinko 6, Holzhauser 6,5, Serbest 6 (od 78. Salamon -), Prokop 6 (od 90. Borković -), Tajouri-Shardi 6, Pires 6,5, Monschein 5,5 (od 69. Friesenbichler 5,5).

OSIJEK

1(0)

Malenica 6,5, Šorša 7, Škorić 6,5, Barać 6, Barišić 5,5, Mioč 6, Mudražija 6 (od 83. Šimunec -), Bočkaj 5,5, Pušić 6 (od 46. Boban 7), Grezda 5,5 (od 69. Grgić 6,5), Ejupi 6.

DINAMO I HAJDUK BEZ EUROPSKE LIGE

Nakon deset sezona u kojima su igrali u skupinama europskih kupova nogometaši Dinama nisu uspjeli ostvariti plasman u Europsku ligu. Na gostovanju u Elbasanu kod Skenderbeua sinoćnji susret završio je bez pogodaka, a kako je u Maksimiru prije tjedan dana bilo 1:1 u skupinu Europske lige ide albanska momčad. “Modri” su od 77. minute imali igrača više. Isključen je bio Nimaga. No, nije pomoglo.

Na krcatom Poljudu Hajduk je odigrao s Evertonom 1:1, a kako su u prvom susretu Englezi slavili s 2:0 i Splićani su završili europsko natjecanje. Poveo je Hajduk sjajnim golom Radoševića u 43. minuti. Šok je uslijedio odmah na početku drugog poluvremena kada je Sigurdsson gotovo s polovine igrališta pogodio mrežu. Hajduk je mogao doći i do pobjede, no Said nije iskoristio kazneni udarac.

Presudno

U PRVOJ UTAKMICI AUSTRIA SLAVILA 2:1

0:1

Mudražija je proigrao Bobana koji je bio miran i prvo pogodio lijevu vratnicu od koje se lopta odbila u mrežu.

Najčitanije iz rubrike