Novosti
ČEKA SE ODLUKA O ŠPANJOLSKOJ

Moguć je povrat dijela novca za ekskurzije
Objavljeno 22. kolovoza, 2017.

Dok traje neizvjesnost hoće li maturanti krenuti put Španjolske, što će se u konačnici odlučiti nakon sastanaka školskih odbora, sazvanih uglavnom za danas (utorak), roditelji nestrpljivo očekuju i informacije o mogućem povratu novca ako se maturalno putovanje otkaže.

- Kod nas će se održati sastanak, kada će naši vlasnici reći što i kako dalje postupati. Mi smo iz Osijeka imali planiran jedan autobus i voljni smo vratiti dio novca, odnosno sredstva koja nisu konzumirana, poput dnevnica i sl. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak lijepo je rekla da se ne putuje, no mi bismo sad trebali kao žrtvena janjad snositi troškove. U ovom trenutku ne znamo što će uprava točno odlučiti, no ono što je plaćeno Španjolskoj mi ne možemo vratiti, ali ne mislimo ostvarivati dobit, iako su se naši autobusi mogli prodati dalje. Vjerujem da će se taj novac vratiti i učiniti sve da olakšamo situaciju roditeljima - rekla je Zora Križanović, direktorica u APP turizmu, dodavši da je čak predlagala da se na putovanju izbjegne Barcelona, a kad je u pitanju Lorret de Mar, kaže, turoperatori u Španjolskoj uvjerili su agencije da je taj prostor siguran i da nema razloga da maturanti ne otputuju.

Barcelona sigurna

Pet autobusa Panturista trebalo je krenuti put Španjolske, a voditelj Panturistovih turističkih agencija Krešimir Škrtić izjavljuje da još ne želi prejudicirati hoće li ići u Španjolsku. Naglašava da će se poštovati odluke školskih odbora, no također kaže kako ima povratnu informaciju od španjolskih partnera da je u ovom trenutku Barcelona jedan od najsigurnijih gradova na svijetu. Sigurnosne mjere, kaže, povećane su, no tu je i sestrinska španjolska tvrtka Arriva, koja je potvrdila da će u slučaju dolaska biti na usluzi za bilo što.

- Naša djeca nisu ni trebala biti smještena u Barceloni, nego u Lorret de Maru, a također moram reći da ni jedna grupa iz cijele Europe nije otkazala putovanje u španjolski glavni grad. Odluka je na školskim odborima i mi ćemo je poštovati, no život ondje normalno teče - izjavljuje Škrtić, dodajući da ostaje problem oko povrata novca koji je već uplaćen u Španjolsku. Tek nakon pismenog otkaza aranžmana, dodaje Škrtić, moguće je zatražiti povrat novca, odnosno prolongiranje za drugi termin, no i to je moguće tek nakon što od školskih odbora agencija napismeno dobije odluku da maturanti ne putuju.

Nije ratno stanje

- Kontaktirao sam i s partnerom iz Španjolske, koji je pak u kontaktu s hotelijerima, i nije bilo govora da će se novac vratiti. Neslužbeno doznajem da u slučaju kad put ne sprječava elementarna nepogoda ili ratno stanje, hoteli ne vraćaju novac. Ni jedna grupa iz svijeta koja onamo dolazi, navodno, nije otkazala put - ističe Škrtić i kaže da je promjena destinacije u ovom trenutku nemoguća.

- Znam da si nećemo zadržavati nikakvu ekstradobit. Prije dva mjeseca Panturist agencija imala je dogovoreno putovanje u London koje je zbog terorističkih napada otkazano. Vratili smo sav novac, no to se dogodilo 30 dana prije puta i to su nam opći uvjeti dopuštali. Ponavljam, povrat novca ne ovisi o nama, nego o agentima i ne znamo koju će odluku donijeti - zaključio je Škrtić.

Marija MIHELIĆ
Zbog terorizma moguć raskid ugovora bez naknade?

HRT prenosi kako putničke agencije upozoravaju da roditelji neće dobiti novac ako se maturalci otkažu, izuzev ako su uplatili osiguranje od otkazivanja. Ističu da su uplaćeni novac već proslijedili, kao i uplatili smještaj. Iz istog izvora doznajemo i da u Udruzi hrvatskih putničkih agencija tvrde da za sada nema odgode putovanja, a za HRT je Dijana Kladar, predsjednica Saveza potrošačkih udruga, izjavila da se roditelji koji ne žele da im djeca idu na maturalno putovanje u Španjolsku mogu pozvati na direktivu koja obvezuje Hrvatsku da se u slučaju bojazni od terorističkog napada može tražiti raskid ugovora i ne treba platiti naknada. Naglasila je i da agencije mogu zadržati dio novca zbog troškova.

- Postoji direktiva i presude EU sudova koje kažu da ju možemo izravno primijeniti. Svaki potrošač može se obratiti agenciji pisanim putem i tražiti raskid ugovora bez plaćanja. To vrijedi i ako je rok za otkazivanje sedam dana. Roditelji za uplaćeni novac mogu tražiti i promjenu destinacije - naglasila je Kladar.

Najčitanije iz rubrike