Novosti
ČEKA SE ODLUKA ŠKOLSKIH ODBORA

Maturanti ostaju i bez novca i bez puta u Španjolsku?
Objavljeno 21. kolovoza, 2017.
Maturanti su ogorčeni i misle da je “bolje da ih kamion udari u Barceloni nego da stradaju od požara u Hrvatskoj”

Iako je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prošloga petka svim školskim odborima preporučila odgodu svih putovanja u Španjolsku, do sastanaka odbora neće biti poznato hoće li ovogodišnji maturanti krenuti na putovanje. Budući da će se školski odbori sastati tek nakon roditeljskih sastanaka, koji se organiziraju danas (ponedjeljak), u ovom trenutku ništa ne znaju ni ravnatelji, ni roditelji, a ni maturanti, koji su, neočekivano, također podijeljeni oko odlaska u Španjolsku, koja je protekloga tjedna bila meta čak dvaju terorističkih napada. Podsjetimo, u četvrtak je u napadu u Barceloni poginulo najmanje 14 osoba, a sedam ih je ozlijeđeno tijekom noći s četvrtka na petak u napadu u katalonskom turističkom gradiću Cambrilsu. Oba napada izvedena su jurećim kombijima u trenutku kad je na ulicama bilo mnoštvo ljudi.

Roditelji protiv

- Moja bi kći išla ako većina ide, a ona euforija koja se očekuje prije maturalnog putovanja ovaj je put opravdano izostala. Moj suprug je protiv, a moja su razmišljanja podijeljena. Koliko sam god protiv da ide, kao i svaki razuman roditelj nakon svega ovoga, toliko mi je žao da propusti priliku i ne vidi Španjolsku. Razgovarala sam s kolegicom, koja je ravnateljica škole, i mišljenja je da nisu velike mogućnosti ponovnog napada na istom mjestu, no to su jako teške odluke. Danas ćemo se čuti s razrednicom pa ćemo više znati - ispričala je Slavica Mijatović, majka maturantice iz Opće gimnazije, koja je put Španjolske trebala krenuti 23. kolovoza.

Dan poslije, u četvrtak, u Španjolsku su planirali otputovati i učenici Jezične gimnazije, no razumljivo, ni oni još ne znaju hoće li put biti odgođen. Marija Kraml, majka maturantice iz Jezične gimnazije, kaže kako su u obitelji mišljenja podijeljena, a kći bi, kaže, svakako išla na maturalno putovanje.

- Argument je moje kćeri, pa i ostalih maturanata, kako je bolje da ih kamion udari u Barceloni nego da stradaju od požara u Hrvatskoj. Činjenica je da svagdje vreba opasnost i da čovjek nigdje nije stopostotno siguran. Osobno bih bila mirnija da se sve to odgodi, iako je moj suprug mišljenja da je sad Barcelona najsigurnija jer neće teroristi udariti na jedno mjesto dva puta u kratkom vremenu - priča Kraml, dodajući da su i ti argumenti prihvatljivi, no njezin majčinski instinkt govori kako je bolje da se planirano putovanje odgodi za neka sigurnija vremena. Ako Školski odbor Jezične gimnazije ipak odluči da maturanti idu na putovanje, kaže, pustit će i svoje dijete i pomoliti se Bogu da se u vrijeme dok su ondje ništa ne dogodi.

Situacija nije dramatična

I Ekonomska škola u Osijeku jedan je od organizatora maturalnog putovanja u Španjolsku. Ravnateljica Lidija Žaper kaže kako je odlučeno da će se poslušati savjet Ministarstva, no za danas je organiziran roditeljski sastanak. U međuvremenu, kaže, prima silne upite roditelja koji je mole da zabrani putovanje.

- Konačan zaključak nakon roditeljskog sastanka iznijet ćemo i Školskom odboru. Želim čuti mišljenje svih roditelja, a kad je u pitanju Školski odbor, dosad je uvijek donosio racionalne i razumne odluke, tako da pretpostavljam kako će i sad biti tako. Nisam kontaktirala nikoga od kolega, tako da ne znam kakvo mišljenje vlada u drugim školama - kaže Lidija Žaper, ravnateljica Ekonomske škole u Osijeku, dodajući da se maturantima svakako putuje i smatraju kako situacija u Španjolskoj nije toliko dramatična da bi im se trebalo otkazati toliko željeno putovanje.

Tu je, dakako, u pitanju i već uplaćeni novac i još uvijek nije jasno što će biti s njegovim povratom, ali i s mogućnosti odlaska na neku drugu destinaciju. Slavica Mijatović tako kaže kako je čula da agencije ne planiraju vratiti sav novac, a ravnateljica Žaper pak smatra da je prekratak rok za osiguravanje druge destinacije, smještaja, prijevoznika i sl. Valja naglasiti kako je malo vjerojatno da će školski odbori donijeti odluku suprotnu onoj ministrice Divjak, no na odgovor hoće li maturanti ikamo otputovati, valja pričekati još dan ili dva.

Marija MIHELIĆ
Umjesto na španjolskoj maturalac na jadranskoj obali?

Prema mišljenju mnogih, Španjolska je trenutno najsigurnija zemlja upravo stoga što je rijetkost da se teroristički napadi u kratkom vremenu dogode na istome mjestu. Ipak, ravnateljica Žaper kaže da godinama pokušava utjecati na promjenu destinacije. Osobno, kaže, podržava putovanje na Jadran.

- Naravno, takva promjena stvar je agencija i Ministarstva, ali i smještaja, tako da je ovo samo moje mišljenje. Mnogi maturanti nisu bili u našim nacionalnim parkovima, mnogi čak ni u Kopačkom ritu. Neki smatraju da je maturalno putovanje u Hrvatskoj skupo, no ne dijelim to mišljenje. Kad je u pitanju smještaj, ako nema hotela, tu su hosteli, privatni smještaj ili pak polog u slučaju devastacije - zaključuje Žaper.

Možda ste propustili...