Sport
ZAŠTO ĆE POBIJEDITI FRANCUSKA?

Griezmann, Giroud i 80.000 navijača
Objavljeno 9. srpnja, 2016.

Vezani članci

ZAŠTO ĆE PORTUGAL POBIJEDITI?

Igraju savršeno turnirski sistem

VELIKO FINALE NA STADE DE FRANCE

Francuskoj treći naslov ili Portugalu prvijenac?

Francuska je još jednom dokazala kako se zna nositi s pritiskom kada je domaćin velikih natjecanja, i to bi mogla biti presudna stvar u finalu. Kada su god bili domaćini, osvajali su europsko ili svjetsko prvenstvo. Tijekom ovog Eura igrali su promjenjivo. Napadački su uglavnom ovisili o inspiraciji nekog pojednica, u početku Payeta, a poslije Griezmanna koji je odlično odigrao nokaut-fazu turnira. Međutim, ja bih želio naglasiti učinak Olivera Girouda. On je taj ključni čovjek koji otvara prostor Griezmannu i Payetu, obično na sebe veže dvojicu igrača i pametnim otvaranjima ostavlja koridore u koje upadaju Griezmann i Payet. Upravo bi Giroud tim svojim kretnjama mogao biti uteg koji će prevagnuti finale na stranu Francuske. U biti, čak mislim kako njemu više odgovara kada Francuska ima posjed i stisne suparnika pred njegov kazneni prostor. Tu do izražaja dolaze sve njegove kvalitete od odličnih otvaranja prostora do ostavljanja kvalitetnih lopti za igrače koji nadiru iz drugog plana, pa do same realizacije.

Bit će to zanimljivo finale jer treba vidjeti kako će Francuzi riješiti “uspavanku” koju svojom igrom, prije negoli zada “kobni ugriz”, nameće Portugal. Francuska je pokazala kako se podjednako dobro snalazi i kad treba imati posjed, ali i kad treba vrebati iz kontre. Zasad djeluju kao najbolje izbalansirana momčad, a očekujem konačno i u pravom izdanju Paula Pogbu. Puno se govorilo o njemu, a bar iz mog kuta gledanja, on tijekom prvenstva nije opravdao taj visoki ugled koji je stekao igrama u dresu Juventusa. No, to u finalu može biti važna unutrašnja rezerva za Francuze.

Naravno, u okolnosti koje će biti pozitivne za Francuze u tom finalu nikako se ne smije izostaviti podrška koju će imati s tribina. Navijači su ih i dosad nosili kada im je bilo teško i zato će im biti važna potpora i u tom finalu. Francuska možda nije igrala najljepši nogomet na turniru, ali je na pravi način uspjela amortizirati taj golemi pritisak s kojim je živjela do finala. Sada im je ostao još taj završni korak i mislim kako će propustiti priliku da ga učine.

Zoran Zekić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike