Sport
VELIKO FINALE NA STADE DE FRANCE

Francuskoj treći naslov ili Portugalu prvijenac?
Objavljeno 9. srpnja, 2016.

Vezani članci

ZAŠTO ĆE POBIJEDITI FRANCUSKA?

Griezmann, Giroud i 80.000 navijača

ZAŠTO ĆE PORTUGAL POBIJEDITI?

Igraju savršeno turnirski sistem

U nedjelju će završiti jednomjesečna nogometna avantura zvana Euro u Francuskoj. Ostala je još samo jedna utakmica, ona koja će odlučiti o 15. osvajaču naslova prvaka Europe.

Domaćinski

Bit će to Francuska ili Portugal. Francuska treći put ili će se Portugal prvi put okititi velikim trofejom u svojoj povijesti. Francuzi zasad imaju stopostotan učinak. U dosadašnja dva finala Europskog prvenstva dva su puta slavili. Bilo je to 1984. godine, kada su također bili domaćini, te 2000. godine, kada su nakon produžetaka slavili u finalu protiv Italije. Francuzi će tako igrati treći put finale velikog natjecanja kada su bili domaćini, nakon EP-a 1984. godine i Coupe de Mondea 1998. godine, kada su također trijumfirali. Ne, u tom pogledu nemaju stopostotni učinak. Naime, prvo Europsko prvenstvo igrano je 1960. godine u Parizu. Slavio je SSSR nakon pobjede nad Jugoslavijom. Portugalci su se zasad također pokazali kao “domaćinska” reprezentacija. Ušli su u finale 2004. godine kada su organizirali Europsko prvenstvo. Zaskočili su ih u finalu Grci, pa će im ovo biti prvo veliko finale izvan svoje zemlje. Poznato je tijekom ovoga Europskog prvenstva da Portugalci ne briljiraju. Igraju ružan, ali učinkovit nogomet. No, njihov izbornik Fernando Santos ne zamara se previše kritikama, već poručuje:

- Ne bojimo se nikoga!

Pokazao je Santos kako zna taktički nadmudriti suparnika. Slična “šahovska predstava” očekuje se i u nedjelju u St. Denisu. Premda, imat će protiv sebe Didiera Deschampsa, koji je u prigodi da nakon naslova europskog prvaka kao igrač (2000. godine bio je kapetan “tricolora”, nap. a) isto ponovi i 16 godina poslije kao igrač.

- Nismo još napravili ništa. Sada se moramo boriti za naslov prvaka - rekao je Deschamps, koji je već proslavio samu činjenicu da su “tricolori” ušli u finale Europskog prvenstva, što mu je najveće trenersko dostignuće.

Osveta?

Veliko finale bit će označeno i kao dvoboj dvojice najboljih napadača Francuske i Portugala. Antoine Griezmann, s dva pogotka Nijemcima, odlijepio se na listi strijelaca. Dosad je na Euru u Francuskoj postigao šest pogodaka. S tri pogotka u Francuskoj Ronaldo se izjednačio s Michelom Platinijem na “vječnoj listi” najboljih strijelaca europskih prvenstava. Griezmann i Ronaldo već su se ove godine susreli u jednom velikom finalu. Bilo je to u finalu Lige prvaka u Milanu kada su se susreli Ronaldov Real i Griezmannov Atletico. Tada je više sreće, nakon jedanaesteraca, imao Real. Sprema li Griezmann slatku osvetu ili će si Cristiano Ronaldo s prvim naslovom u portugalskom dresu “priskrbiti” već sada “Zlatnu loptu” za 2016?

Krešimir LACKOVIĆ

tradicija

PORTUGAL NIJE SVLADAO FRANCUZE OD 1975. GODINE

15.

finale Europskog prvenstva igrat će Francuska i Portugal. Samo je jedno finale (1976.) odlučeno nakon jedanaesteraca

9

reprezentacija dosad je osvojilo naslov prvaka Europe. Osvoji li Francuska naslov izjednačit će se s Njemačkom i Španjolskom po broju europskih titula

Možda ste propustili...

MELEM NA RANE BILA BI DOMAĆA POBJEDA PROTIV HAŠK SOKOLA

Baranjcima hitno treba pobjeda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana