Osijek
NACIONALNI DAN HITNE MEDICINSKE SLUŽBE

Djelatnici Zavoda građanima mjerili krvni tlak, saturaciju kisika u krvi i šećera u krvi...
Objavljeno 30. travnja, 2024.

Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije priredio je u utorak na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića proslavu Nacionalnog dana hitne medicinske službe.

Građanima su predstavljena vozila hitne pomoći i sanitetskog prijevoza te prezentirana oprema i pomagala u hitnoj pomoći. Djelatnici Zavoda građanima su mjeriti krvni tlak, saturaciju kisika u krvi i šećera u krvi, dok su ih stručni zdravstveni djelatnici savjetovali.

Ravnateljica Zavoda Silvana Sabo podsjetila je kako je Vlada Republike Hrvatske 30. travnja 2013. godine donijela odluku da se upravo na taj dan obilježava Nacionalni dan hitne medicinske službe, što je prema njezinoj ocjeni za hitnjake bilo jako važno, jer su prepoznati svi napori i specifičnosti ove iznimno važne struke.

- Dobili smo svoj dana koji možemo posebno obilježiti i pokazati što sve radimo te uputiti apel našim sugrađanjima za što boljom suradnjom, kako bismo osigurali bolju izglednost liječenja naših hitnih pacijenata - istaknula je Sabo te pojasnila kako je ustrojena i na koji način funkcionira hitna medicisnka služba OBŽ-a.

- Radimo u 45 timova T1 koje čine liječnik, medicinska sestra, tehničar i vozač i 20 timova T2 koje sačinjavaju dva medicinska tehničara, a imamo i 19 timova sanitetskog prijevoza. Posebno smo sretni što nam se od 30. ožujka ove godine priključila i hitna helikopterska medicisnka služba koja ima tri tima. Uz sve navedene timove imamo oformljene i dvije proijavno-dojavne jedinice, jedu za hitnu pomoć, a drugu za sanitetski prijevoz - rekla je Sabo.

Dodala je kako su svi navedeni timovi vrhuski opremljeni, čak i nadstandardno, zahvaljujući dobroj suradnji s osnivačem Zavoda za hitnu medicinu, a to je Osječko-baranjska županija.

- Županija vrlo često intervenira u slučaju svih naših potreba, pa tako i onih za novim vozilima. Ove godine financirala je nabavku novih 12 vozila u vrijednosti preko milijun eura, čime je naš vozni park značajno pomlađen, što nam je jako bitno jer vozila su naše osnovno sredstvo rada - poručila je.

Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije obavlja djelatnosti hitne medicinske pomoći (45 timova) i sanitetskog prijevoza (19 timova), a godišnje se u Zavodu ostvari oko 2,3 milijuna kilometara. U svakom je od vozila osiguran automatski vanjski masažer srca, ultrazvuk s bežičnom sondom, tragači vena, videolaringoskop i dr., tako da stanovnici OBŽ-a mogu biti sigurni da je za njih u slučaju potrebe osigurana vrhunska oprema, ali i ono još važnije - vrhunski stručnjaci koji su kvalitetno obučeni i puni entuzijazma i ljubavi prema svome poslu.

Jedan od njih je medicinski tehničar Tomislav Varga, zaposlenik Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

- U Zavodu radim posljednje četiri godine. Posao je vrlo odgovoran, stresan i definitivno zahtjeva, rekao bih, poseban kapacitet da bi se mogao obavljati, kako u emocionalnom tako i u mentalnom smislu. Najbitniji je brzi dolazak do pacijenta, a dalje je sve na nama i na bogu", poručio je medicinski tehničar Varga.

Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je svima koji rade u hitnoj medicini, istaknuvši kako je puno toga dobroga što čine za naše sugrađane te je neupitno kako će OBŽ nastaviti dobru suradnju sa Zavodom.

- Zajedničkim snagama pronalazimo rješenja za brojnu opremu, vozila i drugo, a od ove godine novost je i helikopterska služba koja će, uvjeren sam, spašavati živote. Upućujem zahvalu svim djelatnicima koji svakodnevno na terenu vode brigu o našim sugrađanima i spašavaju njihove živote - poručio je Miletić.

Ivan Alilović

Možda ste propustili...

TRGOVAČKA I KOMERCIJALNA ŠKOLA “DAVOR MILAS”

Nova zanimanja u školi - administrator i prodavač

U ČETVRTAK I PETAK U GOSPODARSKOM CENTRU

Sajam zanimanja i mogućnosti za naše osmaše i maturante

Najčitanije iz rubrike